Deca na internetu u vreme vanrednog stanja

0
Deca_na_internetu

U Srbiji je zbog širenja korona virusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje. Učenici su van školskih klupa jer je nastava obustavljena, ali školska godina teče – nastavni program se prati putem televizije. Merama je propisano da deca ne treba da odlaze u posete bakama i dekama. Takođe, sportski klubovi, kursevi jezika i škole muzike su zatvoreni, treninzi i mnogobrojne aktivnosti do daljnjeg se odlažu.

To dovodi do situacije da će deca u narednom periodnu mnogo vremena provoditi ispred ekrana, ne samo ispred televizijskog, gde prate gradivo i uče, već i ispred ekrana mobilnih telefona i računara. Roditelji moraju da obrate pažnju i ne dozvole da njihovi mališani previše vremena provode uz digitalne tehnologije.

Ali kako to da urade? Na ovo pitanje potražili smo savet od Katarine Jonev Ćiraković, edukatora na temu bezbednosti dece na internetu i autora knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’.

Kako ograničiti detetu vreme koje provodi za mobilnim telefonom i računarom?

Naša deca svakako previše vremena koriste mobilni telefon, a sada, kad su im obaveze odložene, a nastavu prate od kuće, ta upotreba je još veća. Mnogi roditelji se pitaju šta da preduzmu po ovom pitanju. Ima i onih koji ovome ne pridaju previše značaja, što je velika greška.

Izolacija_deca

Sa decom treba raditi! Treba ih usmeravati! Treba sa njima provoditi vreme i poznavati ih, a sada je prilika za to, pogotovo jer veliki broj roditelja ostaje kod kuće i radi od kuće.

Roditelji, za početak, moraju da postave jasna pravila kada je u pitanju korišćenje interneta i telefona. Deci treba odrediti u kom periodu i koliko dugo mogu tokom dana da koriste mobilni telefon, računar i da igraju video igre. Budite spremni da će se deca ljutiti, ali znajte da vikom i zabranama nećete postoći veliki efekat, čak ćete ovu, dovoljno tešku situaciju, učiniti još težom.

Pravilnom komunikacijom, sa puno pažnje i razumevanja, treba objasniti detetu zašto nije dobro da bude non stop ispred ekrana. Sarađujte sa svojim detetom i budite mu uzor u ponašanju – kao što ćete ograničiti dete, ograničite i sebe i svoje vreme uz telefon. Pred spavanje i tokom porodičnog obroka dete ne treba da koristi mobilni telefon, kao ni dok ne završi sa svojim školskim obavezama i domaćim zadacima.

Veliki broj roditelja je rešenje našao i u isključivanju rutera za internet tokom dana, na nekoliko sati, što nije loše rešenje. Ako ste u prilici – uradite to, makar na sat vremena dnevno. Najbitnije je osmisliti načine kako da na interesantan način provedete kvalitetno vreme sa svojim detetom u vreme vanrednog stanja. Zatvoreni prostor i ograničeno kretanje, utiču na vašu decu podjednako kao i na vas.

Obrišite prašinu sa kutija starih predigitalnih igračaka poput društvenih igara ,,Ne ljuti se čoveče’’, ,,Monopol’’, igre strategije, tablića… Sve to može da se igra porodično. Ređajte Lego kocke ili slagalice ili igrajte zanimljivu geografiju ili pantomime. Odgledajte zajedno neki crtani ili porodični film.

Karantin_deca

Ovo je i odlična prilika da usmerite dete da razvije kreativnost poput crtanja, slikanja, pisanja. Preporučite mu lektiru ili neku interesantnu knjigu koju ste vi čitali u njihovim godinama i pričajte o knjizi. Zajedno obavljajte kućne poslove ili radite vežbe, makar pola sata dnevno.

Dajte dobar primer! Kada ste sa detetom, iskoristite vreme na najbolji mogući način (i to važi uvek, bez obzira da li je vanredno stanje ili ne).

Kada je u pitanju bezbednost na internetu, na šta posebno treba obratiti pažnju?

Opasnosti na društvenim mrežama je mnogo, od komunikacije sa nepoznatim ljudima, različitih oblika internet vršnjačkog nasilja, maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, preko vređanja po verskoj, rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj osnovi, do uznemiravanja, postavljanja lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje. Na velikom broju sajtova i društvenih mreža postavljaju se nasilni i neprikladni sadržaji.

Svakako, jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti dece su kriminalne aktivnosti, poput krađe identiteta i informacija, zatim pedofilija, mogućnost kidnapovanja i ucena, koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje. U porastu je i broj video igrica koje imaju krajnji cilj samopovređivanje dece i oduzimanje sopstvenog života.  Sve je više širenja mržnje, nasilnog sadržaja, ismejavanja, ostavljanja pretećih komentara, propagiranje iskrivljenih i nemoralnih vrednosti na društvenim mrežama, a sve to targetira decu i mlade.

Vanredno_stanje_deca

Sa novim rizicima u sajber svetu, deca često nisu u mogućnosti da se suoče sama. Naglasak mora biti na edukaciji, kako dece, tako, paralelno, i roditelja i društva u celini. Veliki broj opasnosti je sada i izraženiji. Ovi rizici postoje u vreme i redovnog i vanrednog stanja.

Sada, u periodu vanrednog stanja, kada je većina nas u izolaciji, u zatvorenom prostoru posebno se treba obratiti pažnja šta deca rade u virtuelnom prostoru. Roditelji treba da povedu računa kakav sadržaj njihova deca prate na internetu, pre svega, na Jutjubu, ali i da obrate pažnju na njihove aktivnosti na društvenim mrežama.

Deci treba ponovo objasniti da ne treba da komuniciraju sa ljudima koje ne poznaju, da obrate pažnju kakve vesti čitaju, jer su u vreme vanredne situacije društvene mreže epicentar lažnih vesti. TikTok aplikacija je postala izuzetno popularna među mladima, ali i izazovi koji se snimaju i postavljaju na ovu društvenu mrežu. Deci mašta radi (ali i dokolica) kada su u zatvorenom prostoru i ne čudi što su se u kratkom roku pojavili razni izazovi, od kojih neki mogu da dovedu do povreda.

Kako roditelji da se ponašaju?

Pojedini roditelji misle da višečasovno korišćenje moblinog telefona ne može da naškodi detetu. Međutim, istraživanja pokazuju da učestalo korišćenje smartfona utiče na pažnju i koncentraciju, pamćenje, izaziva preopterećenost, neusredsređenost, utiče na samopouzdanje, gubitak kontrole, pojavu depresije i anksioznosti, problem razlikovanja bitnog od nebitnog sadržaja, utiče na san i vid, na poimanje sveta i situacija oko nas.

Deca_internet

Preterano korišćenje smartfona, tableta, laptopa, i prisustvo na društvenim mrežama šteti posebno osnovcima, a mogu se razviti i zavisnosti od interneta i od igranja video igrica.  Sve ovo su posledice prekomerne upotrebe novih tehnologija, i sve više dece ima problem.

Ne očekujte da deca sama znaju kada je dosta! To morate sami da im kažete i objasnite zašto ne treba da preteruju.

Želela bih da istaknem još jednu činjenicu – deca kopiraju ponašanje odraslih. Ako ne želite da vaše dete non stop provodi vreme ispred monitora, onda se i vi suzdržite od preterane upotrebe mobilnog telefona i kompjutera (sem ako je u pitanju posao) i dajte dobar primer.

Kada ste sa detetom, iskoristite vreme na najbolji mogući način (i to važi uvek, bez obzira da li je vanredno stanje ili ne)!

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde