Kućne igre za kišne dane

deca i kiša

Jesen neminovno nosi i mnogo kišnih dana, a ukoliko vi i vaša deca nekad niste raspoloženi za šljapkanje po blatnjavim baricama, stižu predlozi za kućne igre za kišne dane. Uz malo mašte i lako dostupnih materijala, eto dobre zabave!

„Prati put“

Od materijala vam je potrebna lepljiva traka (pre nego što zalepite na pod, proverite na malom delu da li se lako skida i da li ostaje trag od lepka nakon uklanjanja), a opciono je da pripremite različite igračke – vozila.

Iskoristite lepljivu traku da po parketu ili tepihu napravite putanju za kretanje. Ukoliko korisite vozila za kretanje, možete napraviti ulicu, a ukoliko nemate automobile, kamione i slično – po putanji koju napravite krećete se dete i vi. Možete dodati semafore i prepreke kako bi igra bila zanimljivija.

igračke

„Promućkaj flašu“

Potreban materijal: prazna flaša od 0,5 ili 0,7l (potrebno je da flaša bude čista i suva, uklonite nalepnicu sa nje), pirinač, perlice, lepak.

Napunite flašu perlicama i pirinčem (možete i obojiti pirinač), zalepite čep lepkom.
Mućkanjem flaše i praćenjem kako se pomera pirinač i perlice u njoj možemo da igramo igru „Šta vidim“ ili pak „Pronađi…“ – dete mućka i pomera flašu sve dok ne pronađe zadatu boju ili oblik (u samu bocu možete ubaciti i predmete malih dimenzija).

„Safari u kući“

Potrebne su vam: plišane ili plastične igračke životinja i baterijska lampa.

Poređajte životinje na različita mesta u sobi. Ugasite svetlo i “lov“ može da počne. Koristeći samo svetlo baterijske lampe tražimo skrivene životinje.

Svaku životinju koju ulovimo možemo staviti u kutiju ili na unaped dogovoreno mesto u sobi.

plišane igračke

„Poklon iznenađenja“

Zapakujte u papir u boji ili ukrasni papir različite igračke koje je dete zaboravilo ili se slabo igra sa njima (svaku igračku zapakujte zasebno). 

Pokažite “poklon“ detetu i pitajte „Šta misliš da se ovde nalazi?“.
Dajte detetu da opipa paket i da proba da pogodi šta se u njemu nalazi. Na kraju neka otvori poklon i proveri da li je pogodilo šta se krije u paketu iznenađenja.

Igre kod kuće mogu da budu zabavne i edukativne, a u njima mogu učestvovati svi članovi porodice. Ukoliko su vaša deca starijeg uzrasta, društvene igre su uvek omiljene. Pustite mašti na volju i dobro se zabavite sa svojim mališanima!

 

Autor teksta: Marija Končar, master defektolog

 

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde