Šta mora da sadrži mamina torba za plažu?

2
Mamina_torba_za_plazu

Leto je zvanično stiglo i polako počinje da nas hvata morska euforija. Šta poneti sa sobom na put, šta je višak, šta je pametno, a šta suvišno spakovati? Obično unapred dogovoreni i do detalja isplanirani odmori sa malom decom ipak znaju biti nepredvidivi. Boravak sa klincima na plaži, na prvi pogled, deluje veoma opuštajuć i neopterećujuć, ali samo roditelji znaju koliko je truda i planiranja bilo potrebno da zasluženi odmor prolazi glatko. Nije samo kofer taj koji je prenatrpan, nego i mamina torba za plažu sadrži pravo carstvo stvari.

Za sve mame koje ništa ne prepuštaju slučaju, pripremili smo mali podsetnik onoga što bi njihova torba za plažu trebalo da sadrži.

Mama_na_plazi

Krema za sunčanje

Preparati za sunčanje zaista su neizostavni deo svake torbe za plažu, pa tako i mamine. Farmaceutske kuće se naprosto utrukuju koja će napraviti bolju kremu namenjenu najmlađima i njihovoj osetljivoj koži, a na nama je da iz tog širokog spektra proizvoda odaberemo najbolji.

Zaštitni fakor 50, mazanje na svaka dva sata, ali i posle svakog izlaska iz vode, obavezna su pravila kada su bebe i mala deca u pitanju.

Šešir za sunce

Nije za džabe rečeno “Šešir glavu čuva“. Iako bi deca, po savetu lekara, trebalo da izbegavaju sunce u periodu od 11-17 časova, ono i pre i posle tog perioda može da bude jako, i samim tim, opasno. Zato je bitno da mališane advekvatno zaštite od toplote i zračenja tankim pamučnim šeširićem ili kačketom.

Sesir_za_sunce_mamin_sajt

Sunčanica se može dobiti vrlo lako, posebno ako dete bez zaštite na glavici provodi duže vreme igrajući se van opsega suncobrana.

Rezervna garderoba

Gde god da krenemo sa bebama ili klincima, preporučljivo je da uvek nosimo nešto od dodatne garderobe. Svaka mama iz iskustva zna da uvek valja imati nešto u rezervi. U slučaju da vam se dete odvikava od pelena, pa se često upiški u gaćice, ako se nakvasi, polije, isfleka ili nešto tome slično, poneka majica, šorts, donji veš ili pelene dobro će doći za prvu pomoć.

Promena vremenskih prilika može vašem detetu doneti i prehladu, ukoliko na plažu krenete nepripremljeni.

Peškiri za plažu

Peškir i plaža uvek idu zajedno. Bilo da iznajmljujete ležaljku ili ste na kamenitoj ili peščanoj obali, peškiri su obavezni za brisanje, ležanje i pokrivanje za vreme dremke. Nije loše poneti i jednu tetra pelenu i iskoristiti je kao prekrivač ako dete zaspi. Pamučne i prozračne, pružiće deci prijatan i lagan osećaj dok spavaju. Broj ponetih peškira svakako zavisi od veličine vaše torbe ili mišića vašeg supruga.

Užina

Voda i sunce zaista izmore, te će neka voćka, zdrava grickalica, sendvič, pa i slatkiš, pomoći vašem detetu da vrati istrošenu energiju. Bakin kolač, recimo, dobra je ideja za užinu. Uglavnom ga sva deca vole, izdašan je, a umotan u kesu danima ostaje svež i mekan.

Uzina_na_plazi_mamin_sajt

Pripremite se na to da će sladoledi, krofne i kuvani kukuruz postati neizostavni deo dečije ishrane na moru, pa zato nemojte prenatrpavati svoju torbu nečim što dete na kraju neće ni pojesti zbog silnih izazova sa svih strana. Potrudite se da glavne obroke ipak imate u okviru vašeg hotela, apartmana ili restorana. Uravnotežena ishrana bitna je za decu, pa pokušajte da je održite i kada ste na odmoru.

Mame sa malim bebama na plažu ne smeju krenuti bez mlečne formule, u slučaju da beba ne siki. Vruća i spremna voda u termosu odlično je rešenje za gladnu bebicu. Kupovne kašice na plaži mogu zameniti mamine domaće, ali bebama to ništa neće smetati tih nekoliko dana. Pametno bi bilo izbegavati uvođenje novih namirnica dok ste na putovanju. Igranje na sigurnu loptu za vreme odmora ipak je razumniji izbor.

Voda

Flaša obične vode, u situaciji kada ste okruženi samo slanom, zaista deluje kao spas. Dovoljno unošenje tečnosti izuzetno je važno na visokim temperaturama, te stoga za vodu i sokić mora biti mesta u maminoj torbi. Dehidriranje nastaje kao posledica manjka unošenja tečnosti, pa se potrudite da svoju decu često nudite vodom. Oni nekad od svoje igre zaborave i da kažu da su žedni, ali zato su roditelji tu.

Igračke za plažu

Ponesite detetu omiljenu igračku na plažu, ali ne preterujte. Lopatica, grabuljica, kantica i lopta, sasvim su dovoljni da zadovolje dečiju potrebu za igrom. Pokušajte da izbegnete da im dajete svoje telefone i igrice na njima. Bilo koja slikovnica delovaće na njih umirujuće i opuštajuće. Naravno, tu su i neizostavni rekviziti za vodu, poput mišića, šlaufa, dušeka ili gumenog čamca.

Igracke_za_plazu

Bacanje kamenčića u vodu, sakupljanje školjki i pravljenje kula od peska, neprevaziđene su igre na plaži. Pokušajte što više da ih povežete sa prirodom, jer osećaj peska pod prstima ne može da zameni nijedna plastična igračka.

Kada ste sa malom decom na plaži, zaista morate biti pripremljeni na sve. Zato i mamina torba za plažu mora biti planski pripremljena. Zadovoljna lica dobro zbrinutih mališana, naspram teške torbe, svakako ce prevagnuti na vašem roditeljskom tasu. Srećan vam put i srećno pakovanje!

Pomažemo vam i u pakovanju lekova i preparata za put, u članku Putna apoteka za decu!

 

Autor: Manja Gvozdenović Totić

Fotografije: Pixabay.com

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde