Vežbe za zatezanje nogu – preporučuje Drina Pešić

0
Vezbe_za_zatezanje_nogu

Period pred leto idealan je za vežbe za zatezanje nogu, kako bismo nakon perioda slabijeg kretanja i jake hrane u leto zakoračile sa puno samopouzdanja. Šortsevi, letnje haljine i kupaći kostimi čekaju na nas, samo je potrebno da se malo zategnemo. Koliko god priželjkivale da postoji neko čarobno sredstvo koje će nas za tren dovesti do vitkih, čvrstih nogu, teško da ćemo to ostvariti bez – vežbanja.

Vežbe za noge kod kuće su savršen način da zategnete mišiće nogu, i uz malo upornosti nema sumnje da će rezultat izostati.

Drina Pešić, balerina u beogradskom Narodnom pozorištu i mama sedmogodišnje Iskre, bila je raspoložena da je našim čitateljkama preporuči, objasni i pokaže vežbe za noge koje svaka žena može da radi od kuće.

Vežba 1 – osnovne vežbe za noge

Vezbe_za_noge
Vežba 1 – osnovne vežbe za noge

Stojite kao na slici: stopala su vam jedno uz drugo. Zategnite noge tako što ćete mišiće povući na gore, pa ih potom opustiti. Vežbu naizmenično ponavljajte petnaest puta. Mišiće nogu zatežete od kolena na gore i treba da imate osećaj kao da vučete mušiće butina na gore.

Ruke držite u boku, ramena su vam na dole (u baletskom žargonu – ramena su spuštena).

Drina kaže da je ovo najjednostavnija vežba koju svako može da radi, a da je jako dobra za formiranje mišića nogu.

Vežbe 2 i 3 – vežbe za unutrašnje mišiće nogu

Vezbe_za_noge_zene
Vežba 2 – vežbe za unutrašnje mišiće nogu

Kako naša sagovornica kaže, unutrašnje mišiće na nogama je teško formirati, a upravo oni se najbrže i opuste. Ovu vežbu takođe može da radi svako, i to na malo prostora.

Stojite u prvoj pozi, kao na slici: pete su vam priljubljene jedna uz drugu, dok su prsti desne noge otvoreni na desnu stranu, a leve noge na levu stranu.

Zategnite kolena, pa ih opustite, pa ih opet zategnite. Ponovite ovo deset do petnaest puta.

Vezbe_za_noge_kod_kuce
Vežba 3 – vežbe za unutrašnje mišiće nogu

Potom noge razdvojte, tačnije pete, kao na slici 3 i dalje ostajete sa otvorenim petama. Idete u „plie“ kao na slici: kolena blago savijte, pa se vratite u početnu poziciju.

Ove dve vežbe ponavljate – najpre prvu, pa drugu vežbu.

Ukoliko ove vežbe za noge budete radili svakodnevno, tvrdi Drina, ubrzo ćete primetiti kako vam se mišići nogu zatežu. Sudeći po njenoj liniji i formi, mi ćemo joj verovati. 🙂
Pogledajte i Drinine vežbe za kičmu, koje pomažu kod bolnih leđa i napetosti.

 
Foto: Privatna arhiva Drine Pešić

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde