Gljivice na noktima i stopalima – česte, ružne i opasne

Gljivice_na_stopalima

Lišajevi, atletsko stopalo, gljivice na noktima i stopalima… Osim estetskog problema, ove, izuzetno česte pojave, predstavljaju i zdravstveni problem. Kako ih prepoznati, kako ih sprečiti, koje vrste postoje i kako se leče, saznajte iz teksta!

Gljivična infekcija noktiju i stopala – ili latinski onihomikoza – je čest problem današnjice. Prema statističkim podacima, u proseku jedna od pet osoba pati od ove gljivične infekcije. Uzroci mogu biti loša higijena, neodgovarajuća obuća ili slab imunitet.

Mnogi ovim infekcijama ne pridaju previse značaja, smatrajući ga samo estetskim problemom, ali ako se ne tretiraju, gljivice na noktima i stopalima mogu postati ozbiljna pretnja zdravlju. Mogu nastati alergijske reakcije, doći do slabljenja imuniteta, pa čak i do nastanka hroničnih bolesti.

Gljivicna_infekcija

Gljivice ili fungi su mikroorganizmi biljnog porekla koji ne sadrže hrolofil, te nemaju sposobnost fotosinteze, što znači da žive kao saprofiti ili paraziti na ljudima, životinjama ili biljkama, jer ne mogu da sintetišu hranjive sastojke.

Problemi sa kožom, kao rezultat gljivične infekcije, veoma su česti. Njihovoj pojavi pogoduju visoke temperature i velika vlažnost vazduha.

Najčešće gljivične infekcije zbog kojih se pacijenti javljaju su:

•    Pityrosis versicolor – lišajevi
•    Atletsko stopalo
•    Gljivice na noktima
•    Tinea corporis

Gljivice_Mamin_sajt

Lišajevi na koži – Pityrosis versicolor

Pityrosis versicolor, u narodu poznatiji kao lišajevi na koži, su blaga, hronična i povratna infekcija kože koju izaziva gljivica Malassezia furfur (Pityrrosporum orbiculare, ovale). Ova gljivica i inače se nalazi na koži ljudi, ali u nekim uslovima dovodi do oboljenja.

Manifestuje se kroz ovalne, crvenkaste ili svetlo braon fleke koje imaju sitnu beličastu skramu, koja se ljuspa kako vreme odmiče. Ovo oboljenje kože nije zarazno, a načešće se javlja na gornjem delu trupa, nadlakticama i vratu.

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože koja se javlja na tabanima i između prstiju na nogama. Najčešće se javlja kod osoba koje se bave sportom jer joj pogoduje pojačano znojenje stopala. Manifestuje se kroz perutanje i vlaženje kože koja je zahvaćena gljivicom. Ova vrsta gljivične infekcije je zarazna.

Gljivice_na_noktima
Gljivice_na_noktima – fotografija iz ordinacije dr Jelić Medić

Gljivice na noktima

Gljivična infekcija na noktima je zarazna i predstavlja zadebljanje i krnjenje nokatne površine. Nokat poprima žućkastu boju i zadebljava. Ako se ne leči na vreme, infekcija se širi i na ostale nokatne ploče susednih prstiju.

Tinea corporis

Tinea corporis je zarazna gljivična infekcija na telu koja se javlja na području trupa i gornjih ekstremiteta. Manifestuje se kao svrab i crvenkasti osip koji se pojavljuje u pravilnim krugovima sa jasnim granicama.

Dijagnoza gljivičnih infekcija kože

Dijagnoza se, na prvom mestu, postavlja pregledom i uočavanjem nastalog problema. Neki od glavnih simptoma gljivičnih infekcija su: pucanje kože između prstiju,  izrasline na koži, svrab, crvenilo, peckanje, natečeni prsti, oštećeni nokti. Često pacijenti navode da su promene prvo nastale u slojevima kože između prstiju. Koža se ljušti, peče i svrbi.
Pored kliničkog pregleda, dijagnoza gljivične infekcije zahteva i obavljanje mikološkog pregleda, a ponekad i uzimanje isečaka kože ili nokta.

Lisajevi_na_kozi

Lečenje gljivičnih infekcija kože

Lečenje gljivičnih infekcija zavisi od nekoliko faktora  – vrste gljivca, mesta na kojem se infekcija pojavila i starosti pacijenta.

U ranoj fazi bolesti je problem relativno lako rešiv, ali ako se bolest ne tretira, može uznapredovati, pa će i sam tretman trajati mnogo duže.

Osnovni problem je što pacijenti sa ovim tegobama ne potraže odmah pomoć lekara, misleći da će gljivice proći same od sebe. Na žalost, to nije slučaj. Naprotiv, kada se gljivične infekcije ne tretiraju i ne leče, problem ne samo da ne nestaje, već se pogoršava, gljivice se razmnožavaju i infekcija lako može da zahvati i susedne prste, a potom i celo stopalo.

Često u praksi primećujem da je standardna metoda koja se koristi u našim bolnicama za rešavanje ovog problema hirurški zahvat kojim se uklanjaju oboleli nokti. Moje je mišljenje da je to vrlo primitivna metoda i da ovu opciju treba ostaviti kao poslednju, kada ne postoje drugi, lakši i komforniji načini da se rešimo obolelog nokta. Ovaj tretman je, ne samo bolan, već i oporavak traje oko dva meseca.

Lecenje_gljivica

Danas je, na sreću dostupno na tržištu niz preparata koji vam omogućavaju da na praktičan način rešite problem.

Kako sprečiti nastajanje gljivica?

Ono što svakodnevno možete da činite kako biste sprečili pojavu ove infekcije je da redovno održavate higijenu ruku i stopala. Neka vam noge i ruke budu uvek suve i čiste, a nokti uredni i kratki. Očuvana, a pre svega suva površina kože pruža najbolju zaštitu protiv gljivičnih infekcija.

Zbog toga je potrebno izbegavati usku odeću koja ometa cirkulaciju vazduha. Takođe je potrebno dobro osušiti zahvaćene delove kože posle pranja. Mikroorganizmi koji su odgovorni za pojavu gljivičnih infekcija mogu prianjati uz odeću koja dolazi u kontakt sa kožom zahvaćenom infekcijom. Zbog toga je neophodno da se odeća menja svakodnevno.

Gljivicne_infekcije_stopala

Preporučljivo je nošenje pamučnih čarapa i odgovarajuće obuće od prirodnih materijala. Stara, dotrajala obuća takođe može biti izvor infekcije. Deljenje odeće i peškira sa drugima može da dovede do širenja infekcije. Neophodno je redovno pranje odeće i peškira, da bi se zaštitili od infekcije ili reinfekcije.

Osim ovoga – izbegavajte da hodate bosi  na javnim bazenima, tuševima i svlačionicama.

Ako imate gljivičnu infekciju stopala, nemojte hodati bosi, jer ćete time sprečiti dalje širenje mikroorganizama i, pre svega, sprečiti ponovnu infekciju. Nemojte ići u saunu ili tursko kupatilo sve dok ne izlečite gljivičnu infekciju.

Atletsko_stopalo

Kako pomoći sam sebi?

Osnovni tretman koji možete sebi da priuštite ako imate ovaj problem je potapanje stopala u rastvor sode bikarbone. Ona je dostupna u svakoj kuhinji i može se koristiti u lečenju gljivičnih infekcija i pomaže pri neutralisanju loših mirisa stopala.

Dodajte pola šolje sode bikarbone, jednu četvrtinu šolje 3% hidrogen peroksida u litar tople vode. Dobro pomešajte sastojke, potopite noge ili prste koji su vam zahvaćeni infekcijom i držite u vodi oko 10 minuta. Operite čistom vodom i dobroosušite. Ponovite postupak dva puta dnevno tokom par nedelja.

Tokom lečenja se preporučuje korišćenje antimikotika u vidu rastvora, šampona i krema. Tome se dodaje terapija u vidu tableta ili kapsula, a sve češće se u terapiji koristi laser. Važno je naglasiti da, ukoliko je gljivična infekcija zahvatila kožu obraslu dlakama ili nokatnu ploču, terapija i lečenje su dugotrajni, potrebno je da budete uporni i da sprovodite lečenje i po nekoliko meseci.

U svakom slučaju, problemu pristupite odgovorno, pa prvo konsultujte svog lekara.

Fotografije: Pixabay.com i arhiva dr Jelić Medić

1 KOMENTAR

  1. Prepoznala sam se u svemu što je napisano u tekstu.

    Meni su pomogli Medico cubano preparati. Koristila sam Losion za gljivice i Oleozon ulje u kombinaciji i za nekoliko meseci sam rešila problem.

    Nadam se da će nekome pomoći moja preporuka.

    Pozdrav,

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde