Putna apoteka za decu

1
Putna_apoteka_za_decu

Kad se spomene odmor – more, planina ili jezero, svi pomišljamo na to kroz prizmu uživanja.  Naravno, jedva čekamo trenutak da se konačno opustimo i uživamo tih nekoliko dana. Ali pre svega toga, čeka nas poseban zadatak koji i nije tako zabavan  – pakovanje za put. A najvažniji deo tog pakovanja, pogotovo ukoliko imate decu, jeste putna apoteka.

Putovanje sa decom je avantura u kojoj, pored užitka, moramo biti spremni i na razne manje lepe stvari, pa je prvo što nam pri pakovanju kofera pada na pamet koje lekove poneti na put.

Putna apoteka za bebe i decu – start pakovanja

Postoje neophodni lekovi za putovanje sa bebom ili detetom. Ako vi ili dete imate neke hronične bolesti, obavezno ponesite dovoljnu količinu lekova za sve dane, a možda i još koji, za svaki slučaj. Koliko god ovo možda zvučalo bespotrebno za pominjanje, verujte da znamo ljude koji su zaboravljali da spakuju lekove od kojih im veoma zavisi zdravstveno stanje. Nije loše raspitati se u agenciji ili od meštana gde se nalazi najbliži lekar. Ukoliko uzimate zdravstveno osiguranje, većina osiguravajućih kuća će vam već unapred dati spisak lekara u kraju u koji putujete. U svakom slučaju, važno je imati informaciju.

Lekovi_za_putovanje

Lekovi i suplementi za  stomačne probleme

Kako članovi vaše porodice podnose put? Da li neko ima mučnine tokom putovanja? Ako je odgovor da, onda obavezno ponesite nešto protiv mučnine, ali planirajte da vam to treba i za povratak. I, lekove protiv mučnine spakujte u ručni prtljag!

Treba razmišljati i o promeni klime i osetljivim stomacima koji bi mogli odreagovati na to, pa je preporučljivo da se tri dana pred put počne uzimati neki probiotik. Možda vam i neće biti neophodan, ali bolje je sprečiti nego lečiti, a i većina lekara ga preporučuje. Koji probiotik uzeti, koji je najbolji, na to pitanje ne postoji opšti odgovor. Svako od nas najbolje poznaje svoj organizam i zna šta na njega deluje, što važi i za decu.

Ako vas na putovanju i zadesi dijareja ili bolovi u stomaku, nije zgoreg imati pri ruci fiziološki rastvor ili neki rehidrant koji se sada može naći u kesicama koje ne zauzimaju puno mesta i zgodne su za poneti.

Nije loše uz to uzeti i neki vitamin, recimo magnezijum, jer će svakako pomoći ako dobijete upalu mišića od plivanja.

Sredstva za snižavanje temperature

Lekovi za snižavanje telesne temperature, kako za decu, tako i za odrasle, obavezni su deo putne apoteke. Uglavnom se koriste Paracetamol ili Brufen, a kao pomoćno sredstvo nije loše imati i alkohol. Ne zaboravite i špric za dozer. Svakako, treba poneti i neki lek protiv bolova, za koji već znate da na njega brzo odreagujete. Podsećamo, ponesite i toplomer.

Putna_apoteka

Sredstva za alergije i ujede

Ako se često dešavalo da vas ili vašu decu izujedaju bubice, predlažemo da na odmor ponesete adekvatno sredstvo da to sprečite. Postoje sredstva protiv ujeda komaraca i ostalih insekata, u stiku ili spreju. Postoje i kreme protiv ujeda, a autorka ovog teksta ima lična iskustva sa njima, te nosi više vrsta – od onih koje ublažavaju svrab, preko onih koje, do onih koje ublažavaju otok i crvenilo. To bude u proseku pet kremica ili tubica, naravno i jedna antibiotska mast ako dođe do blaže infekcije, usled kombinacije češanja i peska.

Ukoliko ste vi ili vaše dete alergični, onda je verovatno da i sami znate šta izaziva vašu alergiju. Shodno tome, ponećete adekvatne lekove, sprejeve, sirupe i kreme. Ukoliko ipak niste sigurni na šta ste alergični, uvek je bezbednije otići po savet stručnjaka.

Prva pomoć za povrede

Povrede na putovanju su nešto što nikako ne želimo, a svakako su moguće. Padovi, posekotine, ogrebotine, šta god bilo u pitanju, potrebno nam je nešto kao antiseptik. Nije loše imati i hidrogen, sterilnu gazu, zavoj, traku za lepljenje, flastere, makaze i pincetu, ako bude bilo nekog trna.

Pakovanje_za_put

Zaštita od sunca

Svima nam je poznato da sunčanje nije tako bezazleno, zato je jako bitno imati odgovarajuću zaštitu. U svim bolje opremljenim radnjama i apotekama imate širok dijapazon preparata sa različitim zaštitnim faktorima. Za osetljivu kožu ili posebno za decu, vodootporni ili ne, jeftiniji ili skuplji… Potrebno je umeti se snaći među velikim izborom, a naša sugestija je da odabere preparat neke poznatije marke, a da zaštitni faktor bude bar 30.

Srećan put

Nadamo se da će vam ovaj spisak za putnu apoteku olakšati pakovanje. Želimo Vam srećan put i lep provod! A, predlažemo vam da pročitate i savete o tome šta mora da sadrži mamina torba za plažu!

P.S. I želimo Vam da putnu apoteku vratite u onom stanju u kojem ste je poneli! 🙂

 

Fotografije: Maša Pavlović https://www.flickr.com/photos/151316725@N06/

https://mashasillustration.wixsite.com/mashas

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde