Kućne igre za kišne dane

deca i kiša

Jesen neminovno nosi i mnogo kišnih dana, a ukoliko vi i vaša deca nekad niste raspoloženi za šljapkanje po blatnjavim baricama, stižu predlozi za kućne igre za kišne dane. Uz malo mašte i lako dostupnih materijala, eto dobre zabave!

„Prati put“

Od materijala vam je potrebna lepljiva traka (pre nego što zalepite na pod, proverite na malom delu da li se lako skida i da li ostaje trag od lepka nakon uklanjanja), a opciono je da pripremite različite igračke – vozila.

Iskoristite lepljivu traku da po parketu ili tepihu napravite putanju za kretanje. Ukoliko korisite vozila za kretanje, možete napraviti ulicu, a ukoliko nemate automobile, kamione i slično – po putanji koju napravite krećete se dete i vi. Možete dodati semafore i prepreke kako bi igra bila zanimljivija.

igračke

„Promućkaj flašu“

Potreban materijal: prazna flaša od 0,5 ili 0,7l (potrebno je da flaša bude čista i suva, uklonite nalepnicu sa nje), pirinač, perlice, lepak.

Napunite flašu perlicama i pirinčem (možete i obojiti pirinač), zalepite čep lepkom.
Mućkanjem flaše i praćenjem kako se pomera pirinač i perlice u njoj možemo da igramo igru „Šta vidim“ ili pak „Pronađi…“ – dete mućka i pomera flašu sve dok ne pronađe zadatu boju ili oblik (u samu bocu možete ubaciti i predmete malih dimenzija).

„Safari u kući“

Potrebne su vam: plišane ili plastične igračke životinja i baterijska lampa.

Poređajte životinje na različita mesta u sobi. Ugasite svetlo i “lov“ može da počne. Koristeći samo svetlo baterijske lampe tražimo skrivene životinje.

Svaku životinju koju ulovimo možemo staviti u kutiju ili na unaped dogovoreno mesto u sobi.

plišane igračke

„Poklon iznenađenja“

Zapakujte u papir u boji ili ukrasni papir različite igračke koje je dete zaboravilo ili se slabo igra sa njima (svaku igračku zapakujte zasebno). 

Pokažite “poklon“ detetu i pitajte „Šta misliš da se ovde nalazi?“.
Dajte detetu da opipa paket i da proba da pogodi šta se u njemu nalazi. Na kraju neka otvori poklon i proveri da li je pogodilo šta se krije u paketu iznenađenja.

Igre kod kuće mogu da budu zabavne i edukativne, a u njima mogu učestvovati svi članovi porodice. Ukoliko su vaša deca starijeg uzrasta, društvene igre su uvek omiljene. Pustite mašti na volju i dobro se zabavite sa svojim mališanima!

 

Autor teksta: Marija Končar, master defektolog

 

Fotografije: Pixabay.com

1 KOMENTAR

 1. Kako sa decom kvalitetno provesti zimski raspust?
  Najvažnije je da se cela porodica uključi u zajedničke aktivnosti. Zašto? Zato što je zimski raspust deo godine koji obuhvata i praznike a to je jedinstvena prilika da se cela porodica okupi. Dok deca idu u školu, roditelji rade, vode decu na razne dodatne aktivnosti, vrlo često nemaju vremena da se posvete jedni drugima na pravi način. Zato je raspust idealno vreme za to. Za koju god zajedničku aktivnost da se odlučite, nećete pogrešiti. Važno je samo da svi učestvujete i da se potpuno posvetite tome.

  Igrajte poskoke u zatvorenom: Koristite slikarsku traku za stvaranje kvadrata na podu.
  Igrajte Hot Lava: Stavite nekoliko jastuka na pod i razdvojite ih. Uputite decu da skaču s jastuka na jastuk. Ako padnu s jastuka, past će u vruću lavu.
  Kupite DVD sa aerobnik vežbama i i vežbajte da vam se srce napne!
  Igrajte Crveno svetlo, Zeleno svetlo ili druge igre malih grupa koje deca biraju i vode.
  Šetajte na otvorenom. Učinite to zabavnim pretvarajući ga u lov na smeće.
  Izgradite zamak od jastuka i pokrivača.
  Započnite svako jutro sa 10-minutnim razgibavanjem i buđenjem pre doručka.

  https://www.mojsvetns.com/kako-sa-decom-kvalitetno-provesti-zimski-raspust/

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde