Upala sinusa – čest problem u hladnim danima

upala sinusa

Sa padom temperature, sve većem broju osoba javlja se problem koji im otežava funkcionisanje – upala sinusa, odnosno sinuzitis. Zapušen nos, pojačan sekret, glavobolja, bol u ušima samo su neki od simptoma. Saznajte šta izaziva sinuzitis, kako se možete zaštititi i kako ga lečiti ukoliko se pojavi.

Paranazalni sinusi su šupljine u kostima koje se nalaze oko našeg nosa. Postoje četiri parne sinusne šupljine:
1. frontalni (iznad oka i nosa),
2. etmoidalni (između očiju kod korena nosa),
3. maksilarni (sa svake strane nosa) i
4. sfenoidalni (duboko iza nosa)

Svaki od ovih sinusa ima otvor koji se završava u nosnoj šupljini. Upala sinusa, zapravo, podrazumeva zapaljenje sluznice koja oblaže sinusne šupljine i nosnu šupljinu istovremeno, pa je pravilan termin za ovo stanje – rinosinuzitis.

Šta izaziva sinuzitis?

Najčešći uzročnici su virusi koji prvobitno uzrokuju infekciju gornjih disajnih puteva, šire se na sinuse i tada samo zapaljenje može trajati kratko – od nekoliko dana pa na više. No, i bakterije, pa čak i gljivice mogu da dovedu do zapaljenja sinusa, ali tu je tretman malo drugačiji. Još neki od uzroka čestih zapaljenja sinusa mogu biti alergije, nosni polipi, koštani i hrskavićavi defekti ove regije, zapaljenja korena zuba gornje vilice

upala sinusa

Sve navedemo može dovesti do otečenosti sluznice, otežane drenaže sluzi i smanjenog protoka vazduha kroz nosne šupljine. To stvara osećaj zapušenosti nosa, gubitak osećaja za miris i pojačanog curenja sekreta iz nosa, slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela, nastanka glavobolje, a može doći i do pojave bola u ušima, osećaja zapušenosti ušiju i do porasta telesne temperature.

Proces se smatra akutnim ako zapaljenje traje do mesec dana, subakutnim ako traje do tri meseca, a ako traje duže, možemo proces proglasiti hroničnim.

Kako se zaštititi?

U toku zimskog perioda teško je zaštititi se od virusnih infekcija, pogotovo kod osoba koje su sklone zapaljenjima sluznice nosa i nosnih šupljina. Savet bi bio sledeći: pokušajte da se što manje izlažete naglim promenama temperature i hladnom vetru. Veoma je važna i lična higijena – često pranje ruku, umivanje, dezinfekcija ruku i predmeta koji često imaju kontakt sa licem.

Takođe se savetuje izbegavanje kontakta sa obolelima od infekcija gornjeg respiratornog trakta i izbegavanje klima uređaja koji mogu dovesti do lakog širenja virusa putem vlažnog vazduha. Potrebno je raditi na jačanju imuniteta, pogotovo u zimskom periodu, a i vakcinacija protiv gripa svakako smanjuje mogućnost od virusnih infekcija, te je za svaku preporuku.

Šta ako se upala sinusa ipak pojavi?

Ukoliko se pojave tegobe, potrebno je adekvatnim kapima za nos što pre omogućiti što bolju drenažu sekreta i olakšati protok vazduha i neometano disanje. Osobama koje su sklone alergijama preporučuje se blagovremena primena alergijske terapije, odmah, po samom nastanku tegoba ili čak i ranije, ako je u pitanju sezonska alergija.

Što se tiče terapije, pošto su najčešči uzročnici zapaljenja sinusa virusi, obično su dovoljni dekongestivi – ili kapi za nos koje bi trebalo da upotrebom tri puta dnevno za nekoliko dana dovedu do poboljšanja i izlečenja. No, sa kapima treba biti oprezan, jer iako ih ima mnogo na tržištu i lako su dostupne u slobodnoj prodaji, ne treba ih kupovati bez prethodne konsultacije sa stručnim licem. Česta i neracionalna upotreba kapi za nos, iako dovodi do trenutnog poboljšanja, može dovesti do bubrenja sluzokože i otežanog disanja, pa nastaje začarani krug, a tegobe ne prestaju.

 

Mogu se koristiti tablete protiv bolova koje će sniziti temperaturu i ublažiti bolove, ali ako tegobe traju duže, neophodno je javiti se lekaru, jer je možda došlo do bakterijske infekcije, te je potrebno intenzivirati terapiju i eventualno uključiti antibiotike, možda i intranazalne kortikosteroide, ukoliko je stanje prešlo u hronično.

U slučaju da ni posle duže primene terapije kod hroničnih stanja ne dolazi do poboljšanja, u obzir može doći hirurška intervencija kojom se uklanjaju mehaničke prepreke u sinusima i višak hipertrofične sluznice.

Svako zapaljenje koje se ne leči na vreme ili se ne leči adekvatno, može se proširiti na okolne strukture – oko, kapke, uši, kosti, pa čak i mozak. Zato je potrebno ozbiljno pristupiti ovoj problematici i obratiti se lekaru na vreme.

 

Autor teksta: Jasmina Jelić Medić, lekar ordinacija Liman 3 DR

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde