Konstipacija kod dece

Konstipacija_kod_dece_mamin

Konstipacija – problem neredovnog pražnjenja creva, kod dece je čest problem. Podrazumeva neredovno pražnjenje čvrste i suve stolice.

Normalan broj stolica je 1-2 u toku dana. Postoje svakako i individualne razlike.
Neko dete može imati stolicu svakog drugog ili trećeg dana ali nema napora pri pražnjenju creva a stolica je uredne konzistencije.

Sa druge strane dete može imati svakodnevno stolicu ali je prazni uz plač, napor. Ukoliko je pri tome količina stolice mala a stolica je tvrda, to verovatno znači da je veliki deo stolice zaostao u crevima i vremenom se razvija ozbiljan problem ne samo za dete nego i za celu porodicu. Takvo dete je plačljivo, razdražljivo, neraspoloženo, povlači se u uglove sobe i trpi jak bol u trbuhu.

Zastoj_creva_kod_dece

Kako da prepoznate konstipaciju?

Simptomi konstipacije su: manje od tri stolice nedeljno, stolica je suva, tvrda, pražnjenje creva uz plač, bol u trbuhu, tragovi stolice na vešu (znak su zadržavanja stolice ), tragovi krvi na stolici. Ukoliko gore navedene tegobe potraju duže od dve nedelje javite se svom pedijatru.

Ukoliko dete ima strah od bola pri pražnjenju creva pokušaće na sve moguće načine to da izbegne pa možete da primetite da ukršta noge, uvrće telo ili pravi čudne grimase. Sve ovo može biti propaćeno povraćanjem, otokom u predelu trbuha, gubitkom na telesnoj težini, pojavom sveže krvi u stolici pa sve do pojave prolapsa rektuma (prolazak dela creva kroz analni otvor u spoljašnju sredinu).

Kako konstipacija nastaje i koji su njeni uzroci?

Konstipacija nastaje kada se stolica sporo kreće kroz digestivni trakt pa tako vremenom postaje suva i čvrsta.
Uzroci mogu biti brojni počev od preranog odvikavanja od pelena (zbog toga što komšijsko dete ili dete vaše drugarice već ide na nošu…), navike u ishrani, emocionalna disfunkcija pa sve do ozbiljnih oboljenja. Na sreću, većina uzroka je bezazlena i prolazna pa i tegobe dosta brzo mogu nestati uz minimalna angažovanja roditelja i deteta.

Opstipacija_kod_dece

Neki od uzroka su:

  • zadržavanje stolice: dete ignoriše poziv na pražnjenje creva jer ne želi npr. da prekine igru. Tu svakako ne treba zaboraviti i komfor. Neka deca prosto izbegavaju pražnjenje creva van kuće (u vrtiću, školi i slično). Ukoliko je pražnjenje stolice već bilo bolno, deca će se truditi da izbegnu ponovnu pojavu bola i tako ulaze u začarani krug i tegobe se vremenom inteziviraju
  • prerano odvikavanje od pelena: vaše dete može da se inati i da zadržava stolicu. Ukoliko to preraste u sukob vaše i njegove volje, dete samostalno odluči da ignoriše potrebu za nuždom koja vremenom preraste u naviku koju je teško promeniti.
  • navike u ishrani: nedovoljna količina vlakana i tečnosti (dosta često je upravo ovo razlog konstipacije kod odojčadi kada sa mlečne ishrane prelaze na čvrstu hranu)
  • promene u rutini: putovanja, stresne situacije, emocionalne tegobe, nagle promene sredine ili okruženja
  • alergija na kravlje mleko ili konzumacija velike količine mlečnih proizvoda ponekada uzrokuju konstipaciju
  • pridružene bolesti: retko kod dece sa konstipacijom može biti prisutan i neki anatomski problem, metabolički sindrom ili bolest digestivnog sistema
  • porodična anamneza: neko od članova porodice ima isti problem najčešće zbog genetskih ili karakteristika okruženja (navike u ishrani)

Zatvor_kod_dece

Konstipacija – kako da pomognete detetu?

Da biste pomogli svom detetu ponudite mu više tečnosti i vlakana u ishrani kao što su voće, povrće, žitarice. Stimulišite ga na fizičku aktivnost. Pokušajte zajedničkim snagama i dogovorom da kreirate dnevnu rutinu ili „režim“. To podrazumeva da zajedno izaberete vreme koje će dete provesti u toaletu i pokušati da prazni creva. Ukoliko je neophodno pod stopala možete da mu stavite nisku stolicu na koju će osloniti noge i stopala što će mu omogućiti bolji položaj tela za pražnjenje creva. Uvek podsetite svoje dete (čak i dok se igra ili se nečim intenzivno bavi) da mora da ide u toalet redovno, ukoliko procenite da je vreme za to.

Ako sve ovo ne uspe, postoje sredstva koja stimulišu pražnjenje creva ali ih ne treba koristiti nekontrolisano. Svakako je preporuka da se javite svom pedijatru kako biste zajedno rešili problem. Osim osnovne laboratorijske obrade, preporuka je da se uradi i UZ abdomena radi isključivanja organskog uzroka bolesti.

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde