Lagana pita od tikvica i sira – recept za letnji ručak

1
Pita_od_tikvica_recept_mamin_sajt

Vreli letnji dani nezamislivi su bez tikvica – čudesnog povrća blagog, neodoljivog ukusa. Jela od tikvica deo su mnogih nacionalnih kuhinja, uključujući i naše prostore. Mogu da se spremaju na više načina: barene, pečene, grilovane, pržene, sveže. Postoje razni recepti sa tikvicama, a mi smo odlučili da vam predstavimo jelo od tikvica koje se jednostavno i brzo sprema, iskombinovano tako da bude primamljivo svim članovima porodice, velikim i malim! Lagana pita od tikvica i sira postaće redovna na vašoj trpezi, a recept za nju nam otkriva vrsna kuvarica Mirjana Mirka Mutuc.

Tikvice_recept_mamin_sajt

Zašto treba jesti tikvice

Tikvice su fantastičan izbor, posebno za letnje dane, jer su laganog, prijatnog ukusa, a sadrže dijetalna vlakna koja utiču na snižavanje holesterola. Folna kiselina, kao i vitamini A i C, kojima je tikvica bogata, čine je sjajnim antioksidantom, odličnim “saborcem” protiv kanncera. Tikvice sadrže i dosta magnezijuma i kalijuma, te su dobre i za prevenciju moždanog udara, infarkta, bolesti srca i povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze i astme.

Zbog svoje niskokalorijske vrednosti, tikvice su zastupljene u dijetalnoj ishrani i omiljene kod porodica koje žele zdravo da se hrane.

Pita_od_tikvica_sira

A sad – oproban recept za pitu od tikvica

Mamin sajt predstavlja samo oprobane recepte, a ima li boljeg načina od recepata iskusnih kuvarica? Gospođa Mirka Mutuc je dvostruka mama i petostruka baka, koja svojim ukusnim jelima uveseljava ne samo svoje potomke, već i širi krug ljudi. Mirkini specijaliteti često su spas mladim domaćicama koje nemaju vremena da kuvaju ili se ne snalaze dovoljno dobro u kuhinji. Mirkina pita od tikvica i sira osvojiće vaše simpatije!

Potrebni sastojci:

  • jedna žuta okrugla tikvica – narendana
  • jedna zelena okrugla tikvica – narendana
  • jedna malo veća obična tikvica – narendana
  • 100 g narendanog sira
  • 100 g feta sira
  • 100 g narendane salame
  • 2 kašike senfa
  • 3 jaja
  • 1 dcl ulja

Pita_od_tikvica_mirka_mutuc

  • 1 dcl jogurta
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 6 -7 kašika pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo vegete
  • malo bibera
  • beli luk u prahu

Priprema:

Sve sastojke, jedan po jedan, sjediniti i varjačom lagano promešati. Sjedinjenu smesu sipati u podmazan pleh. Peći na 220 stepeni, oko 35-40 minuta. Servirati uz preliv po želji.

Uživajte u brzom, lakom i vitaminskom letnjem ručku. Prijatno!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde