3 najčešće greške koje roditelji prave pri korišćenju auto sedišta

auto sediste

Kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju, za decu ne postoji važnija stvar od auto sedišta. Iako se čini da je to svima jasno, procenti upotrebe ipak govore drugačije. Prema statistici u Srbiji, tek se svako treće dete prevozi u auto sedištu, a od tog broja koji se prevozi u auto sedištu preko 70% dece je nepravilno vezano, odnosno vozi se u neodgovarajućem AS.

Ovako rečeno nije sve tako sjajno, zar ne?

Kada govorimo o tom procentu i nepravilnom korišćenju, onda se to najčešće odnosi na ove tri greške:

1. Kupovina neodgovarajućeg auto sedišta

Auto sedište mora da odgovara vašem automobilu, kao i detetu koje će ga koristiti – njegovoj visini, težini i uzrastu. Kada kupujete auto sedište, prvo dobro proučite koja grupa je odgovarajuća za vaše dete, zatim idite u prodavnicu i tražite da isprobate sedište u svom automobilu. Insistirajte na tome, jer se može desiti da je pojas vašeg automobila prekratak i da uopšte nećete moći da vežete sedište.

Takođe, neka sedišta su prilično glomazna i neće moći da stanu u vaš automobil (ovo se posebno odnosi na sedišta koja se montiraju obrnuto od smera vožnje), a ponekad je i zadnje sedište automobila pod nagibom koji ne odgovara svakom auto sedištu.

auto sediste

Ukoliko kupujete sedište sa ISOFIX sistemom, vodite računa o tome da sami prstenovi u pregibu klupe i naslona nisu dovoljni, već je potrebno da vaš automobil poseduje i sidrište, koje se nalazi u prtljažniku automobila. Ukoliko nema sidrište, tada kupujete auto sedište sa potpornom nogom, ali onda morate proveriti da li vaš automobil poseduje podne pretince, jer preko njih potporna noga ne može da se montira.

2. Pogrešna instalacija auto sedišta

Kada kupite auto sedište, obavezno pročitajte uputstvo proizvođača i provucite pojas prateći ih. Kada je pojas provučen pravilnom putanjom, uđite u automobil i gurajte auto sedište ka naslonu zadnje klupe automobila najjače što možete, istovremeno vraćajući pojas u kućište. Da bi sedište bilo jako zategnuto, morate ozbiljno da se preznojite.

Kada završite, proverite da li je dobro zategnuto tako što ćete ga uhvatiti negde u sedalnom delu i prodrmati. Ako se ne pomera više od 2cm, dobro je namešteno.

Ukoliko koristite sedište sa ISOFIX sistemom, na samom sedištu postoje indikatori koji će biti zelene boje kad sedište pravilno montirate.

3. Nepravilno vezivanje deteta

Kada ste, konačno, pravilno montirali auto sedište, ubacite dete unutra tako da zadnjica bude duboko u sedištu, a glava, vrat i leđa u ravni, uz naslon sedišta. Vežite dete i zategnite pojas tako da, ukoliko se dete vozi obrnuto od smera vožnje, između njegove ključne kosti i pojasa može da stane samo jedan prst, a ako se vozi u smeru vožnje, tada jedan prst sme da stane između pojasa i njegove grudne kosti. Alternativno, možete da probate da „uštinete“ pojas po dužini palcem i kažiprstom – ako ne uspete, dovoljno je zategnut.

auto sediste

Takođe, vodite računa o ovome: za smer obrnut od smera vožnje, gornje trake pojasa treba da budu u nivou, ili malo ispod detetovih ramena, a za smer vožnje u nivou ili malo iznad.

Bonus greška, koja nije pozitivna – prerano okretanje deteta u smer vožnje

Do pre nekoliko godina, uslovi za okretanje u smer vožnje bili su da dete ima godinu dana, 10kg i da samostalno hoda. U međuvremenu se došlo do saznanja da auto sedište okrenuto suprotno od smera vožnje pruža 5 puta veću zaštitu od onog u smeru vožnje, jer štiti glavu i vrat od ozbiljnih povreda, pa su nove preporuke da se dete ne okreće u smer vožnje dok ne ispuni bar ova tri uslova (sva tri): 15 meseci, 10kg i samostalan hod, a idealno bi bilo i mnogo duže, do 4 godine.

Srećom, na našem tržištu su se pre nekoliko godina pojavila sedišta koja podržavaju ovakav način vožnje, tako da bi bilo dobro da razmislite i o tome, jer ćete time pružiti veću zaštitu vašem detetu.

Mnogi roditelji me pitaju šta se onda dešava sa nogama, da li je deci neudobno. Nije! Oni su mnogo fleksibilniji od nas i njima ne smeta da im noge budu savijene, a pored toga, ovaj položaj je bolji čak i za njih jer u sudaru teže dolazi do preloma.

Autor teksta: Marija Končar, savetnica za dečija auto sedišta UG RODITELJ, Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde