Jovana Jelovac Cavnić, glumica: Maša je promenila moj život na bolje!

1
Jovana_jelovac_cavnic_intervju

Koji roditelj ne zna za nestašnu pričalicu Mašu i njenog vernog medu, koji su lako i neosetno ušli u njihove domove i dečija srca i postali jedan od omiljenih crtanih filmova, ne samo deci, nego i odraslima?! „Maša i medved“ već nekoliko godina spada u najgledanije crtaće,  a isto toliko mališani u Srbiji prepoznaju simpatični glas njihove ljubimice. Maši glas pozajmljuje Jovana Jelovac Cavnić, glumica i mama dva dečaka, sa kojom smo proveli prijatno popodne, uz puno smeha i daškom povratka u detinjstvo.

jovana_jelovac_cavnic_mamin_sajt

Vedra, energična  i nasmejana, sa detinjim svetlima u očima, Jovana udahnjuje život Maši, a crtana junakinja Jovanu svrstava na listu likova kojima se klinci oduševljavaju. Osim o ovoj junakinji koja joj je promenila život, popričale smo i o roditeljstvu, glumačkom pozivu, televizijskoj emisiji koju radi, ravnopravnosti polova… A potom je Jovana ostavila i video poruke za male i velike pratioce Maminog sajta. 🙂

VIDEO PORUKA ZA DECU:


MS: Imate li sličnosti sa Mašom?

JOVANA: Kada sam bila mala, bila sam vragolasta i radoznala, što su i osobine Maše, i znala bih da upadnem u dečije nevolje kao i ona. Naravno, tu su uvek bili moji roditelji da mi ukažu na to šta je dobro a šta ne, izvedu na pravi put i nauče da shvatim poruku, baš kao što i Meda usmerava i bezuslovno voli Mašu.


MS: Neki roditelji Mašu karakterišu kao nevaljalu, kao loš primer ponašanja. Šta mislite o tome?

JOVANA: Ja moram da branim Mašu, kroz taj lik su prikazane sve dečje faze i njihov razvoj,  poenta je da Maša uvek izvuče pouku i poentirano je uvek bezuslovnom ljubavlju nje i Mede, kao i ostalih drugara iz šume. I mi smo odrasli uz Toma i Džerija koji su često bili u konfliktu,  pa se nismo ugledali na to. Crtani film Maša i medved je zaista lep, bez nasilja, što je danas retkost i šalje najjaču poruku, a to su prijateljstvo i ljubav. Deca to prepoznaju i zato ga toliko i vole.

VIDEO – Mašina pesmica:


MS: Da li se dešavalo da nekada decu iznenadite i progovorite Mašinim glasom?

JOVANA: Stariji sin Andrija mi često trazi da govorim kao Maša, jer mu je to zabavno, iako su mu opsesija Transformersi, voli i prati Mašu, a posebno uživa da otkrije drugarima da je glas Maši pozajmila  baš njegova mama. Mlađi sin Vukašin tek treba da napuni dve godine i crtani filmovi mu baš i ne drže pažnju, ali interesantno je da je Maša jedini crtani film koji opčinjeno gleda i mogao bi tako satima. Posebno voli Mašine strašne priče.


MS: Da li je Maša promenila Vaš život?

JOVANA: Maša je itekako promenila moj život i to samo na bolje. Kada je stigla u Srbiju prvi put pre tri godine i to bas na moju televiziju Happy tv, ja sam postala Maša u Srbiji.  Nisam ni slutila koliko će mi to dobrog doneti. Zavolela su me mnoga deca, i dan danas pokazuju oduševljenje kad shvate da ja Maši pozajmljujem glas, i kad im kažem nešto kao Maša, njihova ozarena lica su nesto najlepše što mogu da vidim i to mi pruža ogromnu satisfakciju. Tu su naravno i mnoge animirane uloge koje su usledile, i iako se bavim sinhronizacijom već 5 godina, posle Maše se moj položaj u animiranom svetu znatno poboljšao.

jovana_jelovac_cavnic_glumica


MS: Koliko je teško udahnuti život crtanim junacima? Koje veštine su tu potrebne?

JOVANA: Oživeti animirane likove je dosta specifično i nimalo lako. Potrebno je puno energije, brzine, ideje, kontrole i ličnog pečata. Imate na raspolaganju samo govorni aparat, i mi glumci u sinhronizaciji itekako pravimo grimase i pokrete da bismo postigli tu istinitost lika. Iako je naporno, to je za mene najdraža strana mog posla, pre svega jer još uvek obožavam crtane filmove, a onda i jer mogu da budem deo te neopisive čarolije.


MS: Kojim crtanim likovima ste još pozajmili glas?

JOVANA: Mini Maus (Mikijeva radionica), Winks vile dve sezone, Ben (Pčelica Maja), Pokemoni, Šlagtera, Babar, Nils i prijatelji, Košnica , Planeta SIN, Džudžu…


MS: Radite i dečije predstave. Kakva su publika današnja deca?

JOVANA: Današnja deca su divna i najbolja publika. Jako su iskreni, ne osmehuju se i ne aplaudiraju iz kurtoazije i tako nas glumce usmeravaju na pravi put i čine da se uvek trudimo da budemo bolji. Uzajamno se osluškujemo i ta interakcija sa njima je nešto najdragocenije,  jer njihove oči se sijaju od oduševljenja, što nama ispuni srce.


MS: Pored pozajmljivanja glasa Maši, šta je najzanimljivije što ste do sada radili?

JOVANA: Rad koji mi je veoma drag je rad na muzičko-humorističkoj emisiji „Čađava mehana“, koja je projekat televizije na kojoj radim, Happy televizije. U tom TV formatu tumačim lik šankerice Cicin koji mi je beskrajno drag. Osim toga, ekipa serije je uvek odlična, mi glumci odlično sarađujemo sa pevačima i ta snimanja su uvek kreativna, radosna i zanimljiva. U emisiji učestvuje i mojih 6 kolega glumaca, što je za mene najvrednije.

jovana_jelovac_cavnic_masa


MS: Kako je biti glumica u Srbiji danas?

JOVANA: Mislim da je svakom mladom čoveku teško, bez obzira na profesiju, ali glumci su dosta specifični i mislim da puno toga ne ide u našu korist. Srbija godišnje proizvede puno glumaca za malo kulturno podneblje i mnoge moje kolege su nezaposlene. Među njima je mnogo talentovanih, to je ono što me uvek rastužuje. Ja imam sreću da konstantno radim naš posao ili posao srodan glumi, iako je tako i dalje teško, ako ne biramo prečice ili nemamo zaleđinu, jako ide sporo… Ali ja sam optimistična po prirodi, smatram da je najvažnije da ide i da vodi tamo gde smo zamislili, bez obzira na brzinu. Nekad je taj rad na sebi u međuvremenu, u pauzama, u tom sporom procesu, u stvari ono sto će vas krasiti i obogatiti za dalje.


MS: Da li ste oduvek znali da ćete biti glumica ili je Vaš put bio promenjiv?

JOVANA: Oduvek sam priželjkivala da budem glumica. Iako sam imala kroz faze odrastanja i drugih interesovanja, uvek sam bila sigurna da me ipak gluma najvise i istinski privlači. Pošto sam ja u duši jedno veliko dete, gluma mi pruža taj osećaj igre, promene, dinamike i radosti i tako čini da svoj posao doživljavam kao ljubav, a ne kao posao.


MS: Odnedavno radite i jednu televizijsku emisiju namenjenu ženama. Kakva je njena koncepcija i zašto biste preporučili mamama da je gledaju?

JOVANA: Tako je, radi se o emisiji „Ženski saveti“, koja se emituje svake subote od 13.10 na Happy televiziji. „Ženski saveti“ se emituju i kao prilozi koji čine stalnu rubriku jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“. Emisija je kolažnog tipa i pokriva najraznovrsnije teme i savete namenjene ženama, ali i muškarcima, sve u cilju lakšeg i lepšeg života. Jednostavni, kao i komplikovaniji kulinarski recepti za savremenu ženu, saveti o lakom i uspešnom vođenju domaćinstva, pravilna ishrana, zdravlje, fitnes, kutak za decu, moda i stil, samo su neke od tema koje obrađujemo u emisiji. Trudimo se i da dajemo  aktuelne informacije, pored poznatih ličnosti, u goste nam dolaze i stručnjaci iz raznih oblasti, zato bih preporučila svakoj mami da pogleda emisiju. Ono sto je meni važno i drago, svaka žena ima pravo da se prijavi za učešće u emisiji i podeli sa širokim auditorijumom neki koristan praktičan savet ili neki jedinstven recept. Ono sto mi je najdragocenije je to što imam divnu ekipu uz sebe i izvrsnog producenta Maju Cenić, koji se zajedno sa mnom trude da ulepšamo svaku subotu našim gledaocima.

Masa_i_medved


MS: Koji su Vaši dalji profesionalni planovi?

JOVANA: Posle kratkog odmora, ulazimo u pripremu nove televizijske sezone, tako je i kada je pozorište u pitanju, kao i sinhronizacija. Na pomolu su novi animirani likovi, rediteljka Maja Grgić i ja pripremamo novu predstavu koja će biti moja monodrama, predstave u kojima sam dosada igrala opet se aktiviraju od avgusta, mislim na predstavu Balkanski seks i grad, a od jeseni  se nastavlja i dečija lutkarska predstava Kvarna farma,u Pozorištu mladih u Novom Sadu. U planu su i dva pozorišna festivala sa mojom autorskom predstavom Lilika.


MS: Nedavno ste gostovali u jednoj emisiji i govorili na temu rodne ravnopravnosti. Koji je Vaš stav po tom pitanju? Gde su žene danas i za šta bismo konkretno trebale da se borimo?

JOVANA: Moj stav, kao što sam i rekla u emisiji „Otvoreno o“ je da smo ravnopravni, ali ne i jednaki. Postoje mnoge različitosti između žena i muškaraca i tako nam je i sama priroda ostavila. Te različitosti treba poštovati.  Ali svakako težiti ravnopravnosti, ravnopravnosti u ljubavi, davanju, izgradnji stabilne porodice, u kućnim poslovima, finansijama… .Žene su se izborile danas za mnoga prava, što me raduje, a tek treba da se bore, ali ipak treba i malo da povuku „ručnu“ jer se sve pretvorilo u neko rivalstvo… u dokazivanje da možemo sve same, da smo bolji vozači, rukovodioci, da smo žene, majke, kraljice. Tu mislim da grešimo, jer je to previše tereta na leđima. Nije sramota priznati da smo nekada i slabe i da nam treba pomoć muškaraca. Jedni bez drugih ne možemo.  Ja se vodim time da budemo ravnopravni na zajedničkom putu tako što ću ja njemu biti na prvom mestu i on meni, tako sto ćemo gledati u istom pravcu pružajući jedno drugom prostor i podršku, podstičući jedno drugo da budemo što bolji. Jer kad život prođe, nećemo se sećati ni neopranog veša, ni nepopravljene gume, već to što nas je održala ravnopravna ljubav i podrška.


MS: Majka ste dva dečaka,  Andrije (6) i Vukašina (2). Kako ste se snašli u toj ulozi? Kako je biti glumica i majka?

JOVANA: O tome kakva sam kao majka volela bih da jednog dana moja deca govore, a do tada ću dati sve od sebe da izađu na pravi put i budi srećni. Uloga majke je svakako najvažnija uloga u životu koju dobijamo, ali i najteža i zahteva puno rada, posvećenosti, ljubavi i razumevanja. Svesna sam toga i spremna na učenje i rad tokom čitavog zivota zarad dece, u nadi da ćemo zajedno prevazići raznorazne prepreke.  Gluma zahteva određena odricanja i veliku posvećenost,  jer to nije posao koji se završi u 16h i slobodni ste, već se taj posao živi… Kao što i porodica zahteva potpunu posvećenost. U  tom slučaju pomalo je teško biti i glumica i majka, ali uz podršku porodice kao i kolega, uz veliku volju, ipak je moguće i ostvarivo.

jovana_jelovac_cavnic_mama


MS: Imate li nečiju pomoć u kućnim obavezama i čuvanju dece?

JOVANA: Imam, pomoć obe bake, kao i muža naravno. I moja i muževljeva porodica nam zaista puno pomažu, i bojim se da nije tako, nista ne bi bilo isto i tako moguće.  Zato sam im večno zahvalna.


MS: Kako Vi provodite vreme sa svojom decom? Da li ste među onim majkama koje kažu da bi želele da imaju više slobodnog vremena?

JOVANA: Ja sam neko ko živi u jednom a radi u drugom gradu, i na radno vreme svaki dan dodajem 2-3 sata putovanja, tako da sam ja definitivno neko ko bi voleo da dan traje što duže. Često imam radne obaveze  i tokom vikenda, ali se trudim da sve svoje slobodno vreme posvetim isključivo porodici. Uštinem pomalo od sna , pomalo od društvenog života i sve usmerim na porodicu i na taj način sve lepo funkcionise i tako budemo svi zadovoljni. Stariji sin Andrija i ja uvek uhvatimo priliku da odemo do bioskopa i pozorišta, a mlađi Vukašin i ja uvek nađemo vremena za šetnju i igru.


MS: Rođeni ste u Pljevlji, sada živite u Novom Sadu. U čemu se najviše razlikuje život u ova dva grada?

JOVANA: Pljevlja je mala sredina, život u takvoj sredini je dosta sporiji, imate više vremena za sebe, porodicu i prijatelje. U većim sredinama, kao sto je Novi Sad, brže se živi, veći je stres. Ali svaka ta sredina ima svoje i vrline i mane. Prednosti Novog Sada su što su mogućnosti veće, kao i izbor, možete više da budete svoji, pa i različiti . Oba grada mnogo volim, svaki na svoj način, i u mom srcu oni su neodvojiva celina koja mi pruža osećaj pripadnosti.


MS: Vaš posao podrazumeva i lep, negovan izgled. Imate li neke cake koje koristite za brzo postizanje svežeg izgleda?

JOVANA: Ja sam neko ko malo spava, i kad god čujem savet za svežiji izgled, rado ga isprobam. Naravno tu su uvek kesice čaja od kamilice ako su podočnjaci vidljivi ili hladne kašike iz frižidera, ali imam sreću da se umor najčešće ne vidi na mom licu, tako da uz malo maskare, dobrog korektora i malo karmina uspem da prikrijem nedostatak sna i umor. Pošto sam zaposlena na televiziji i često pred kamerama, najčešće sam prepuštena profesionalcima, što je velika sreća .


MS: Bavite li se nekom rekreacijom?

JOVANA: Kada je rekreacija u pitanju, ne bavim se koliko bih to i volela. Obično su to neki mini kućni treninzi ili šetnja, i to zahvaljujući mom suprugu Bojanu, koji je po zanimanju trener i koji me podstiče na to. Mada mi glumci se bavimo i fizičkim poslom, i često radimo vežbe, kako telesne, tako i govorne, zbog glumačke kondicije koja nam je potrebna, tako da nadomestim to.


MS: Šta smatrate najvažnijim što roditelj danas može da pruži svojoj deci?

JOVANA: Ljubav, podršku, puno razgovora i dobar primer.

VIDEO PORUKA ZA MAME:


MS: Šta biste poručili drugim majkama?

JOVANA: Da se raduju, uživaju u svojoj deci, porodici, sebi,  jer najbolja mama je srećna i zadovoljna mama. Život jako brzo prolazi,  ja sam nekako svesna toga, i moramo puno ljubavi pružiti jer toga uvek imamo i to nam je uvek najviše potrebno.

 

Fotografije i video: Maša Pavlović
Porodične fotografije: Dušan Marčeta

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde