Sunčanica kod dece – saveti pedijatra

Suncanica_kod_dece_mamin_sajt

Tokom lepih sunčanih dana, sve više smo izloženi dejstvu toplote, a da toga vrlo često nismo ni svesni. Jedna od pojava koja može da pokvari svaki boravak napolju je sunčanica. Saznajte kako nastaje sunčanica kod dece, kako se manifestuje i šta možete učiniti da pomognete detetu sa sunčanicom.

Kako nastaje sunčanica

Sunčanica je burna reakcija celog organizma na prekomerno izlaganje suncu. Do nje može vrlo brzo da dođe, naročito ako je dete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica, koja se dešava nekoliko sati posle boravka na vrućini – pred spavanje ili tokom prvog sna.

Simptomi_suncanice_mamin_sajt

Simptomi sunčanice

Kada se pojavi sunčanica kod dece, rana reakcija je veoma burna: dete oseća vrtoglavicu i mučninu, povraća i postaje pospano. Veća deca su uznemirena. Glavobolja je skoro uvek prisutna. Dete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Telesna temperatura može da bude normalna, ali je obično povišena. Što je dete manje, simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. Kod težih oblika može doći i do gubitka svesti.

Kod kasne sunčanice, simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Deca su vruća, zajapurena – iako nisu na suncu. Telesna temperatura je povišena pa izgledaju kao je u pitanju neka infekcija. Malo dete je veoma razdražljivo i plačljivo, dok veća deca obično imaju mučninu praćenu povraćanjem i nesanicom.

Suncanica_kod_deteta

Šta učiniti ako se pojavi sunčanica kod deteta?

Sklonite dete odmah sa sunca, ukoliko je moguće u hladnu, zamračenu, klimatizovanu prostoriju. Istuširajte ga i pustite da se samo osuši, bez brisanja. Povećajte unos tečnosti. Ako je telesna temperatura i dalje visoka, treba dati neki od lekova za obaranje temperature (antipiretik). Pustite dete da se odmori nekoliko sati. Tokom sna treba kontrolisati telesnu temperaturu, pa u slučaju novih skokova – ponoviti terapiju lekom protiv visoke temperature. Narednog dana nije poželjno izlagati dete suncu.

Ukoliko su simptomi sunčanice teži, uz ekscesivno povraćanje ili gubitak svesti, obavezno se javite lekaru!

Savete lekara takođe možete pročitati i na druge teme čestih letnjih problema, u tekstovima Alergija na sunce kod dece i odraslih i Opekotine od sunca kod dece.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde