Omega-3 masne kiseline, Norveški recept za zdravu decu

0
omega_3_ulje_i_kapsule

Poznato je da su Norvežani jedan od najzdravijih naroda na svetu, a njihova tajna leži u tome što svakodnevno konzumiraju omega-3 masne kiseline. Kaže se da su za njih omega-3 ulja ono što je za Grke maslinovo ulje. Za zdravlje naše dece,uvek biramo ono najbolje, a omega-3 ulje za decu, trudnice i dojilje sa ukusom limuna i omege-3 za decu sa ukusom voća koje Norway House d.o.o. donosi direktno iz Norveške, to sigurno jeste.

Zašto su omega-3 masne kiseline bitne za organizam trudnica, dojilja i dece?

Doktorka Marija Lazarević iz Centra za hrono ishranu “Dr Gifing” kaže da su za razvoj mozga najvažniji period poslednja tri meseca trudnoće i prvih 18 meseci nakon rođenja. Zato je ovo period kada se treba obratiti posebna pažnja na zdravu ishranu i uzimanje kvalitetnih suplemenata koji sadrže omega-3 masne kiseline. U tom periodu, “arhitektonika mozga” formira i određuje koliko će dete kasnije moći da razvije svoje mentalne sposobnosti, tako da je ishrana i zdravlje trudnice, pa potom i dojilje, ali i same bebe jako bitna.

 • Omega 3 masne kiseline ulaze u sastav membrane nervnih ćelija. Omogućavaju komunikaciju između nervnih ćelija, što je neophodno za dobro mentalno zdravlje. Upravo tu mogu da pomognu omega 3 masne kiseline, prvenstveno DHA. To je jedna od kiselina koja je bitna za samu strukturu mozga i za razvoj i strukturu membrana nervnih ćelija. Zato mi trudnicama i deci savetujemo i nešto malo viši unos upravo ove kiseline za razliku od ostalih uzrasnih kategorija gde je preporučen malo veći unos EPA omega 3 masne kiseline.

  Upravo iz tih razloga preporučujemo određenog proizvođača koji uz garanciju kvaliteta i porekla proizvoda, ima i prilagođene formule i doze za određene kategorije, kao što je Norveško omega-3 ulje za decu, trudnice i dojilje ili omege za decu.

omega_3_logo

Doktorka Lazarević još kaže da je po rođenju struktura mozga već formirana, te da se ne mogu očekivati natprosečne intelektualne sposobnosti dece u školi, ukoliko potencijal za to nije obezbeđen još u trudnoći. Istraživači navode da unos omega-3 masnih kiselina vidno popravlja verbalne sposobnosti, čitanje i pisanje dece u školi već posle par meseci adekvatnog unosa.

Njihov nedostatak se povezuje i sa sindromom hiperaktivnosti i poremećaja pažnje. Značaj ovih masnih kiselina ogleda se i u zaštiti pluća najmlađih ali i odraslih, kao i u ukupnom uticaju na dobar imunitet. Omega-3 masne kiseline se izlučuju i majčinim mlekom, te su mladim mamama takođe potrebne.

Prevencija bolesti

Pored benefita koje ovo ulje i kapsule imaju za razvoj mozga, njihovom upotrebom može se uraditi značajno i na planu prevencije nekih bolesti. Brigom o pravilnom rastu i razvoju naše dece od najranijeg uzrasta i razvojem njihovog imunog sistema radimo na prevenciji nekih od najčešćih bolesti 21. veka. Prvenstveno su to defekti mišićno-skeletnog sistema, slabe koordinacije i motorike, a potom i Alchajmerova bolest, Multiple skleroza i kardiovaskularne bolesti koji u današnje vreme pogađaju sve mlađe ljude.

 • Jasnije je ako kažemo da su osobe koje imaju povišeni krvni pritisak i trigliceride, probleme sa pamćenjem i mentalnim sposobnostima, slabu motoriku, osećaj trnjenja ruku i nogu, probleme sa imunitetom, sklonost stvaranju tromba, sigurno u deficitu omega-3 masnih kiselina.Simptomi mogu biti i suva koža, lomljiva kosa, mekani ili lomljivi nokti koji se rascvetavaju, ispucani vrhovi prstiju, tamne fleke na licu, mešovit ten (masna T zona i suvo lice), tvrda koža na laktovima, perut, perutave rane na temenu i opadanje kose. Svima njima se preporučuje povećan unos omega-3 masnih kiselina, najpre izmenom ishrane i suplementacijom ovim norveškim preparatima.

Šta sve sadrže Norveški omega-3 suplementi?

Osim DHA i EPA, sadrži i vitamine D, A i E koji pospešuju balans u našem telu i doprinose boljem funkcionisanju. Kao što je većini trudnica i mama poznato, preparati koji sadrže vitamin D je neophodan od bebinog prvog dana jer je on poznat kao “antirahitični vitamin”. Zapravo se radi o tome da je on zaslužan za dobru resorpciju minerala iz hrane i njihovu ugradnju u kosti, pa ga zato povezujemo sa pravilnim rastom i razvojem kostiju i zuba dece. Naša sagovornica na ovu temu kaže sledeće:

 • Dobar nivo vitamina D je neophodan od najranijeg razvoja svake osobe, pa slobodno možemo reći do kraja života, iz više razloga. Desetogodišnje studije su pokazale da su deca majki koje su u trudnoći imale nizak vitamin D, imala česte alergijske reakcije, prehlade i bronhitise i razvijala astmu, a sa odrastanjem su češće razvijala dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Oni koji su do svoje 15. godine bili malo izloženi suncu i imali niske vrednosti ovog vitamina, češće razvijaju multiple sklerozu. 

  Istraživanja su pokazala da je vitamin D usko povezan i sa autizmom jer direktno utiče na stvaranje serotonina u mozgu koji je neophodan za dobre mentalne funkcije, a smanjuje serotonina u crevima koji pogoršava upalne crevne bolesti koje prate autizam. Naravno da je vitamin D značajan i za same trudnice jer ih štiti od brojnih komplikacija, čak i prevremenog porođaja i eklampsije. 

  Vitamin A je takođe značajan za imunitet tako što kožu i sluzokože čini zdravim i otpornim naspoljašnje agense, kao i dobar vid. Vitamin E ima ulogu u optimalnom iskorišćavanju omega masnih kiselina u organizmu, uz svoje zasebne efekte na dobar imunitet i rast i razvoj dece. Najbolje je kada u adekvatnom obliku unesete sve neophodne komponente iz prirodnog izvora, kao što je slučaj sa Norveškim omegama koje su proizvedene iz ribljeg ulja tune i divljeg artičkog bakalara.

norway-nature

U kojim namirnicama se nalaze omega-3 masne kiseline?

Kako godine prolaze, menja se način naših života, sve postaje instant i ubrzano, pa isti princip važi i za hranu koju konzumiramo. Druga karakteristika današnjice je ta da, osim ako voće, povrće i meso uzgajate sami, u svojoj bašti ili farmi, nikada ne možete biti sigurni da je ono što jedete 100% zdravo i kvalitetno. Stoga smo pitali doktorku Mariju Lazarević i da li se omega-3 kiseline mogu naći u namirnicama koje svakodnevno koristimo i da li je to dovoljno za naše potrebe?

 • Masnoće omega-3 grupe nalaze se u nekim biljkama kao npr. lanenim semenkama i orasima, ali najvažniji izvori su u plavoj ribi i mesu životinja koje prirodno pasu travu. Ukoliko se životinje hrane koncentratima od žita i soje, u njihovom mesu preovladava omega-6, što je za čoveka vrlo nepogodno.

Odličan izvor omega-3 masnih kiselina su losos, tuna, skuša, sardine, bakalar, inćun i eventualno pastrmka, uglavnom ono što je u našem podneblju manje dostupno. Preporučeno je nedeljno najmanje dva puta uzimati ove namirnice. Naravno, sve se više govori o kvalitetu ribe, zagađenosti voda odakle one potiču, načinu čuvanja i pripreme, te treba birati namirnice poznatog porekla i proverenog kvaliteta.

Zbog predominacije omega-6 masnih kiselina koje unosimo namirnicama sa margarinom i biljnim uljima, konzumacije šećera “vidljivog i nevidljivog” što je ogroman problem čak i u prvim kašicama ili adaptiranom mleku koji se daju bebama, sasvim je opravdan unos omega-3 masnih kiselina i u vidu suplemenata, kako bi se izbalansirali procesi u organizmu.

Razlika između Omega 6 i omega-3 masnih kiselina

Zanimalo nas je i koja je razlika između omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje su toliko zastupljene u današnje vreme, ali i šta je to što ih čini štetnim?

 • Do 1950. godine smo ove esencijalne masne kiseline hranom unosili zajedno i to u odnosu 1:1, što je optimalno, ali je sada taj odnos pomeren na račun omega 6 i do 30-50:1, što je višestruko nepovoljno po zdravlje. Omega-6 masne kiseline se nalaze u margarinu i biljnim uljima, a u organizmu koriste isti enzim kao i omega-3, što dodatno smanjuje iskoristljivost omega-3 masnih kiselina koje već ne unosimo dovoljno.Omega masne kiseline upravljaju eikosanoidima koji kontrolišu metabolizam preko uticaja na insulin i druge hormone. Eikosanoidi su podeljeni u ”dobre” i ”loše”. Dobri eikosanoidi deluju protivupalno i rastvaraju krvne ugruške, dok loši imaju suprotnu ulogu.Po doktorkinim rečima, problem nastaje kada loši eikosanoidi preovladaju nad dobrima, jer tada se normalni upalni procesi pretvaraju u hronične upale i dovode do kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti. Osim prekomernog unosa rafinisanih biljnih ulja, AA i loši eikosanoidi nastaju i pri prekomernom unosu šećera i skroba, što je takodje veliki problem savremene ishrane.

bad_food

Dozvoljen dnevni unos

Dozvoljena, odnosno preporučena je doza od 2,5ml, što je polovina čajne kašičice Norveškog omega-3 ulja za decu trudnice i dojilje, kojim se obezbeđuju dnevne potrebe u omega-3 masnim kiselinama i vitaminima D, E i A. Uz savet i nadzor lekara ove doze se mogu povećati, ukoliko postoji potreba za prevencijom nekog posebnog oboljenja ili poremećaja za koje postoje jasne indikacije.

Omega-3 kapsule za decu sa ukusom voća preporučuju se dve dnevno uz obrok, jer se tada sve ove komponetne koje su rastvorljive u mastima bolje iskoriste u organizmu. A našu sagovornicu pitali smo i da li veća doza može da naškodi dečijem organizmu?

 • Naravno da ni sa čim ne treba preterivati i odlaziti u drugu krajnost, jer je to jednako štetno. Suština je u redovnim obrocima, pravilnoj kombinaciji svih grupa namirnica, raznovrsnoj ishrani i kod kuće pripremljenim obrocima – barenjem i grilovanjem, a ne pohovanjem i prženjem u dubokoj masnoći. Suplementima radimo na pojačanju prevencije i pomažemo kod prepoznatih rizika da ne dođe do razvoja oboljenja ili da se ispolji što kasnije i u što blažoj formi.

Živimo u vremenu kada ništa ne možemo prepustiti slučaju, a pogotovo ne zdravlje i odgoj naše dece. Više ne važe neka pravila i način života kojim se živelo u doba naših predaka. Zdravlje naših potomaka je u našim rukama i stoga imamo odgovornost da nam ono bude prioritet. Norveške omega-3 kapsule i ulja za decu su preparati koji nam to mogu lako omogućiti.

Možete ih naći na prodajnom mestu Norway House d.o.o. – ogranak Omega-3 Norway Shop No.1 u TC “Pariskom magazinu”, u ulici Kralja Aleksandra broj 12, Novi Sad, a ponudu njihovih proizvoda možete pogledati OVDE. Požurite i nabavite svoj recept za zdravu decu, a do tada poslušajte pesmicu o omega-3 ulju i omega-3 kapsulama koju će vaša deca obožavati. 🙂

Ovaj tekst je podržao Norway house d.o.o. 

Autor teksta: Nataša Petronijević

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde