Alergija na sunce kod dece i odraslih – saveti lekara

Alergija_na_sunce_kod_dece

Boravak na plaži i u prirodi, putovanja i ostale letnje radosti neretko pokvari alergija na sunce, koja izaziva vrlo neprijatne simptome. Bilo da se sa ovom vrstom alergije suočavate svake sezone ili vam se ona nikada nije dogodila, saznajte koji su njeni najčešći oblici, koje su preventivne mere, kako da prepoznate simptome, kako se leči i kada je potrebno da se obratite lekaru.

Šta je alergija na sunce

Alergija na sunce je reakcija imunog sistema na sunčevu svetlost, najčešće u obliku crvenila i osipa praćenog osećajem svraba. Obično su zahvaćeni izloženi delovi tela (glava, predeo vrata, ruke i noge) a znatno ređe se javlja ozbiljnija reakcija koja zahvata celu površiua kože. Okidač za ovakve reakcije se još uvek sa sigurnošću ne zna, ali se pretpostavlja da imuni sistem kožu izloženu dejstvu sunca različitog trajanja prepoznaje kao strano telo, što izaziva alergijsku reakciju u vidu raša (sitnog crvenog osipa).

Alergija_na_sunce_mamin_sajt

Alergija na sunce – najčešći oblici i simptomi

•    Blaga polimorfna ospa – uobičajeno se ispoljava u obliku osipa praćenog svrabom.  Češća je kod devojčica. Kod osetljivih osoba može da se javi više puta u toku godine, sezonski u proleće i leto, kada je koža više izložena suncu. Manifestuje se crvenilom, osipom i svrabom u prva dva sata izloženosti suncu. Može biti praćen groznicom, glavoboljom, povraćanjem, malaksalošću. U retkim slučajevima mogu da se pojave i sitne vezikule (plikovi) ispunjene bistrim sadržajem ili sitna tačkasta krvarenja ispod kože. Ovaj oblik alergije traje dva do tri dana. Leči se primenom oralnih antihistaminika, a ređe primenom krema koje sadrže kortikosteroide. U izuzetnim situacijama primenjuju se sistemski kortikosteroidi.

•    Fotoalergijska reakcija – kod ovog oblika okidač za reakciju je hemijsko sredstvo prethodno naneto na kožu (kreme za negu kože, antibiotske kreme) ili uzimanje nekih lekova (antiobiotici tetraciklini, sulfonamidi,  zatim diuretici, oralni kontraceptivi, pa čak i ibuprofen). Simptomi su vrlo slični blagoj polimorfnoj ospi, ali se, s obzirom na to da se radi o kasnom tipu preosetljivosti, simptomi javljaju neretko i dan ili dva nakon sunčanja. Trajanje ovog oblika alergije je teško predvideti. Terapija podrazumena izbegavanje hemijskih sredstava za koje su sumnja da su mogla uzrokovati reakciju. Retko se primenjuju kortikosteroidne kreme.

•    Solarna urtikarija – pojava tipične urtikarijelne ospe na koži izloženoj suncu. Osip izbija nakon samo nekoliko minuta od izloženosti. Traje od 30 minuta do 2 dana. To je retko stanje i najčešće se javlja kod mladih žena.  Leči se primenom oralnih antihistaminika, krema koje sadrže kortikosteroide. U izuzetnim situacijama primenjuju se sistemski antihistaminici i kortikosteroidi.

Alergija_na_sunce_simptomi

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike. Retko je potrebno uraditi biopsiju uzorka kože, dodatne dijagnostičke procedure uglavnom se rade radi isključivanja drugih ozbiljnijih oboljenja koja mogu imati sličnu kliničku sliku.

Preventivne mere kod alergije na sunce

•    pre izlaganja suncu neophodno je koristiti kreme za sunčanje sa minimum faktorom 30 prilagođen vrsti kože

•    izbegavajte izloženost suncu u vremenu 10-17h

•    nosite naočari za Sunce

Kada se obratiti lekaru ukoliko se uoči alergija na sunce

•    ako su zahvaćene velike površine kože

•    ukoliko nema odgovora na primenjenu terapiju

•    ukoliko se pojave sitna tačkasta krvarenja po koži (petehije)

•    ako se pojavi osećaj oticanja usana, jezika, produženo loše opšte stanje

Pravovremena i adekvatna reakcija kod alergije na sunce može da spasi dete ili odraslog od daljih neprijatnosti. Ukoliko putujete, dobro je da ponesete i neko sredstvo protiv alergija.

Takođe možete pročitati i savete o još drugim letnjim problemima, u člancima Sunčanica kod dece i Opekotine od sunca kod dece.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde