Trovanja hranom kod dece – kako prepoznati i lečiti

Trovanje_hranom_kod_dece

U letnjim mesecima trovanja hranom se javljaju češće u odnosu na druga godišnja doba. Razlog su visoke spoljne temperature, neadekvatno držanje namirnica i slično. Ono se najčešće dešava u uslovima kolektivnog smeštaja, vrtićima, školama, na đačkim ekskurzijama i po restoranima brze hrane. Međutim, treba imati u vidu da je svaka kuhinja mogući izvor trovanja, naročito tokom leta, zbog visoke spoljašnje temperature. Tada su namirnice podložnije kvarenju, a toplota pogoduje razmnožavanju mikroorganizama. Kod sumnje na trovanje hranom treba uzeti detaljnu anamnezu o namirnicama unetih u prethodnom periodu i obratiti pažnju na poreklo namirnica, kao i postojanje simptoma trovanja hranom u okolini.

Šta uzrokuje trovanje hranom?

Uzročnici trovanja vrlo često su bakterije i njihovi toksini, ali to mogu da budu i virusi i paraziti. Od bakterija u velikom procentu slučajeva se radi o salmoneli (Salmonella enteritidis), koja se razmožava u sirovom živinskom mesu i jajima. Pored toga, može se javiti i stafilokokno trovanje hranom (Staphilococcus aureus), koje se odlikuje brzim nastankom simptoma i znakova, 30-40 minuta od unosa zaražene namirnice. Uzročnik takođe može biti i toksigena E.coli, Clostridium difficile, Campilobacter, potom norovirus, ali i druge bakterije i virusi. Treba imati u vidu da hrana kontaminirana ovim mikroorganizmima nema spolja vidljive znakove kvarenja, što povećava mogućnost neprimetne zaraze.

trovanje_hranom_simptomi

Simptomi trovanja hranom

Najčešće se javljaju trovanja hranom sa kratkom inkubacijom, gde je uzročnik stafilokokni toksin. Odlika je vrlo kratka inkubacija (1-6 sati), početak bolesti nagao. Od simptoma dominiraju muka, gađenje, povraćanje, grčevi u trbuhu, ređe pojava lošije formiranih do tečnih stolica. Ponekada se u stolici mogu javiti i tragovi sveže krvi.  Gubitak tečnosti brzo dovodi do opšte slabosti, dehidracije, neretko sa kolapsom. Telesna temperatura može biti povišena ali i ne mora.  Za kratko vreme (12-18 časova) dolazi do potpunog oporavka (tok bolesti liči na „letnju oluju“).

Trovanje hranom – lečenje i dijeta

Kada je u pitanju dete koje uporno povraća, ima dijareju i povišenu telesnu temperaturu, ključni problem je dehidracija. Stoga je terapija obavezna i neophodna. U lakšim slučajevima trovanja rehidracija može da se obavi i unošenjem tečnosti na usta, odnosno pojenjem deteta. Preporuka je 2-5ml rehidracionog rastvora ili razblaženog soka od jabuke na svakih 5 minuta. Međutim, ukoliko to nije moguće, onda se pacijent intravenski rehidrira, odnosno prima infuziju u cilju nadoknade tečnosti.

Trovanje_hranom_mamin_sajt

Nakon stabilizacije stanja deteta, potrebna je dijeta, odnosno takozvana „lakša“ ishrana, što podrazumeva unos lako svarljivih namirnica: čaj, supa, bareni krompir i pirinač, dvopek i sl.

Kako smanjiti mogućnost trovanja hranom?

Uvek treba pažljivo birati namirnice uz odgovarajuće higijenske mere. Čest problem je neodgovarajuće čuvanje i priprema hrane. Na prvom mestu treba izbegavati nedovoljno termički obrađeno meso i jaja, kao i mleveno meso koje je tokom procesa obrade prošlo kroz ruke većeg broja ljudi.

Takođe, velika opasnost su i poslastice napravljene od sirovih jaja: torte, kolači, sladoled, kremovi, kao i majonez.

 

Informišite se i o ostalim letnjim nedaćama, kao što su sunčanica, opekotine od sunca i alergija na sunce.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde