Saveti za rad od kuće u vreme izolacije

0
Rad_od_kuce

Korona virus se pojavio i na teritoriji Srbije. Kako se virus lako širi, socijalno distanciranje je jedini način sprečavanja zaraze. Veliki broj poslodavaca je iz navedenih razloga doneo savesnu i odgovornu odluku da svoje zaposlene upute na rad od kuće. S obzirom na to da je vanredno stanje na snazi, a policijski čas sve kraći, velika je verovatnoća da će svi zaposleni koji svoj posao mogu obavljati elektronski, raditi od kuće za računarom.

Kako urediti radni kutak kod kuće?

Rad od kuće može biti pravi izazov. Odlazak na posao i poznato radno okruženje retko ostavljaju mesta dokolici, dok je u atmosferi doma postizanje radne koncentracije i produktivnosti često otežano. Uz pomoć malih saveta i trikova, pomoći ćemo vam da se lakše naviknete na rad od kuće.

Odaberite mesto za rad

Kada ste dobili informaciju da ćete raditi od kuće, verovatno vam je prva ideja bila laptop u krevetu, a šolja kafe na dohvat ruke. Ma koliko ova slika primamljivo delovala, realnost je nešto drugačija. Pokušajte da kućni radni kutak organizujete tako da što više liči na kancelariju u kojoj inače radite.

S obzirom na to da ćete i od kuće raditi puno radno vreme, neophodno je da vam bude udobno. Ukoliko budete sedeli na kauču, za stočićem za kafu, loš položaj će neminovno dovesti do bolova u leđima i ukočenosti. Umesto toga, odaberite sedenje za trpezarijskim ili radnim stolom, na udobnoj stolici. Bitno je da odaberete jedno mesto kojeg ćete se držati i na kojem ćete osećati radnu atmosferu.

Saveti_za_rad_od_kuce

Tokom radnog vremena TV držite isključenim, kako vam ne bi remetio koncentraciju.

Organizujte se

Iako radite od kuće, nemojte ustajati minut pre početka radnog vremena. Probudite se na vreme i pripremite se za novi dan i radne zadatke na način na koji ste to činili i ranije. Ako vaš posao zahteva česte video pozive sa kolegama ili partnerima, rad u pidžami ili kućnom outfitu nije opcija. Budite uredni, organizovani i pribrani.

Bitno je da imate na umu da je posao koji obavljate od kuće i dalje posao. Dakle, tokom radnog vremena ne možete kuvati ručak, igrati igrice, peglati veš – samo zato što je na dohvat ruke. Budite posvećeni svojim radnim zadacima.

Pravite pauze i budite disciplinovani

Kao što na poslu imate pauze za kafu, obrok, izlazak na svež vazduh, tako možete organizovati i rad od kuće. Niko od vas ne očekuje da osam sati provedete „zalepljeni“ za ekran, ali jednako je bitno da dužina pauze bude utvrđena i prethodno najavljena kolegama, ukoliko je vaš posao timski. Napravite plan obaveza i striktno ga se pridržavajte.

Rad od kuće ima brojne prednosti, a možda vam se po isteku vanrednog stanja toliko dopadne, da i ne poželite da se vratite u kancelariju, nego otpočnete sopstveni freelance posao. Freelance zanimanja su sve traženija i poželjnija u Srbiji, što zbog mogućnosti dobre zarade, što zbog proizvoljne organizacije radnog i slobodnog vremena. U nastavku vam donosimo par ideja o najunosnijim frilens poslovima koje možete raditi iz udobnosti vašeg doma.

Rad_od_kuce_izolacija

Naunosniji freelance poslovi

Na Internetu postoji veliki broj svetskih i evropskih freelance platformi, na kojima možete pronaći posao koji možete obavljati od kuće. Na freelance poslovima možete ostvariti dobru zaradu, zabaviti se i naučiti nove stvari. Koji ćete posao odabrati zavisi od vaših afiniteta. SEO optimizacija, izrada web sajtova, online predavanje jezika, vođenje poslovnih profila na društvenim mrežama, blogovanje, virtualni asistent – samo su neki od njih.

SEO optimizacija

SEO optimizacija je proces on page i off page aktivnosti koje za cilj imaju bolje pozicioniranje sajta na Guglu i ostalim pretraživačima. Pojednostavljeno – prilikom pretraživanja Interneta mi unosimo određene pojmove u polje za pretragu. Sajt se optimizuje za termine koji su najtraženiji za njegovu oblast delovanja, kako bi se pojavljivao na što boljoj poziciji u rezultatima pretrage.

SEO optimizacija nije instant rešenje, zahteva vreme, ali jednom postignuti rezultati su trajni i unosni. On page SEO optimizacija se odnosi na ključne reči, naslove, čitljivost teksta, slike. Off page SEO optimizacija je bazirana na građenje linkova i povezivanje sa drugim sajtovima. SEO optimizacija je složen proces i zahteva stalno praćenje i učenje, jer se algoritmi Gugla često menjaju, a SEO specijalisti moraju biti u toku sa svim promenama i inovacijama. Posao SEO specijaliste je zahtevan, ali i zanimljiv, pun novih saznanja, dinamičan i zabavan.

Virtuelni asistent

Inostrane firme i velike kompanije su sve više u potrazi za virtualnim asistentima. Na ovaj način oni ostvaruju uštedu, jer je radna snaga sa našeg tržišta povoljnija, dok vi frilensujući možete da zaradite dvostruko više nego da radite na sličnoj poziciji u Srbiji.

Kao virtuelni asistent komunikaciju sa poslodavcem ćete ostvarivati telefonski ili putem e-maila. Od vas se očekuju dobre organizacione sposobnosti, dostupnost i predan rad. Posao je administrativne prirode – održavaćete kontakt sa klijentima, pisati mejlove, zakazivati sastanke, putovanja, a neretko ćete i plaćati račune. Broj radnih sati i radno vreme kreirate u dogovoru sa poslodavcem.

Komjuniti menadžer

Svaka firma koja drži do svog poslovanja danas ima stranice na najpopularnijim društvenim mrežama, kao što su Fejsbuk, Instagram, Tviter. 21. vek je era društvenih mreža, a kompanije su to prepoznale, stoga je broj privatnih i poslovnih profila na ovim mrežama gotovo izjednačen.

Ako volite društvene mreže i volite da provodite vreme na njima, evo načina da to činite bez da vas grize savest kako traćite vreme, a da pritom i zaradite novac. Posao komjuniti menadžera uključuje vođenje poslovnih profila na društvenim mrežama, objavljivanje zanimljivih (i poželjno viralnih) sadržaja koji će pozvati ljude na interakciju, kao i odgovaranje na poruke i komentare postojećih i potencijalnih klijenata.

Autor teksta: Vladan Medaković

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde