Razvod braka – postupak u Srbiji

7
Razvod_braka_mamin_sajt

Kada “stajemo na ludi kamen” imamo u glavi sliku jednog dugog i lepog zajedničkog života sa osobom koju volimo, svesni svih lepota, ali i mogućih problema koji jedan život u zajednici nosi. Svi pamtimo dobro poznate reči Duška Radovića koje matičari rado citiraju: „BRAK se uređuje zakonom samo onda kad ne može drukčije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi… Neka ovaj dan bude srećan početak vašeg dugog i lepog zajedničkog života.”

Međutim, statistički podaci poslednjih godina upozoravaju na sve veći porast razvoda, naročito među mladim bračnim parovima.

Ukoliko ipak dođete do neke manje lepe faze, evo kako izgleda postupak za razvod braka u Srbiji.

Razlozi za razvod braka

Razlozi za to su mnogobrojni i možda ih možemo podeliti na one opšte-društvene i one potpuno „lične“. Svakako da nepovoljna kretanja u društvu, promenjen sistem vrednosti, nezaposlenost i opšte siromaštvo imaju veliki uticaj na celokupnu zajednicu, pa samim tim i na „mikro“ zajednicu zvanu brak i porodica. Sa druge strane, toliko puta smo čuli kako je jedan par delovao idealno, imali su sve ekonomske uslove, delovali su srećno i zadovoljn, a ipak došlo je do razvoda iz samo njima znanih razloga.

Tuzba_za_razvod_braka

Pre nego što donesete odluku da okončate svoj brak – dobro razmislite, jer razvod nije uvek rešenje problema. Najpre se potrudite i dajte još jednu šansu vašem braku. Savet, osim među porodicom i prijateljim, a možete potražiti i u Bračnom i porodičnom savetovalištu, koje će vam na najbolji način pomoći da izvučete pouke iz trenutne situacije i time olakšati donošenje konačne odluke. Potrebno je da se o svemu dobro informišite kako biste imali realan pristup samom problemu – razvesti se ili ne.

Ukoliko ste se i posle svega ipak rešili za razvod braka, procedura u Srbiji je sledeća.

Sporazumni razvod braka

Ukoliko je odluka o razvodu zajednička i oba supružnika to žele, najbolji, najbrži i najlakši  način (u finansijskom, ali i emotivnom smislu) je da se to pitanje reši sporazumom. Kod sporazumnog razvoda je potrebno da se supružnici sporazumeju o svim pitanjima značajnim za razvod braka, a to su: deoba zajedničke imovine, poveravanje deteta, visina doprinosa za izdržavanje deteta i način održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem.

Razvod_braka_postupak_u_srbji

S obzirom na to da sud pre svega vodi računa o interesima deteta, on ne mora da usvoji postignuti sporazum roditelja o vršenju roditeljskog prava, ukoliko smatra da takav sporazum ne odgovara interesima deteta, već može njihove odnose urediti na drugi način.

Supružnici se za sastavljanje pismenog sporazuma mogu obratiti nekom od advokata, besplatnoj pravnoj pomoći ili ga mogu sami sačiniti poštujući zakonske norme. Sačinjeni Sporazum zajedno sa Predlogom za sporazumni razvod podnose nadležnom sudu u mestu prebivališta ili boravišta nekog od supružnika, odnosno u mestu njihovog poslednjeg zajedničkog prebivališta.

Tužba za razvod braka

Kada među supružnicima nema sporazuma, jedini način da se ovo pitanje reši je podnošenjem tužbe. Tužba za razvod braka se može podneti ukoliko su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvarivati zajednica života supružnika.

Razvod_braka_procedura-u_srbiji

Tužba se podnosi sudu u mestu gde tuženi ima prebivalište, a može se podneti i u mestu gde su supružnici imali poslednje zajedničko prebivalište.

U okviru postupka razvoda po tužbi, zakon predviđa i postupak posredovanja, kako bi se stranke pomirile ili postigle dogovor oko najvažnijih pitanja. Posredovanje se sastoji od dve faze: postupak za pokušaj mirenja (mirenje) i postupak za pokušaj sporazumnog okončanja spora (nagodba).

Posredovanje se ne sprovodi ako jedan od supružnika ne pristane na posredovanje, ako je jedan od supružnika nesposoban za rasuđivanje, ako je boravište jednog od supružnika nepoznato ili ako jedan ili oba supružnika žive u inostranstvu.

Sporazumni_razvod_brakaNakon neuspešnog postupka posredovanja, sud zakazuje ročište gde poziva stranke da iznesu sve dokaze i gde se, najčešće nakon duge i mukotrpne parnice, postupak okončava donošenjem presude o razvodu braka, kojom se regulišu i sva ostala pitanja, odnosno zahtevi postavljeni u toku postupka (poveravanje deteta, visina doprinosa za izdržavanje deteta i način održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem, habitatio, deoba imovine).

Šta nakon razvoda?

Prvo pitanje sa kojim se razvedeni supružnici susreću je: Šta nakon razvoda?
Posledice razvoda braka po supružnike ogledaju se u tome što prestaju međusobna prava i obaveze koje nastaju sklapanjem braka. Razvedeni supružnici mogu zadržati bračno prezime ili uzeti prezime koje su imali pre sklapanja braka, imaju pravo da odmah sklope novi brak. Obaveza izdržavanja supružnika prestaje razvodom braka ali se pod određenim uslovima može ustanoviti obaveza izdržavanja razvedenog supružnika.

Razlozi_za_razvod_braka

Posledice razvoda braka po decu zavise od sudske odluke u kojoj je određeno sa kojim roditeljem će dete živeti, način viđanja sa drugim roditeljem i visina doprinosa za izdržavanje deteta koje plaća drugi roditelj. Postoji i zakonska mogućnost da maloletno dete i roditelj kome je dete povereno steknu pravo stanovanja (habitatio) na stanu čiji je vlasnik drugi roditelj, pod uslovom da dete i roditelj koji vrši roditeljsko pravo nemaju pravo svojine na useljivom stanu i da takva odluka ne predstavlja očiglednu nepravdu za roditelja koji je vlasnik stana.

Ovo su zakonske posledice razvoda a životne…
…one u velikoj meri zavise od „glavnih junaka“ konkretne bračne priče.

Saznali ste kakav je postupak za razvod braka u Srbiji. Pišite nam kakvi su vam još pravni saveti potrebni.

Fotografije: Pixabay

7 KOMENTARA

 1. Dobar dan.. U petak sam otisla sa suprugom u socijalno na razgovor o razvodu… Socijalno je decu dalo meni i ja podnela tuzbu gde pise sa sam samostalni vrsilac prava i duznosti nad maloletnom decom

  Tada nisam rekla da me je samarao i udarao.. Samo za uvrede i los brak.. On sada trazi dokaze da sam ga prevarila.. Ako kažem da me je tukao i nije ispunjavao bracne duznosti… Da li ima sansu na sudu da mi uzme decu ako napravi kakve dokaz.. Na sve je spreman.

 2. Dobro vece!Razvela sam se sporazumno i danas dobila resenje od advokata kome sam platila 100€ samo da me razvede ponavljam sporazumno.Advokat koj je sastavio razvod otkucao na kompjuteru kako smo se mi dogovorili sve je bilo u redu do danas kad sam videla resenje.Za alimentaciju nisu zaboravili da pomenu a za vidjanje dece nista nije upomenuto i kaze on meni platite mi za prepravku 14.800din.Jao kad nisam danas poludela nikad necu kao da mi novac pada sa neba.Plata 26.000din od koje mi ostaje 20.000din jos troskovi za komunalije a gde je za hranu.Strasno velika nepravda!

 3. Želim da se razvedem od supruga. Imamo dvoje dece. On je nezaposlen. Vreme provodi u kafani kockajuci se, kartajuci i pijanči. Ceo dan pa cak i noc ne dolazi kuci. Nece da trazi posten posao, voli lovu na brzinu i bez muke. Ne znam kako da se razvedem od njega i kome da se obratim. Postao je psihicki nestabilna osoba puna kompleksa. On je zenskomrzac, stalno bi se svadjao cak je sklon i nasilju. Fitilj mu je kratak, cak i na lepe stvari hoce da se svadja. Ljubomoran je. Deca su mu teret kad ih cuva ali je za musko dete bas vezan. Za sve njegove zivotne neuspehe krivi svoju porodicu. Molim Vas da me posavetujete kako da postupim. Hvala unapred

 4. Molim za pomoć: Moj suprug i ja smo u braku od novembra 2017. , zvanično, a zapravo smo rastavljeni od juna prošle godine. Nemamo zajedničke imovine, ni dece, niti mu šta tražim, niti zahtevam, ali on neće da
  se sporazumno razvede iako ne živimo zajedno više od godinu dana, ne volimo se, svađamo se svaki put kad se vidimo, nemamo zajedničke planove ni stremljenja, potpuno jedna razorena zajednica i on hoće da još budemo u njoj. Šta mogu ja da uradim da se ratosiljam ovog braka?

 5. Pozdrav,
  Da ne bude kako su samo muzevi krivi za los brak.. ja sam sa mojom zenom vec 9 godina u braku, zadnjih godinu ipo se prilicno promenila, pocela je prilicno da izlazi sa nekim novim drustvom od kojih poznajem samo jednu devojku nimalo reprezentativan primer zenske populacije (hobi narkos i radodajka), periodicno pominje I neke muske ‘prijatelje’ pa je odjednom prestala da ih pominje kao da ne postoje itd… u isto vreme je pocela da se farba/shatira u plavusu a zna da ja nisam ljubitelj plavusa vec brineta sto ona jeste. svako vece ali svako svako vece izlazi u grad nekad u 23h nekad cak u 01h ode I dolazi kako kad u sitne rane sate pa nekad I posle zore kuci. on 7 dana u sedmici ona je 6 noci u gradu.
  Ja jednom sedmicno odem sa kumom na pivo I bilijar ili sa drugarima na pikado/bilijar I pivo. I ona me vec u 22h zove da dodjem I budem kuci sa detetom (cerkica 5g), kako bi ona mogla na vreme da ide sa drustvom.. par puta sam pokusao da pricam sa njom o tom njenom ponasanju ali me napushi kako lupetam, pricam gluposti itd.. Novac nam nije nikad bio problem, imamo svoj stan, par auta, komotno zivimo.. na moj pokusaj price o drugom detetu pre njene transformacije rekla mi je da nadjem neku drugu.. ja vec godinu ipo nemam zenu/suprugu vec samo cimerku koju izdrzavam zbog naseg deteta..

  I ko je sad ovde lud?
  Razvodim se pa nek kosta koliko kosta! Naci cu sebi devojku koja ce me voleti I koju cu ja voleti!

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde