Prolećna nega kože lica i tela

prolecna nega lica

Znate li da je upravo proleće ključno godišnje doba za zaštitu kože od prevremenog starenja, dehidratacije, hiperpigmentacija, alergija koje su najčešće leti…?

Leto je godišnje doba koje zahteva temeljne pripreme naše kože tokom čak tri meseca ranije, a naročito pred odlazaka na letovanje. Šta činiti tokom proletnjih meseci u cilju pripreme kože za leto, koje tretmane izbegavati, a za koje se odlučiti, kako odabrati adekvatnu kremu za lice?

Pojačano UV zračenje štetno po kožu

Kao kozmetičar, poslednjih godina se sve češće srećem sa pričama klijentkinja kako su bile u situaciji da su pri prvom, dugotrajnijem izlaganju sunčevom zračenju dobile alergijsku reakciju u vidu osipa, praćenu crvenilom, svrabom…
Nemoguće je da su sve one preosetljive na sunčevo zračenje, ali nam svakako ukazuje na to da je stepen negativnog sunčevog zračenja svakako pojačan. Upravo zbog ove činjenice i apelovanja medija o visokom procentu štetnog UV zračenja, moramo da obratimo veliku pažnju na PRIPREMU NAŠE KOŽE pred leto.

prolecna nega lica

Šta obuhvata priprema kože pred leto

Već u periodu marta trebalo bi završiti terapije jakih i agresivnih tretmana kože lica, ukoliko ih je bilo (tretmani kiselinama, jakim pilinzima – dermoabrazije, …) a u periodu aprila početi sa jačim hidrantnim i regenerativnim tretmanima. Ovo je veoma važno da bismo našoj koži lica podarili dovoljno zaliha vitamina i drugih aktivnih supstanci koje će ona svakako ubrzano trošiti tokom leta.

Svaka koža zahteva individualni pristup kada je u pitanju profesionalna i kućna nega, ali generalno kada je u pitanju period leta imamo različite mogućnosti za različite tretmane. Velika pažnja usmerena je na hidrataciju kože gde svakako ubrajamo tretmane na bazi hijalurnoske kiseline koja ima za cilj hidrataciju kože lica.

tretmani za lice

Takođe, danas na našem tržištu postoje i tretmani kiselinama koje je poželjno raditi upravo tokom leta jer je dejstvo određenih kiselina zasnovano upravo na hidrataciji.

Kozmetički tretmani lica pogodni za leto

Ono što bih ovde istakla kao jedan od novijih tretmana kiselinama tokom letnjeg perioda je tretman FERULINSKOM kiselinom, koja ima dejstvo upravo da štiti kožu od UVB i UVA zračenja, sprečava fotooštećenja kože, hidrira i deluje na hiperpigmentacije (fleke koje se pojavljuju tokom letnjeg perioda), stimuliše regeneraciju i obnavljanje oštećenja na ćelijskom nivou.
Zbog ovih svojih pozitivnih dejstva i nanotehnologije u cilju boljeg prodiranja, pa samim tim i jačeg dejstva, a boljih rezultata nakon samog tretmana. Ovakvi tretmani do skoro nisu mogli da se sprovode tokom letnjeg perioda (i dalje postoje tretmani hemijskih pilinga koji su STROGO zabranjeni tokom leta), ali zahvaljujući praćenju svetskih trendova dostupni su i kod nas, sa fantastičnim rezultatima nakon istih.
Tretman kiseonikom je još jedan od popularnijih tretmana tokom leta, kako bismo kožu obogatili kiseonikom (sa svim svojim pozitivnim dejstvima na ćeliju), hidrirali je i osvežili.

maske za lice

Neizostavna krema sa UV zaštitom

Za koji god tretman profesionalne nege da se odlučite, važno je da koristite adekvatnu kremu sa UV zaštitom.
Velika zabluda je da se kreme sa UV faktorom koriste isključivo leti!!! Neophodno je koristiti ih tokom cele godine.
Kreme koje savetujem u ovom periodu su lagane, hidrantne emulzije sa OBAVEZNOM UV ZAŠTITOM.
Obično su to kreme na bazi aloje (one već same po sebi imaju UV zaštitu jer sadrže aloju), algi, kiseonika,…
Kreme ne moraju imati visoki zaštitini faktor (dovoljno je 20). Ukoliko Vaša dnevna krema nema dovoljno zaštite, možete napraviti kombinaciju tipa: dnevna, aktivna krema + zaštitna krema!
Nakon sunčanja, OBAVEZNO je skidanje „teške“ UV kreme, nanošenje hirantnog losiona – tonika i kreme za negu za noć. U ovom periodu noćna krema trebalo bi takođe da je laganija i blago umirujuća.

krema za lice

Nega kože tela tokom leta

Kao što se posvećujemo našoj koži lica, tako je potrebno negovati i kožu tela tokom leta.
Savetujem nošenje šešira tokom dana i što manje direktnog izlaganja kože lica suncu, jer se sve više susrećemo sa problemima hiperpigmentacija, keratoza, upalnih procesa nakon leta.
Poželjno je 7-10 dana pre izlaganja suncu početi sa oralnom upotrebom beta-karotena da bi se Vaša koža i na taj način pripremila za izlaganje suncu.

Ukoliko se budete pridržavali ovih saveta i čuvali svoju kožu, sigurno ćete je zaštititi od prevremenog starenja, hiperpigmentacija, devitalizacije, dehidratacije, solarnih keratoza i drugih problema sa kojima se mi kozmetičari često susrećemo u našem radu.

ČUVAJTE I NEGUJTE SVOJU KOŽU… jer to je ključno za lepo i zdravo stanje Vaše kože!!!

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde