Kako razlikovati virusnu od bakterijske infekcije grla?

Kako_razlikovati_virusnu_od_bakterijske_infekcije

Budite se ujutro, a vaš mališan je neraspoložen i plačljiv? Odbija da jede, ne želi da pije. Izmerili ste mu temperaturu – visoka! U strahu ste za svoje dete. Jedno od pitanja koje muče svakog roditelja: da li je aktuelna infekcija virusna ili je možda ipak bakterija razlog povišene telesne temperature i lošeg opšteg stanja deteta? Da razrešimo i tu dilemu.

Ovom prilikom pokušaćemo da napravimo grubu razliku kako bismo roditeljima olakšali odluku da li i kada treba da se obrate izabranom pedijatru.

Virusne infekcije grla kod dece – simptomi i lečenje

Oko 90% infekcija u ovom periodu je virusno.

Manifestuju se sekrecijom iz nosića (najčešće providna do beličasta), bolom u grlu, blago povišenom telesnom temperaturom, često praćeno glavoboljom. Retko se mogu javiti pridruženi simptomi kao što je povraćanje, što dodatno otežava ionako loše opšte stanje deteta.  Relativno kratko traju, 3-5 dana i simptomi bolesti se spontano povlače.

Bakterijske_infekcije_grla

Virusne infekcije imaju jasan sezonski karakter – javljaju se u ranu jesen i kasno proleće. Pri tome u hladnijim mesecima najčešći uzročnici su virus parainfluence, virus influence, RSV, Adeno virus, dok je Entero virus češći u toplijim mesecima.

Vrstu virusa koja je izazvala bolest teško možemo razlikovati klinički, osim, eventualno, Adeno virusa koji osim gore pomenutih simptoma daje izrazito uvećanje limfnih žlezda na vratu. Enterovirusne infekcije mogu biti praćene osipima po koži, što donekle olakšava identifikaciju. Za sigurnu identifikaciju najbolja opcija je uraditi serološka ispitivanja.

U svakom slučaju, virusne infekcije se leče simptomatski. To znači da se daju lekovi za snižavanje povišene telesne temperature, kapi za nosić, neophodno je unosti veću količinu tečnosti uz mirovanje i dosta sna.

Virusne_infekcije_grla

Bakterijske infekcije grla kod dece – simptomi i lečenje

Bakterijske infekcije grla su ređe u odnosu na virusne, ali imaju težu klinički sliku. U dečjem uzrastu najčešće su bakterijske upale grla, sinusa, donjih disajnih puteva.

Odlika bakterijskih infekcija je da počinju naglo, češće obolevaju deca 5-15 godina, obično u zimskim mesecima. Najčešće se javlja upala sluznice ždrela praćena izrazitim bolom u grlu, otežanim gutanjem, uvećanim krajnicima. Često se pojavljuju bele naslage na krajnicima uz uvećanje limfnih žlezda na vratu, bol u stomaku, povraćanje, mučnina.

Za potvrdu dijagnoze bakterijske infekcije dovoljno je uraditi kompletnu krvnu sliku, a za odluku o uvođenju terapije od koristi su i brzi testovi za određivanje prisustva pojedinih bakterija. Na osnovu kliničke slike i ovih analiza, Vaš pedijatar će proceniti da li je osim simptomatske potrebno uvesti i antibiotsku terapije.

Pročitajte i tekstove pedijatra na druge aktuelne teme: Pozitivan bris nosa kod deteta – lečiti ili ne? i Vaške i šuga – higijenski problemi dece u kolektivu.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde