Prva poseta zubaru

prvo_pranje_zubica

Kada je vreme za prvu posetu zubaru?

Poslednjih godina sve je veći broj mladih roditelja koji vode brigu i uočavaju važnost zdravlja zuba u ranom uzrastu svoje dece. Oni su veoma motivisani za oralno zdravlje i lep osmeh svojih mališana, međutim često su u nedoumici kada je pravo vreme za prvu posetu zubaru.

Ovaj odlazak u stomatološku ordinaciju je od izuzetne važnosti, jer ako se na vreme sprovede i adekvatno isplanira, postaje odlična osnova za očuvanje detetovog oralnog zdravlja i sticanje pozitivnih navika u tom cilju.

Zbog toga bi dete prvi put trebalo da dođe kod stomatologa sa zdravim ustima i zubima, dok još nema patoloških promena i problema. To je obično period od 6 meseci do 3 godine. Najbolje je da se prvi pregled obavi oko detetovog prvog rođendana.

Prvi odlazak kod zubara – bez deteta

Planiranje prve posete deteta stomatološkoj ordinaciji treba da se izvede u saradnji sa roditeljima, pa bi bilo dobro da oni pre toga posete izabranog stomatologa, kako bi dobili precizna uputstva o pripremi deteta i savete kako da utiču na očuvanje zdravlja detetovih usta i zuba.

Zapravo, još tokom trudnoće bi bilo najbolje izvršiti jedan detaljan pregled, sanirati eventualne probleme, i uputiti majku u važnost oralnog zdravlja kako nje, tako i njenog budućeg deteta.

Roditelji treba da znaju da njihova deca mogu da imaju sve zdrave zube, ako se na vreme jave stomatologu i ukoliko se pridržavaju saveta i uputstava koje dobiju u stomatološkoj ordinaciji. Moram naglasiti da zdravlje zuba nisu plombe, i da to ne sme da bude naš cilj kada su deca predškolskog uzrasta u pitanju.

Naš cilj je da uvedemo zdrave navike, da damo savete za adekvatnu oralnu higijenu i ishranu i odložimo pojavu prvog karijesa bar do školskog uzrasta (pa i kasnije, naravno), kada je dete zrelije, spremnije za saradnju i kada je svojim prethodnim redovnim dolascima na kontrole steklo poverenje u svog stomatologa.

Saveti za prvi odlazak kod stomatologa

Budući da ni odraslima nije svejedno kada se nađu u stomatološkoj stolici, jasno je kako bi mogli da se osećaju mali pacijenti, koji vrlo često ni ne shvataju razlog svog dolaska u stomatološku ordinaciju. Kada su deca vrlo mala, svaki prilazak ustima kao vrlo senzibilnoj zoni, ona doživljavaju kao ugrožavanje njihovog integriteta, zbog čega je očekivano manje ili više burno reagovanje.

Stoga, evo nekoliko saveta koji će pomoći roditeljima da prvu posetu deteta zubaru učine što prihvatljivijom i prijatnijom:

  1. U PRVU POSETU STOMATOLOGU TREBA KRENUTI KADA SU DETETOVI ZUBI ZDRAVI

U proseku, prvi zubići niču sa 6 meseci i već tada su oni izloženi delovanju nepovoljnih faktora koji mogu dovesti do pojave karijesa. Higijena zuba mora da počne već tada, a na koji način se ona sprovodi, roditelji će saznati prilikom prve posete zubaru. Doktor će na osnovu pregleda i određenih podataka koje dobije od roditelja proceniti u koju grupu karijes rizičnih pacijenata dete spada i prema tome utvrditi interval kontrolnih pregleda.

Budući da su zubići u većine dece zdravi do navršene prve godine, tada je i najbolje vreme da se dete odvede prvi put stomatologu. Dakle, oko prvog rođendana je vreme sa početak druženja sa stomatologom.

  1. PRIPREMITE DETE

Objasniti detetu gde i zašto ide bez previše detaljisanja i spominjanja reči kao sto su „bol“, „ne treba da se plašiš“, „neće biti ništa strašno“… Eventualno mu približiti odlazak kroz neku slikovnicu ili crtać gde njegov omiljeni lik odlazi kod zubara, razgovarati o stvarima koje će videti tamo (stolica na kojoj se voza, reflektor, instrumenti za pregled, rastvori za mućkanje…)

  1. „SPRIJATELJITE“ SE SA ZUBAROM I PRE NEGO ŠTO GA UPOZNATE

Možete se sa detetom (ukoliko je veće) igrati „zubara“ kod kuće i pokušati da mu predstavite stomatologa kao osobu koja brine o našim zubima kako bi oni bili lepi i zdravi.

  1. NEKA DETE PONESE OMILJENU IGRAČKU

To će mu pružiti dodatni osećaj sigurnosti, a posle će on svom „medi“ moći da primenjuje savete koje mu da zubar. Može mu prati zubiće, pregledati ih, mazati…

  1. PREISPITAJTE SEBE!

Da li ste vi od onih koji se jako plaše zubara? Ukoliko je odgovor pozitivan, predlog je da dete prvi put odvede neko ko se oseća potpuno opušteno u tom okruženju. To može da bude: tata, baka, deka, tetka ili bilo koja druga osoba u koju dete ima poverenja i sa kojom je blisko.

  1. NIŠTA NA SILU!

Ukoliko je u prvoj poseti stomatologu dete uzrasta do 2 i po godine, pregled se mora obaviti vrlo brzo, uz neminovan plač, slično pregledu kod pedijatra. Time će se ustanoviti koji su zubi prisutni i kakav im je status i na kraju sve to pribeležiti u dečiji karton kako bi se stanje pratilo na sledećim kontrolama. Roditelji će dobiti sve potrebne instrukcije o merama i postupcima u vezi sa oralnom higijenom, navikama i pravilnom ishranom da bi se sprečila pojava karijesa i očuvalo zdravlje dečijih zubića.

Ako je, pak, dete prvi put kod stomatologa uzrasta većeg od dve i po godine, pregled će obuhvatati upoznavanje sa detetom, kratak neobavezan razgovor o detetovim hobijima, omiljenim igrama, a zatim bi se pristupilo upoznavanju sa instrumentima i stolicom na kojoj će se buduće intervencije izvoditi. Malom pacijentu se unapred treba reći da će se sve raditi po dogovoru i da se ništa neće izvoditi na silu. Tako će se ono postepeno opuštati i sticati poverenje, koje je ključno da bi se uspostavila dobra buduća saradnja.

I JOŠ KOJI SAVET…

Izuzetno je važno da dete ne smemo obmanjivati i lagati kada vršimo stomatološke intervencije, već iskreno reći šta mališan može da očekuje u svakom postupku. Na taj način će biti spremnije da lakše prihvati i nešto što nije prijatno.

Nikada u prvoj poseti ne bi trebalo vršiti intervencije koje bi detetu nanele bol (izuzev ukoliko je dete već došlo sa bolom, tada mu moramo ukazati prvu pomoć) i ostavile loš prvi utisak.

Na osnovu psihološkog tipa deteta, stomatolog procenjuje do koje mere može da interveniše prilikom prve posete. Ukoliko je dete raspoloženo i lako za saradnju, obično se pri prvom pregledu obavi i čišćenje tj. poliranje zubića, što nije invazivna i bolna intervencija, a deci je najčešće i zabavna.

Na kraju, važno je istaći, da briga za očuvanje zdravlja zuba i usta kod dece, nije samo posao dečjeg stomatologa, već ona mora da se zasniva na kontinuiranoj saradnji roditelja i stomatologa kome je ukazano poverenje za oralno zdravlje svog mališana.

Fotografije: pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde