Razvoj fine motorike kod dece

razvoj motorike

Razvoj fine motorike kod dece je nešto što stručnjaci često naglašavaju u člancima i istraživanjima, a mnogi od njih baš ovo navode kao ključni aspekt spremnosti za školu. Šta je to fina motorika, zašto je ona toliko važna (čak i u prvoj godini života) i kako možete podstaći svoje dete da je razvije, tema je o kojoj u ovom tekstu govorimo.

Šta je razvoj fine motorike

Gledano sa strane terminologije, razvoj fine motorike podrazumeva skup pokreta kostiju, zglobova i mišića šake i prstiju koji su koordinisani i cilj im je izvođenje malih, precizinih (finih) pokreta.

Zašto je fina motorika toliko važna

Značaj fine motorike je višestruk. Ona nam je potrebna za obavljanje različitih aktvnosti od najranijeg uzrasta, odnosno od rođenja deteta. Kada novorođenom detetu pritisnemo dlan našim prstom, ono će refleksno skupiti šaku i stisnuti naš prst. Kako dete raste, refleks nestaje i dete voljno može otvoriti i zatvoriti šaku.

Kako dete još raste, fina motorika se dalje razvija, pa od voljnog otvaranja i zatvaranja šake dolazimo do uzimanja predmeta celom šakom, da bi oko prvog rođendana dete razvilo “klješta” hvat (hvat sa savijenim kažiprstom i palcem) i bilo sposobno da lako uzima sitne predmete.

klješta hvat

 

Tokom odrastanja, ukoliko dete ima dobro razvijenu finu motoriku ono će biti spretno i sposobno da obavlja praktične aktivnosti koje su mu potrebne svakog dana, kao što su:
– koršćenje pribora za jelo
– otkopčavanje/zakopčavanje dugmadi
– vezivanje pertli

Istovremeno sa razvojem svesti brige o sebi (socio-emocionalnog razvoja), dete se priprema i za školu i uz pomoć razvijene fine motorike uči da pravilno drži olovku, koristi makaze

Kako stimulisati razvoj fine motorike

Svuda oko nas je materijal kojim možemo da stimulišemo razvoj fine motorike deteta. Evo samo nekih od predloga:
Kuvajte zajedno
– Pustite dete da samo koristi kašiku, iako će to značiti dodatni nered
– Komadiće hleba ili keksa stavite pred dete na sto i neka uzima samo prstićima i da jede
– Dajte detetu da prebacuje predmete iz kuhinje i hranu iz jedne posude (nekuvane makarone, kestenje, lešnike, orahe…)

razvoj fine motorike

Pogledajte oko sebe i primetićete puno zabavnih aktivnosti pomoću kojih će dete moći da razvija prstiće, a da ne kupujete dodatne igračke. I uvek primenjujte učenje kroz igru, jer je kroz igru najlepše i najlakše.

 

Fotografije: Pixabay.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde