Kako deci namećemo društvene norme?

1
vaspitanje dece

Da li je ok insistirati da se mala deca javljaju komšijama? Na iznenađenje mnogih, naročito onih koji pripadaju ,,staroj školi“, odgovor je NE!

Mama sa svojim četvorogodišnjim Uglješom ulazi u lift i kaže mu:,,Reci teti dobar dan!“ Ponavlja to još jednom, malo više prigovarački, a on ćuti, ni da zucne. Uglješa se zalepio uz ćošak lifta i spušta pogled. Mama mu kaže da to nije lepo ponašanje i da su o tome već sto puta pričali, ali da ne vredi.
Ako pitate nju, mamu, ona će vam reći da to čini iz poštovanja prema drugim ljudima, a ako pitate mene, ja ću vam reći da ona svoju potrebu da se dopadne drugima, stavlja iznad potrebe svoga deteta.

stidljivo dete

Polako mama, ima vremena. Naučiće vaše dete da se javlja drugima, dovoljno je da čuje vas kako to radite. Samo će ono to uraditi kada se bude osećalo dovoljno samopouzdano.

Stid kod dece i društvene norme

Sasvim je u redu da se mala deca postide! Čak je i prirodno i poželjno. To samo znači da imaju svest o tome da u komunikaciji sa odraslima oni nisu na ravnoj nozi.
Ne terajte ih da se na silu ponašaju društveno poželjno. Mnogo je važnije ono što je unutra tj. da li se vaše dete iskreno raduje drugim ljudima, da li zaista poštuje starije…a za formalnosti, ne brinite mnogo.

A posebno vodite računa o tome kako se odnosite prema osećanjima vašeg detata! Ako se stidi, uvažite njegov stid! Tim postupkom uvažavate i njegovu ličnost i šaljete mu poruku da ga prihvatate i volite takvo kakvo jeste.

Pa sada izmerite, da li je važnije to ili da pred komšijom ispadnete fini?

Udruženje roditelja Matica

U Udruženju roditelja Matica postoji celovit program roditeljstva koji se zove SAMOPOUZDANI RODITELJI. Sastoji se od 15 sastanaka. Njegova suština je da spaja bezuslovnu ljubav sa čvrstom disciplinom.

mama i dete

Pomažemo roditeljima da budu nežni i imaju mnogo razumevanja za svoju decu i njihove nesavršenosti, ali da istovremeno postavljaju jasne, nedvosmislene granice i da nemaju problem da upotrebe svoju moć i autoritet.
Više o samom programu možete saznati na sajtu www.licnirazvoj.rs ili na našoj fb stranici Udruženje roditelja Matica.

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Autor: Biljana Grbović

Fotografije: Pixabay.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde