Ta dosadna kandida – uzroci, simptomi, lečenje, ishrana

bolovi u stomaku

Kao lekar koji radi u ordinaciji opšte medicine, skoro svakodnevno se susrećem sa pacijentima koji imaju stomačne tegobe, a za koje se ubrzo ispostavi da pate od tegoba prouzokovanih gljivicama. Kandida, odnosno crevna kandidijaza, u današnje vreme je vrlo čest problem, kako kod odraslih, tako i kod dece, prvenstveno zbog današnjeg načina ishrane.

Ne želim da kritikujem i dublje zalazim u problematiku ishrane, ali i sami ćete se složiti da nam brzi tempo života ostavlja sve manje vremena za pažljivo planiranje i pripremanje obroka kako za nas same, tako i za članove naše porodice. Ovo pišem i iz ugla majke i supruge, čija je uloga ipak (ma koliko god žena danas emancipovana bila) da bude stub kuće (pa i kuhinje) i da sama osmišljava plan ishrane i bude što kreativnija u sastavljanju “dnevnog menija“ za celu porodicu.

Tu nailazimo na prvi problem. Kako biti kreativan, zadovoljiti želje svih ukućana, a pri tome smanjiti upotrebu prerađenih namirnica, namirnica kojima je dodat šećer, slatkiša? Kako odoleti, a ostati zdrav i ne dovesti sebe do problema?

Kad se kandida „uzjoguni“

Više od 20 tipova gljivica žive u našem gastrointestinalnom traktu, na našoj koži i mukoznim membranama, a da pri tome ne izazivaju tegobe. Njihov rast i razmnožavanje pod kontrolom drže bakterije. Zato, ukoliko dođe do poremećaja ravnoteže među njima, te se promene uslovi u kojima gljivice rastu, može doći do njihovog preteranog razmnožavanja, te nastaju gljivična oboljenja.

Gljivica Candida albicans je normalni, a ujedno i najčešći stanovnik crevne flore i nalazi se u našem digetivnom traktu. Ukoliko se ona preterano razmnožava u crevima, mogu nastati razne tegobe, te je neophodno lečenje.

creva

Pozitivan nalaz Candida albicans na bilo kom drugom mestu u organizmu, osim u digestivnom traktu se smatra patološkim stanjem, te je lečenje neophodno. No, iako se kandida normalno nastanjuje u crevima, ako dođe do disbalansa te se ona u digestivnom traktu nađe u prekomernom broju, pravac u kojem se kreće sa lečenjem je dijetoterapija.

Najčešći simptomi kandide

Crevna kandidijaza ili, kako je u narodu zovemo, kandida, može prouzrokovati različite tegobe – od osećaja mučnine, preko izražene nadutosti stomaka, grčeva, pojačane flatulencije (gasova), peckanja jezika… Vrlo često se pacijenti žale na pojačanu želju i apetit za slatkišima. Stolica može varirati od retkih, učestalih stolica do zatvora, ponekada je vidljiva sluz u stolici, a u crevima se može javiti osećaj pretakanja i nelagode.

stomacni problemi

Najčešći uzroci kandide

Kao najčešći uzrok kandide mogu da navedem upotrebu antibiotika, pogotovo antibiotika širokog spektra, kao što su amoksicilin ili tetraciklin. Poznato je da se antibiotici koriste za suzbijanje bakterijskih infekcija, te oni pored “loših“ mogu da iskorene i “dobre“ bakterije, koje osim što nam pomažu prilikom varenja hrane, pomažu nam da gljivice u crevima držimo pod kontrolom.

Naravno, ponekad se javi potreba za antibioticima, pa ih vam lekar prepiše na recept, ali često se u praksi dešava da se antibiotici ne koriste racionalno, te od lekara za bol u grlu ili običnu prehladu neopravdano dobijete antibiotik, što može samo da vam naškodi. Zato se postarajte da sa lekarom prethodno dobro prodiskutujete o svim alternativama lečenja, i da, ako već morate da koristite antibiotike, uz njih uzmete odgovarajući probiotik koji će pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže u vašim crevima.

antibiotici

Kortikosteroidi su još jedna grupa lekova koja, osim što se koriste u terapiji astme, mogu da dovedu do pojave kandide u ustima ukoliko se koriste duže vremena.

Nepravilna ishrana, koja podrazumeva konzumiranje šećera, namirnice sa visokim sadržajem šećera u sebi, ili veća količina kvasnica često može dovesti do oboljevanja. Rafinirani proizvodi sa većom količinom ugljenih hidrata, kao na primer, brašno, pa čak i neko voće mogu da doprinesu prevelikom razmnožavanju kandide. Mikroorganizmima, kao što je kandida, neophodni su ugljeni hidrati iz kojih crpe energiju za rast i razmnožavanje. Koriste šećere da pređu u patogenu formu i prave biofilmove koji ih štite od našeg imunog odgovora . Praktično, to znači da redukcija količine glukoze, fruktoze i saharoze u ishrani doprinose smanjenju tegoba.

Rizične grupe su dijabetičari, trudnice i osobe sa oslabljenim imuniteteom

Kako se utvrđuje prisutvo kandide

Kandida se detektuje različitim testovima – analiza stolice, pljuvačke i krvi može da detektuje da postoji gljivična infekcija.

Lečenje kandide – pravilna ishrana

Prvi savet koji vam mogu dati za lečenje kandide je poseban režim ishrane. Uvođenjem pravilnog načina ishrane dolazi do redukcije tegoba i poboljšanja već nakon par nedelja. Infekcija je često vrlo uporna, te je neophodno biti istrajan i nastaviti sa dijetom barem dva meseca. Kada dođe do uspeha, te nastane poboljšanje, polako se u ishranu mogu vraćati namirnice koje su izbegavane, ali u vrlo maloj količini.

Pažljivo birajte šta ćete jesti, čitajte deklaracije sa proizvoda da biste lakše pratili šta konzumirate. Izbegavajte šećere kao što: su beli i žuti šećer, fruktoza, manitol , sorbitol, med , melasa itd. Iz ishrane isključite i slatke gazirane napitke, sokove sa šećerom, zaslađene namirnice i obroke, slatkiše – torte, kolače, čokoladu, osim ako nisu pravljeni sa zamenama za šećer – saharinom, stevijom ili aspartaminom.

slatkisi i kandida

Ponekad se dijeta kombinuje sa antimikoticima.

Ishrana kod kandide – konkretne smernice

A kako se onda hraniti? Ukratko, evo par konkretnih predloga:

Na prvom mestu iz ishrane treba isključiti namirnice od belog brašna, pekarske proizvode, kolače, torte, testenine. U umerenoj količini se može koristiti brašno od celog zrna pšenice, ječam, raž, heljda, ovas, integralni pirinač. Takođe u obzir mogu doći testenine ili peciva od integralnog brašna, kao i krompir kuvan u ljusci.

Pekarski proizvodi sa kvascem, kao i namirnice koje sadrže kvasac nisu preporučljivi i mogu dovesti do pogoršanja stanja. To važi i za buđave i zrele sireve.

Semenke kao što su kikiriki, pistaći, indijski orah treba zaobići, kao i pečurke.

Dozvoljeno je voće, ali u manjoj meri, do dve voćke dnevno, ali ipak treba zaobići vrlo slatko voće kao što su grožđe, dinje i lubenice, kao i sušeno, kandirano voće ili ono iz konzerve. Ako postoji izražen problem sa retkom stolicom, voće i voćne sokove treba izbegavati sve dok se stolica ne reguliše.

Alkohol je zabranjen, a crni čaj i kafa nisu preporučljivi, te ih treba svesti na minimum.

Turšiju, kisele krastavce i druge ukišeljene salate treba izbegavati, jer sadrže sirće koje nije preporučljivo, kao ni senf, majonez, kečap i slični prelivi za salatu.

Mahunarke-grašak, pasulj, boranija neće vam prijati ako imate problem sa kandidom.

*Preporučuje se povećanje unosa esencijalnih ulja, posebno omega-3 kiselina kao što su riblja ulja, morske ribe (losos, skuša, tunjevina u ulju, sardine u ulju, itd). Ukoliko se navedene namirnice ne koriste dovoljno, možete uzeti suplemente tj. omega 3 kiseline u vidu kapsula.

Tokom terapije ne treba, ako je to ikako moguće, uzimati antibiotike i lekove na bazi kortizona.

Spisak namirnica koje treba izbegavati je poduži, ali nemojte da vas to obeshrabri tokom borbe sa kandidom!

*Dozvoljeno je razno povrće, pa budite maštoviti i formirajte sebi ukusan jelovnik – kupus, karfiol,celer, prokelj, plavi patlidžan, beli i crni luk, kelj, spanać, masline, paradajz, tikvice, zelena salata, špargla, rotkve, zelene paprike, peršun, paradajz,artičoke neće vam škoditi.

povrce

Dopušteni su i mlečni proizvodi kao što su mladi sirevi, kiselo mleko, jogurt i kefir.

Korisni dodaci ishrani

*Prirodni antimikotici, kao što su beli luk, propolis i kokosovo ulje imaju potpuno različite mehanizme kojima uništavaju kandidu. Prirodni antimikotici su dobri, jer pored fungicidnog ili fungistatskog dejstva deluju i kao odličan stimulans na imuni sistem. Tokom ovog režima ishrane treba voditi računa da se imuni sistem što više ojača, jer se tako brže možete otarasiti ovog problema.

*Sigurno se pitate zašto ne pominjem ulje divljeg origana? U jednom momentu su hvalospevi o ovom ulju preplavili internet, te su svi pohrlili da probaju da reše problem novom metodom . Ulje divljeg origana se pokazalo kao vrlo efikasno sredstvo koje ubija kandidu, ali je ono ne može izlečiti. Velike su šanse da će vam samo pogoršati simptome kandidijaze. Ono je vrlo jak antiseptik i pored kandide ono uništava i dobre bakterije u crevima, koje nam inače nedostaju kada imamo prekomeran rast kandide. Time samo dodatno možemo narušiti ravnotežu crevne flore i slabimo prirodni odbrambeni mehanizam koji postoji u crevima.

Ulje divljeg origana je odličan izbor ukoliko imate problem sa virusima i bakterijama, ali tada ipak treba da uzimate i probiotike. Kada je u pitanju kandida, mnogo je pametnije odlučiti se za neke druge prirodne antimikotike, na primer:

  •  Lactobacillus Acidophilus 1-2 dnevno posle doručka i posle večere svakodnevno najmanje 6 meseci
  • Laneno seme i ulje noćurka 1 kafena kašičica ili 3 kapsule , 2 puta dnevno
  • Vitamin A i C
  • Beli luk u vidu kapi ili tableta
  • Cink i magnezijum – šumeća tableta jednom dnevno
    Budite disciplinovani i budite strpljivi, imajte na umu da je potrebno je dosta vremena da se rešite kandide. Izbegavanje stresnih situacija, fizička aktivnost i pravilna ishrana pomoći će vam da uspešno savladate ovaj problem, a ukoliko vam je potreban savetnik ili saveznik u toj borbi, rado ću vam pomoći!

 

 

Autor teksta: dr Jasmina Jelić Medić – privatna ordinacija opšte medicine Liman 3 Dr, Novi Sad
Fotografije: Pixabay.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde