Akne kod tinejdžera – kako ih se rešiti

akne

Akne postaju ogroman problem sve većeg broja mladih. Do skoro se aknozna koža povezivala sa periodom puberteta, međutim, danas se sve češće sreće i kod dece mlađe od 12 godina i kod odraslih starijih od 25 godina. Lekari danas sve više priznaju uticaj akni i posledice koje one imaju na samopouzdanje i celokupno psihičko stanje tinejdžera sa aknoznom kožom.

Uglavnom ih povezujemo sa adolescencijom što je, mora se priznati, najosetljiviji period u procesu odrastanja. U tom periodu upoznaju sami sebe i ostvaruju veze sa vršnjacima, što im akne svakako otežavaju, jer utiču na samopouzdanje i realan pogled na sebe i svoje telo. Sami o sebi imaju narušenu sliku i samopoštovanje. Neprijatnost u sopstvenoj koži i nezadovoljstvo svojim izgledom dovodi ih do povlačenja u sebe.

Mnoge studije su pokazale da mnoge osobe koje imaju akne imaju i simptome anksioznosti i depresije, kao i osećaj manje vrednosti, što svakako utiče na svakodnevne aktivnosti i efikasnost u školi.

Takođe, povećan je i broj starije populacije koja vodi borbu sa aknama, što može biti decenijski problem sa kojim se bore. Nakon nekoliko godina borbe sa periodičnom pojavom akni, dolazi do povlačenja u sebe i tihe patnje u tišini.

aknozna koža

Upravo zbog učestalosti pojave akni kod skoro svih životnih dobi, puno se polaže na novine i tehnološke trendove u kozmetologiji koji se bave upravo problemom ovakve kože.

Danas nam je na tržištu dostupno puno preparata, kako za medicinsku negu aknozne kože, tako i za profesionalnu medicinsku negu, što svakako olakšava lečenje i rešenje ovog problema.

Šta su akne

Akne predstavljaju zapaljensko oboljenje kože i lojnih žlezda, tj. naslednu ili stečenu promenu pilosebacelnih jedinica. Bitni faktori za nastanak akni su: genetika, hormonski status, poremećaj keratinizacije, prisustvo seboreje, prisustvo bakterija, itd.

Regija lica je najčešće zahvaćena regija, mada ne i jedina. Mogu se javiti i na leđima, vratu, ramenima, na sternalnoj regija, gluteusima, nadlakticama…

Akne spadaju u jedno od najčešćih kožnih oboljenja. S obzirom na to da su uglavnom povezane sa periodom puberteta, mnogo su teži oblici kod dečaka nego kod devojčica, zbog priliva muških polnih hormona na početku puberteta.

Iz kojih razloga akne nastaju

Suština nastanka akni je u tome da dolazi do začepljenja i zastoja lučenja sebuma iz lojnih žlezda na površini kože. Zajedno sa ovim problemom i zastojem, dolazi do stvaranja komedona, hiperfunkcije lojnih žlezda, infekcije Propionibacterium acnes,…

Akne se u najvećem broju slučajeva javljaju usled hormonskog disbalansa, što je najizraženije u periodu puberteta.

Sam komedon predstavlja čep koji zatvara otvor kanala lojne žlezde i preduslov je, baš iz tog razloga, za nastanak akni. Komedon se javlja u dva različita oblika pa samim tim je i tendecija porasta infekcije različita. Otvoreni komedon ima crni čep. On uglavnom neće dovesti do infekcije, tj. ređe će doći do zapaljenske reakcije. Zatvoreni komedon, kod koga je izvodni kanal začepljen, dovodi često do zapaljenske reakcije i lojnih cista.

Ishrana se ne može svrstati u osnovne faktore odgovorne za nastanak akni. Svakako da ima veliki uticaj u procesu izlečenja, ali ne možemo reći da kao zaseban i jedini faktor, može biti odgovorna za nastanak akni.

Stres je takođe jedan od preduslova za nastanak akni, ali ga je nauka do skora potcenjivala. Naučna istraživanja su pokazala da stres utiče na već postojeći oblik akni i može da pogorša kliničku sliku.

Ostali faktori koji takođe imaju određeni uticaj na nastanak akni su: pol, uzrast, boja kože, genetika, cigarete (pušači), korišćenje oralnih kontraceptiva…

Koji oblici akni postoje

Akne postoje u nekoliko oblika.

  • ACNE COMEDONICA – prvi oblik nastanka akni, ujedno i najlakši;
  • ACNE PAPULO – PUSTULOSA – srednje težak oblik akni;
  • ACNE CONGLOBATA – najteži oblik akni;
  • ACNE COSMETICA – lakši oblik akni koji se javlja usled komedogenih kozmetičkih preparata;
  • ACNE EXCORIE – specifičan oblik akni koji se javlja kod osoba koje diraju “umišljene“ akne i samim tim dovode do pojave upalnih procesa, fleka i ožiljaka. Ovo je oblik akni koji se javlja kod pacijenata koji imaju problem psihološke prirode. Dosta čest oblik, naročito kod žena;
problematična koža
SENSI SKIN linija za problematičnu kožu

Terapija i lečenje akni

Proces lečenja akni je, u većini slučajeva, mukotrpan i dugotrajan. Nakon pregleda i postavljene dijagnoze, tj. utvrđivanja tipa akni, daje se adekvatna terapija.
U terapijskom pristupu kod dermatoloških oboljenja, postoji nekoliko pristupa, ali najvažniji je lečenje osnovnog uzroka nastanaka akni.

Na prvom mestu je, svakako, poseta dermatologu.

Sada bih se, ipak, osvnula na medicinsku negu problematične kože iz ugla estetičara. Želim, takođe da istaknem koliko je važna saradnja dermatologa i estetičara, jer lekari su tu da leče i daju adekvatnu terapiju, a mi estetičari smo tu da se bavimo medicinskom negom problematične kože. Da ne bude zabune, kozmetičari ne leče akne! Suština cele priče je upravo ovo, ali zato zajedničkim delovanjem lekara i estetičara dolazimo do željenih rezultata.

Obično se srećem sa mišljenjem kako se problematična koža ne dira i na njoj se ne rade tretmani. U neku ruku se sa ovim slažem, jer svakako upalne procese na koži ne smemo dirati, nego se trudimo da ih smirimo na druge načine, veoma blago i bez bilo kakve agresije.

Ali ono što je neophodno, to je da komedone, tj. mitesere, svakako moramo očistiti, jer su nam u ovom slučaju podloga za nastanak infekcije, te ovo možemo nazvati preventivnom merom nastanka upalnih oblika akni.

Sve ostale procedure svode se na kućnu medicinsku negu.

nega lica

Osnovni saveti za negu kože kod kuće

1. Problematična koža mora biti što čistija (to ne zaboravite!);
2. Umivanje ujutro i uveče određenim preparatom za medicinsku negu kože;
3. Brisanje ubrusom! Ne bi lice trebalo brisati peškirom, naročito ukoliko postoji upalni proces na koži
4. Adekvatan umirujući losion, takođe za medicinsku negu;
5. Adekvatna krema za medicinsku negu problematične kože;
6. Izbegavati šminku ili ukoliko je neophodno, kao podlogu koristiti kremu aktivnu i tonirane medicinske kreme umesto pudera;
Svakako jedan od prvih i osnovnih saveta jeste, da reagujete na vreme!

Ukoliko kod dece primetite početak nastanka akni, nemojte čekati, jer one neće spontano proći niti se same od sebe povući. Za početak, posetite dermatologa a nakon toga možete se posavetovati i sa svojim kozmetičarem oko adekvatne nege problematične kože.

Autorka teksta Nataša Burka, strukovni estetičar – kozmetičar, Studio za negu lepote Sensi Skin 

Fotografije: Pixabay.com, SENSI SKIN studio

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde