Masturbacija kod male dece – sramota ili normalan razvoj?

Masturbacija_kod_dece

Seksualni nagoni kod dece u ranom uzrastu su nešto sa čim se roditelji mnogo češće susreću nego što se o tome priča…  Maturbacija kod dece je još uvek u domenu tabu teme, a zapravo se radi o normalnim aspektima psihoseksualnog razvoja deteta.  Šta roditelji treba da znaju, kako treba da se postave i šta da rade ukoliko primete samozadovoljavanje kod dece?

Seksualnost kod male dece – šta roditelj treba da zna?

Postojanje seksualnosti kod dece je značajno drugačije nego seksualnost odrasle osobe. Masturbacija u dečjem uzrastu je česta pojava i javlja se u svim razvojnim fazama. Smatra se prirodnim i zdravim procesom upoznavanja sopstvenog tela. Obično nastaje spontano i prisutna je i kod malih beba.

Seksualnost dete otkriva sasvim slučajno, obično kada se kupa i presvlači, kada je golišavo i kada su mu dostupni svi delovi tela. Igrajući se i istražujući svoje telo, ono spontano dodiruje i genitalije, što u njemu izaziva osećaj prijatnosti.

Seksualnost_kod_male_dece

U periodu odvikavanja od pelena, ove spontane dečije reakcije i radnje se često ponavljaju. Detetu su tada dostupni svi delovi tela i ono je sklono da ih istražuje. Zavisno od uzrasta, sopstvene genitalije ga verovatno zanimaju isto kao i sopstveni prstići, stomak , šake… dete jednostavno istražuje.

Kako raste i sazreva, ono sve više skuplja informacije o sebi i spoljnom svetu. Posle treće godine zna kog je pola, razlikuje da li je dečak ili devojčica, zna i imenuje delove svog tela, voli da se igra doktora, te postaje vrlo znatiželjno za delove tela drugih osoba – dece i odraslih.

U ovom uzrastu, deca često dodiruju genitalije jer ih to opušta. Ovo se obično dešava (u krevetu) prilikom uspavljivanja. Ipak, deca tada još uvek ne razumeju socijalne implikacije ovakvog ponašanja, tako da ih treba naučiti kako je dodirivanje genitalija nešto što se radi u privatnosti, tj. kada je samo. Roditelji treba da ga nauče da za takvo ponašanje postoji mesto i vreme… u svojoj sobi, kupatilu…

Masturbacija_kod_deteta

 U uzrastu oko treće godine dete ne razlikuje ove radnje kao bitno drugačije od, npr, grickanja noktiju, sisanja palca ili čačkanja nosa. Još uvek nije razvijena emocija stida, pa se s toga i samozadovoljavanje dešava u prisustvu drugih osoba (dece ili odraslih).

Interesovanje za polne organe raste oko pete godine. Nije neuobičajeno da u ovom uzrastu jedni drugima pokazuju svoje genitalije. Zanimaju ih polne razlike i sklona su istraživanju tih razlika. Posle pete godine uglavnom imaju razvijen osećaj za sopstvenu i tuđu privatnost, pa je masturbacija prisutna pretežno kada su sami i van domašaja odraslih.

Malo starija deca postaju svesnija socijalnih ograničenja seksualnog izražavanja. Stidljivija su i nisu više sklona pokazivanju intimnih delova svoga tela. Prilikom presvlačenja ili kupanja često se sakrivaju, pokrivaju peškirom ili vole da budu sama. Pre ulaska u sobu, često traže da im se kuca. Samozadovoljavanje postaje ciljano, zbog osećaja prijatnosti koji izaziva i starija deca to rade krišom.

Kako roditelj treba da se postavi?

Ova ponašanja i istraživanja sopstvenog tela ne govore o nekom budućem promiskuitetnom ili devijantnom ponašanju vašeg deteta, pa nema razloga za strah i zabrinutost.

Masturbacija_kod_male_dece

Nemojte ga kažnjavati, sprečavati, grditi zbog toga, niti mu izazivati osećaj stida (to nije lepo, to ne rade dobra deca, prestani, sram te bilo šta radiš, kako se to ponašaš i mnoge druge oštrije reči, zabrane i pretnje koje mogu da se pojave u roditeljskom repertoaru u ovim situacijama).

Dete može da oseti strah jer misli da radi nešto što je loše, što se ne sme i da zbog toga mora da istrpi posledice. Ovakvi stavovi negativno utiču na njegovo samopouzdanje i njegov doživljaj sopstvenog tela. Ono može da počne da se stidi svog tela i da iskusi probleme u ispoljavanju seksualnosti u odraslom dobu.

Šta roditelj treba da radi?

Objasnite detetu da je to privatna stvar (kao što je, npr, i odlazak u toalet), koja se ne radi pred drugima i da za to postoji određeno mesto (spavaća, odnosno njegova soba ili kupatilo).

Seksualnost_kod_dece

Ne obraćajte previše pažnju jer su mala deca sklona da ako im  na nešto stalno skrećemo pažnju, baš takvo ponašanje i učvrste.

Ignorišete i krajičkom oka pratite šta se dešava tokom vremena.

Ukoliko ovakvo ponašanje postane učestalo, možda mu manjka vaše pažnje ili je zbog nečega anksiozno, napeto, emocionalno preplavljeno, pa mu ova vrsta samostimulacije prija jer dovodi do smanjenja tenzije.

Ako se masturbacija kod deteta dešava u javnosti ili je česta, možete na diskretan način da mu skrenete pažnju na neke druge sadržaje koje voli i aktivnosti u kojima uživa.

Igrajte se sa njim, posvetite mu svoje vreme i pažnju i iradite stvari koje oboje volite i u kojima oboje uživate.

Grlite ga, mazite i provodite vreme sa svojim detetom. Ono treba da oseti da je voljeno. Problem može nastati kada oseća da nema dovoljno pažnje, ljubavi i sigurnosti. Kod neke dece samo malo više posvećivanja pažnje dovodi do redukcije ovakvog ponašanja.

Kada je preporučljivo da se obratite stručnom licu?

  • Ako samozadovoljavanje postane detetova preovlađujuća aktivnost, a ono gubi interesovanje za druge aktivnosti
  • Ako se nakon toga oseća loše
  • Ako je starijeg uzrasta i objašnjeno mu je, a ono to i dalje čini javno
  • Ako je pri tom činu grubo i može sebe povrediti
  • Ako dete simulira seksualni odnos

Seksualni_nagoni_kod_dece

Uopšte ukoliko uočite odstupanja u u psihoseksualnom razvoju koja odudaraju od onog što je očekivano za određeni uzrast, obratite se za savet stručnom licu.

Lepo je razumeti, biti uključen i pratiti svoje dete kako raste i sazreva. Nije baš uvek jednostavno i lako, ali je neprocenjivo!!!

 

Fotografije: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde