Dehidracija kod dece – čest problem kod odojčadi

dehidracija_kod_dece

Dehidracija znači da telo deteta gubi tečnost i čest je problem kod odojčadi i manje dece. Uzroci su mnogobrojni. Jedan od najčešćih uzroka je gubitak tečnosti zbog povišene telesne temperature, povraćanja, proliva ili smanjenog unosa hrane i tečnosti u sklopu običnih, virusnih infekcija (Rota, Nora, Adeno). Često je u sklopu infekcija usne duplje praćenih pojavom afti, zbog bolnosti, onemogućen adekvatan unos tečnosti. Takođe, ozbiljne bakterijske infekcije uzrokuju povećan gubitak tečnosti (povraćanje, proliv, gubitak apetita i odbijanje tečnosti), a to su infekcije Salmonelom, Šigelom, Ešerihijom koli, Kampilobakterom i Klostridijom. Ređi uzroci su parazitoze creva, pojačano znojenje, neprepoznata šećerna bolest.

dehidracija_kod_odojcadi

Simptomi dehidracije kod beba i dece

– upala očiju
– smanjeno mokrenje (ređe od 4-6h) ili suve pelene
– pri plaču nema produkcije suza
– uvučena fontanela kod odojčadi
– suve usne, obložen jezik
– apatija, malaksalost, letargija
– razdražljivost

Kada je potrebno javiti se doktoru

– suve usnice, plakanje bez produkcije suza, izostanak mokrenja
– pojava krvi u stolici, bol u trbuhu
– povraćanje duže od 24h ili ukoliko je povraćeni sadržaj sve vreme zelene boje
– povišena telesna temperatura preko 39,4ºC
– adinamija, malaksalost

simptomi_dehidracije

Kako postupiti u prvim satima dehidracije

Ukoliko prepoznate da je nastupila dehidracija kod dece, pokušajte sa oralnom rehidracijom.  Potrebno je unositi gutljaj tečnosti na 3-5 minuta. Na tržištu postoje brojni preparati za oralnu rehidraciju, različitih ukusa.  Na svakom od njih je detaljno opisan način pripreme.

Odojčad na prirodnoj ishrani treba dojiti na svakih 1-2 sata. Ukoliko dete nastavi da povraća, potrebno je ponuditi i oralni rastvor za rehidraciju, u količini od 5-10 ml na 5 minuta.  Maloj deci mogu se ponuditi i gazirana voda (otvoriti i promućkati da izgube mehuriće ugljen dioksida) i supe iz kesice. Ne forsirati unos čvrste hrane.  Kada povraćanje prestane, nakon 8 sati možete ponuditi krekere, slane štapiće, hleb, pirinač, žitarice.

dehidracija_mamin_sajt

Ukoliko ste sve pokušali, ali se tegobe nastave, potrebno je odvesti dete lekaru koji će proceniti da li je potrebno da dete primi tečnost u obliku intravenske infuzije.

Prevencija ovog problema

Gotovo je nemoguće predvideti kakav će biti tok bolesti. Ukoliko je prisutno povraćanje i dijareja više od 4-5 puta u toku 24 časa, započnite nadoknadu tečnosti kako je gore navedeno. Najbitnije od svega je da prepoznate znake dehidracije i da se na vreme javite lekaru ako se za tim ukaže potreba.

 

Pročitajte i druge tekstove koje je za Mamin sajt pisala dr Mirjana Lukić:

Alergija na sunce kod dece i odraslih

Sunčanica kod dece – saveti pedijatra

Opekotine od sunca kod dece

Trovanja hranom kod dece – kako prepoznati i lečiti

 

Fotografije: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde