Glavobolja kod dece

glavobolja kod dece

Glavobolja kod predškolske i školske dece je vrlo čest problem. Zahteva specifičan pristup s obzirom na to da glavobolja može u osnovi imati bezazlen uzrok ali može biti i znak nekog težeg oboljenja.

Šta pedijatar savetuje?

Pedijatar je dužan da sa roditeljima i detetom obavi detaljan razgovor i dobije kvalitetnu anamnezu o tegobama. Anamneza podrazumeva sledeće podatke – kada su tegobe počele, koliko često se javljaju, gde je lokalizovan bol, kada su bolovi najizraženiji i njihov karakter, koji su popratni simptomi. Pritom, od izuzetne važnosti je saradnja roditelja, deteta i pedijatra. Oni moraju da funkcionišu kao tim.

glavobolja kod dece

Poželjno je voditi dnevnik tegoba tokom mesec dana. Na osnovu anamneze i dnevnika tegoba odlučujemo se za dalju dijagnostiku i dodatna ispitivanja radi pronalaženja uzroka glavobolje.
Osim opšteg i neurološkog pregleda deteta preporučuje se i laboratorijska analiza uz obavezan pregled oftalmologa radi pregleda vida i očnog dna. Često je potrebna i psihološka obrada deteta. U težim slučajevima neophodna je konsultacija neurologa koji procenjuje da li je potrebna dodatna dijagnostika kao što su EEG, CT ili magnentna rezonanca.

Vrste glavobolja kod dece

Smatra se da 75% školske dece ima glavobolju barem jednom godišnje, a nešto više od 30% ima recidivirajuće glavobolje. Sklonija su im anksiozna, plašljiva deca, osetljiva ili hiperaktivna a nešto češće se javljaju kod dece čiji roditelji pate od glavobolje.

Glavobolje se dele na primarne i sekundarne, akutne i hronične. Primarne glavobolje nemaju, a sekundarne imaju organsku podlogu. Akutne glavobolje se brzo razvijaju i traju kratko, za razliku od hroničnih koje su dugotrajne ili se uporno ponavljaju.
glavobolja kod dece

Uzrok akutnih glavobolja najčešće je jednostavan – akutna febrilna bolest, umor, glad, dehidratacija, duži boravak na suncu, duže putovanje, duže gledanje televizije ili rad na računaru, udarac u glavu, izlaganje duvanskom dimu, intoksikacija. Sa druge strane, ukoliko su praćene simptomima kao što su povraćanje, zategnut vrat ili poremećaj svesti,  može biti znak i ozbiljne infekcije mozga.

Hronične glavobolje mogu biti bez organske podloge (tenzione glavobolje, migrene) ili imati organsku podlogu (anemije, smetnje vida, sinuzitis, tumori mozga).

Primarne glavobolje

Primarne (neorganske, funkcionalne) glavobolje se najčešće javljaju kod dece. Pojavljuju se u dva oblika: tenzione glavobolje i migrene.

Tenzione glavobolje su najčešći oblik glavobolje kod dece. Uzrokovane su gotovo uvek stresnim situacijama u porodici, školi ili u odnosu s vršnjacima. Kod ovog oblika glavobolje bol ima karakter obostranog, simetričnog, slepoočnog, čeonog ili potiljačnog pritiska u trajanju od nekoliko desetina minuta do nekoliko dana. Glavobolje nisu praćene osećajem mučnine ili povraćanjem, ne zavise od fizičkog napora ali deca mogu da se žale da im smeta svetlo ili jači zvuk.

Javljaju se povremeno, nekada i do 15 puta mesečno. Na stres kao glavni pokretač tegoba upućuje činjenica da tegobe izostaju tokom leta, za vreme školskih praznika.

glavobolja kod dece

Migrene, druge po učestalosti primarne glavobolje, se javljaju od uzrasta 5 godina pa nadalje. Tokom puberteta i adolescencije tri puta češće se javljaju kod devojčica.

Karakteriše ih intenzivan pulsirajući simetričan bol u čeonoj ili slepoočnoj regiji. Deci sa migrenom izuzetno smeta svetlo ili zvuk. Tegobe se pogoršavaju kod fizičke aktivnosti, praćene su i bolovima u stomaku, mučninom, povraćanjem, uznemirenošću, pospanošću ili promenama ponašanja. Kod manje dece migrena se manifestuje lošim raspoloženjem, smanjenom aktivnošću, povraćanjem, bledilom, plačem. Nakon povraćanja tegobe su manjeg intenziteta, a nakon spavanja u trajanju od nekoliko sati tegobe obično prestaju.

Epizode migrene obično traju od jednog do šest sati i ponavljaju se do tri puta mesečno. Neki oblici praćeni su i svetlucanjem pred očima. Migrene često imaju ambiciozna deca ili deca sklona perfekcionizmu. Stres, depresija, promena ritma spavanja, neredovna i loša ishrana, teški treninzi, menstruacija..sve to može pokrenuti migrenozni bol.

Sekundarne glavobolje

Sekundarne glavobolje imaju organsku podlogu. U pravilu su češće i izraženije, bude dete noću ili se javljaju ujutro odmah nakon buđenja. Mogu biti praćene povraćanjem.
Među uzrocima najčešći su povrede, tumori i bolesti krvnih sudova glave.

Glavobolje nakon povrede se javljaju unutar 24 sata do dve nedelje od povrede i traju od dva do šest meseci. Mogu biti praćene smetnjama koncentracije i pamćenja, vrtoglavicom, promenama u ponašanju deteta, isprekidanim snom ili nesanicom.

Glavobolje zbog tumora mozga nastaju najčešće zbog pritiska tumora ili poremećaja protoka likvora. Odlikuju se dugotrajnim, sve izraženijim bolovima koji mogu biti praćeni povraćanjem, konvulzijama, smetnjama vida, vrtoglavicama, poremećajima ponašanja ili poremećajima stanja svesti.

Bolesti krvnih sudova mozga mogu se klinički manifestirati glavoboljom, najčešće po tipu migrenozne glavobolje.

Lečenje glavobolje kod dece

Budući da je većina glavobolja u dečijem uzrastu akutna i ne predstavlja znak ozbiljnije bolesti, lečenje podrazumeva primenu analgetika (paracetamol ili ibuprofena u istim dozama kao i u slučaju temperature).

Kada su u pitanju primarne glavoboljetenzijska glavobolja zahteva promenu životnih navika uz adekvatnu količinu sna, pravilnu i redovnu ishranu, umerenu fizičku aktivnost a po potrebi i ograničavanje vanškolskih obaveza. Po potrebi može se sprovesti se i psihoterapija uz povremenu upotrebu analgetika.

U akutnom napadu migrene neophodan je odmor u zamračenoj i tihoj prostoriji uz upotrebu analgetika koji se u slučaju povraćanja primenjuju rektalno u formi čepića (paracetamol, kod starije dece diklofenak). Primena ostalih lekova se sprovodi iskljucivo na preporuku neuropedijatra.

Kod sekundarnih glavobolja lečenje zavisi od uzroka, te može biti konzervativno ili hirurško.

 

Da biste pročitali sve o aktuelnoj vrtićkoj bolesti, pogledajte tekst Šarlah kod dece. A za više informacija o vaškama i šugi, kao i o virusnim i bakterijskim infekcijama grla, tu je članak Česti zdravstveni problemi vrtićke i školske dece.

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde