Pet dečijih knjiga idealnih za novogodišnji paketić

0
decije knjige

Ne znam kako vaša, ali moja deca (još) veruju u Deda Mraza. Za ćerku koja ima tri godine to je i očekivano, ali za ovog starijeg od sedam i po godina sam sigurna da me sada već zavitlava. Garantujem da zna da Deda Mraz ne može da prođe kroz dimnjak (koji i nemamo), da ne prolazi kroz zidove ili zaključana vrata… Ali, eto, taj deda donosi baš onaj poklon koji on poželi i to mu naravno odgovara.

Početkom decembra, kada sam ga (onako kao neobavezno) pitala šta bi voleo da dobije od Deda Mraza, imao je želju koja u prodavnici košta čitavih 15.000 dinara. Uplašena tom cifrom, istog trenutka sam mu rekla da previše traži i da Deda Mraz ne može da kupuje tako skupe poklone, jer: „Sine zamisli kad bi svako dete tako nešto tražilo…“

– Ali mama, Deda Mraz ne kupuje poklone, zato ne brini za cenu, ionako nećeš ti to plaćati.
– Da…neću to ja plaćati, hm…

Da se razumemo, svet bih mu poklonila, jer on je jedan predivan dečak i apsolutno je to zaslužio, ali neke granice moramo imati. Da ne dužim dalje, na kraju sam uspela da ga ubedim da ipak poželi nesto drugo (čitaj: jeftinije), jer Deda Mraz izuzetno ceni skromnost. Kad smo to rešili, bacila sam se na logistiku – treba pronaći to što želi i kupiti kad on nije sa mnom, upakovati i onda ono najteže – sakriti poklon do Nove godine.

Ali, kada su dečiji novogodišnji paketići u pitanju, znate u čemu stvarno uživam? U izboru knjige koja će ići uz glavni poklon. Kažem glavni, jer retko koje će dete poželeti knjigu za Novu godinu (da se ne lažemo), uvek traže igračke… Ali i pored toga, ja volim da i ona bude deo poklona i smatram je mnogo vrednijom.

Knjiga je ono što ostaje. Igračke se lome, gube, prestaju da budu zanimljive.
Knjigama se vraćamo.

Knjige traju. Ne izlaze iz mode.

Knjige se nasleđuju i svaki novi čitalac im se raduje kao i onaj prvi.

Zato su knjige uvek, ali uvek vredan poklon.

Danas postoji toliko divnih knjiga za decu da čovek jednostavno ne zna koju da odabere. Srećom, ja sam to već odradila ove godine. Pregledala sam sajt Lagune, napravila uži izbor i potom krenula u knjižaru da vidim kako odabrane knjižice i uživo izgledaju.

Ovih pet mi se najviše dopalo, a sigurna sam da će i vama ukoliko se odlučite da neku od njih ubacite u novogodišnji paketić.

„Poštovana deco: izabrane pesme“, Dušan Radović

Čista klasika. Knjiga za svaku dečiju biblioteku, ma kolika da je ona. Knjiga koja je bezvremena, koja ne stari. Tu su pesmice uz koje smo i mi rasli i prosto poželite da ih i vaša deca znaju. Za uzrast je od tri do šest godina, taman za malce koji tek počinju da uče pesmice i za male školarce od sedam do devet godina koji su naučili da čitaju pa će sigurno uživati dok vežbaju čitanje već dobro im poznatih pesmica.

postovana_deco_izabrane_pesme-dusan_radovic_v

„Najlepše priče za malu decu“, Stefanija Leonardi Hartli

Toliko je divnih ilustracija u ovoj knjizi, toliko lepih priča i basni… I dete koje nema baš mnogo strpljenja za slušanje priča će pokleknuti pred ovom knjigom, jer neće moći da skloni pogled sa nje. Onaj ko je radio ilustracije je odradio maestralan posao! Tvrd povez samo čini da knjiga izgleda još lepše i vrednije – idealan poklon. Zamišljam je upakovanu u divan ukrasni papir pastelnih boja sa bogatom satenskom mašnom….

najlepse_price_za_malu_decu-stefanija_leonardi_hartli_v

„Grli me – lavić“, Helmi Verbakel

Divna mala knjižica od svega deset stranica, namenjena najmlađima, za uzrast do tri godine. Sigurno ste do sada već mnogo puta slušali o važnosti čitanja od bebinih prvih meseci. Naravno da deca u početku ni ne razumeju šta čitate, jasno je i da ne prate radnju a dok su baš mali ni ne razaznaju šta je na ilustracijama.

E, zato je ova knjiga baš za one najmlađe jer deca mogu da je dožive dodirom 🙂 Pretpostavljam da vam je sada jasno – to je knjiga sa plišanim delovima a ovde su to ručice lavića koje izviruju kroz krugove na svakoj stranici. Otuda i naslov. Jer, uvek je pravo vreme za zagrljaj.

grli_me_lavic_v

„Gde je jednorog?“, Grupa autora

Ovo je idealna knjiga za devojčice koje vole jednoroge, šljokice i sve što je svetlucavo. Puna je zagonetki i slagalica i skrivenih jednoroga. U opisu piše – „Družina jednoroga je napustila Dugin dol kako bi otkrila nova uzbudljiva mesta za igru žmurki. Sedam jednoroga u duginim bojama krije se na svakoj slici. Možeš li da ih pronađeš?“

Zvuči zanimljivo, zar ne?

gde_je_jednorog-grupa_autora_v

„Malo zeleno drvo“, Selina Lovren

Ovo je knjiga uz koju će deca spoznati važnost čuvanja prirode jer kako u njenom opisu piše – ako su priroda i drveće bolesni, bolesni smo i mi. Pisana je ćirilicom, tako da je idealna da je deca sama čitaju. Predviđena za uzrast od sedam do devet godina.

„Jedne olujne noći neobična vila dolazi na Majin prozor. Maja od nje dobija seme, a iz njega raste Malo zeleno drvo. A drvo može da hoda! Kada Maja krene u šetnju sa svojim Malim zelenim drvetom, saznaće da se nešto strašno događa u dubini šume.“

malo_zeleno_drvo-selina_lovren_v

 

Nadam se da sam vam bar malo pomogla ovim izborom knjiga a ukoliko se odlučite za kupovinu neke od njih obavezno mi javite, biće mi drago 🙂

I nikako ne zaboravite – nijedan poklon, niti jedna knjiga nije vrednija od ljubavi i zagrljaja. Zato poklanjajte srcem a onaj kome darujete će to sigurno osetiti.

 

Fotografije: Pixabay.com, Laguna

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde