Iscepane farmerice – trend za svaku dob?

0
Iscepane_farmerice_mamin_sajt

Pre nekog vremena primetila jedan onlajn oglas: “Pravim od starih farmerica iscepane farmerice kao nove. “ Cepane farke su već duže vreme modni trend, to nije ništa novo, da nisam saznala da neke dame donose i potpuno nove farmerice na cepanje, ne bi li od toga napravile komad odeće koji je “In”. Nameće se pitanje zašto volimo da nosimo iscepano (oni koji to preferiraju), ali i još interesantnija tema za polemiku – da li su iscepane farmerke adekvatne za svaku životnu dob?

Štepane farmerke bile su popularne još kada sam ja bila tinejdžerka (a tome ima više od dve decenije, uhh), ali su štepovi koje smo tada nosile bili mali, stidljivi, nevidljivi. Tek da se osetimo pomalo buntovnicama.

Stepane_farmerke

Danas imamo više varijanti – od jednog reza po nogavici (najčešće paralelni rezovi na kolenima), uz kombinaciju više diskretnih, manjih, do rezova koji više otkrivaju nego sakrivaju, čak do krajnosti gde su butine potpuno ogoljene. Istina, ima i onih “hrabrih” koji rezove naprave na zadnjici, ali to su ipak ređi primerci.

Ruku na srce – iscepane farmerice umeju da budu veoma seksi, pogotovo ako anketiramo muškarce. S tim što je preporuka onih koji se bave modom da model farmerica, kao i veličinu i količinu procepa i štepova ipak uskladite sa svojom građom.

A, šta je sa godinama i sutuacijama u kojima se nose?

Iscepane_farmerke_zene

U cepanim sam farkama – ala sam mlada i luda

Na devojkama i mlađim ženama iscepane farmerice su već uobičajeni komad garderobe. Farmerice su same po sebi opuštene, ležerne, udobne. Kada su iscepane, to dodaje onaj “baš me briga za sve” ton. Rezovi na džinsu daju određenu notu urbanosti, koju cure vole i u dnevnoj i u večernjoj varijanti.

Po difoltu, njih neće niko popreko gledati ni ako se u tome pojave u školi ili na fakultetu, a nekima je to čak i odeća za posao (iako po nekim pravilima poslovnog bontona ovakve stvari na poslu treba izbegavati).

Kako iscepane farke “čuče” damama 40+?

Iako je iscepani džins svojstven mlađim generacijama, nije mali broj žena koje su zašle u srednje godine koje ga redovno nose. Sa druge strane, tu su i one žene koje smatraju da njihovim godinama i životnim ulogama ne priliči takva garderoba.

Farmerice_40_+

U iscepanim farmerkama se osećam zauvek mladom i to je jedan od mojih tvrdoglavih načina da kažem NE starenju. Nosim ono u čemu se dobro osećam – kaže Helena, 44-godišnjakinja i šef jednog od odseka u jednoj velikoj firmi.

Verica, koja je od nje starija svega dve godine, kaže da nikad ne bi obukla tako nešto, bez obzira na to što je zadovoljna izgledom svog tela i što joj farmerice stoje bolje sada nego kad je imala 20 godina.

– Moja dvadesetjednogodišnja kćerka i njene drugarice se tako odevaju. Smatram da ne treba da nosim garderobu kakvu i one nose. Sve ima svoje vreme. Oblačim se vrlo moderno, ali postavljam neke granice. Ne iscepano, ne suknja iznad kolena, ne previše dekoltirano. Ona je ponosna što ima mamu koja se dobro “drži”, ali sumnjam da bi volela da se mama nosi kao klinka – objašnjava Verica.

Iscepane_farmerke_mamin_sajt

Ne postoji “sudija” koji stopostotno može da tvrdi šta je za koga, kao i u većini stvari, i ovde je sve stvar ukusa, želje i stila.

Ko naručuje iscepane farmerke?

Maja, jedna od osoba koje rade i cepanje farmerki po narudžbini (nije ona s početka priče), kaže da su njene mušterije uglavnom mlađe osobe, do 40 godina.

Ona iscepane farmerke kombinuje sa tunikama i košuljama i uz njih nosi obuću na štikle. Ova sportska elegancija, kako ona tvrdi, idealna je i za preko dana i uveče. Za večernji izlazak savršeno idu uz čipkanu majicu.

– Žene koje naručuju cepanje farmerica kod mene su vrlo opuštene i svestrane. To su moderne osobe koje vole da se osećaju prijatno, da deluju mlađe i “luđe” – primećuje Maja.

Iscepane_farmerke

Dodaje da je za ovakve eksperimente zahvalniji krući džins i da je posebna pogodnost što se za malo novca od starih farmerica mogu napraviti potpuno neobične farke.

Ukoliko bacite pogled na džet set, videćete da ih svetske i domaće zvezde nose u svim prilikama – uz seksi topove, elegantne blejzere, kežual majice, patike, baletanke ili visoke štikle.

Ja ih nemam, ali bih baš i mogla makaze u ruke pa da sredim jedan stari par. Ipak se bliži četrdeseta. 🙂

A, kako stvari stoje kod vas? Nosite li ih ili ih ne biste obukle ni u ludilu?

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde