Kad se mame u kolo uhvate – folklor kao rekreacija

0
Kad_se_mame_u_kolo_uhvate

Kada se grupa žena okupi oko jedne ideje i u nju uloži entuzijazam, trud i pozitivnu energiju, onda kao rezultat nastaju samo dobre stvari. Mi znamo za jednu takvu grupu. One su mame i igraju folklor. Sve su različitih zanimanja i temperamenata, imaju od 20 do 65 godina, a zajedno plene vedrinom. Nastupaju na raznim manifestacijama, a folklorom su “zarazile” i svoju decu. Ko bi rekao da je sve počelo sasvim slučajno i neobavezno…

Posetili smo ih u prostorijama mesne zajednice Salajka, u jednom od najstarijih delova Novog Sada, u sali u kojoj imaju probe. Nasmejane, uspravnog držanja, držeći se za ruke umešno su zaigrale Veliko bačko kolo. Usledile su Igre iz Niša, gde posebno do izražaja dolazi njihova okretnost i kondicija. Porazgovarali smo i saznali kako je počela ova lepa ženska priča, ali i zašto je folklor pravi izbor za mame.

Mame_folklorasice

Kako su se okupile?

Za ideju povezivanja mama na ovaj način zaslužna je jedna od njih, Nena Obradović, koja je zamislila rekreativnu grupu mama, znajući pritom da u takve grupe ne može da se uđe ukoliko se nema osnovnih predznanja. Iako je tada bila u drugom stanju, potrudila se da svoju viziju obistini, tako što je postavila objavu u Fejsbuk grupi Mame Novosađanke i pozvala sve članice koje žele da se rekreiraju na ovaj način da joj se jave. Odziv je bio odličan, a njena ideja naišla je na odobravanje u KUD-u Nera.

– Verovala sam da ćemo uspeti okupiti mame koje vole druženje i igru, a koje bi rado zaigrale i nešto komplikovanije od Užičkog kola. – priseća se Nena. – Na sreću, pokazalo se da sam bila u pravu. Sada imamo oko 20 aktivnih članica, od kojih neke, istina, pauziraju zbog trudnoće ili porodiljskog, ali sve zajedno činimo jednu sjajnu, kompaktnu ekipu.

Folklor_za_mame

Kako kaže Ivana Atanasković Mrvica, koja je zbog trudnoće palicu umetničkog rukovodioca grupe predala Dušanu Maletinu, ovde dolaze žene koje su nekada igrale, ali je većina došla bez ikakvog igračkog iskustva. I sve su se lepo snašle.

Od rekreativaca do mama koje nastupaju

Prvobitna ideja je, prema Ivaninim rečima, bila da se u ovoj grupi igra za svoju dušu, bez ikakvih nastupa. Međutim, ubrzo nakon formiranja grupe, stigao im je poziv za učešće na Festivalu veterana u Žitištu. Mame su uspele da pripreme jednu koreografiju i odu na festival.

Nakon toga su se nizali nastupi, ali i realizacije sopstvenih ideja. Mame folklorašice gostovale su i na televiziji, u emisiji “Dodati život godinama”, u Gradskoj kući, na festivalu Biserna grana u Futogu, na Maminom bazaru – manifestaciji udruženja Mame Novosađanke, na Ivanjdanskim susretima u Despotovu…

Mame_rekreacija_folklor

– Organizovale smo prvi Festival veterana i rekreativnih grupa u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Grada, a u sklopu Novosadske fijakerijade. U septembru nas čeka i sledeća. – sa ponosom nam priča Ivana, a ovi podaci dokazuju nam da su one mame od inicijative!

Za potrebe javnih nastupa sašile su i kompletne narodne nošnje za dve koreografije, a ekonomat ove rekreativne grupe se iz dana u dan povećava.

Dok su iz sale dopirali zvuci pesme “Kude si pošla mori Cveto”, na trenutak smo zastali sa razgovorom. Bez preterivanja, zvuče kao profesionalna ženska pevačka grupa. Savršeno usklađeni ženski glasovi izazivaju emociju na koju ne može da se ne obrati pažnja.

Priču nastavljamo u znaku dobrih stvari koje je folklor doneo u živote ovih mama Novosađanki.

Čime folklor obogaćuje živote mama?

– Folklor je vrsta rekreacije koja, za razliku od mnogih drugih, dugo drži pažnju, jer stalno ima nešto novo da se nauči. Na probama folklora nikada nije dosadno – priča nam Nena. – Osim toga, ovo je fenomenalan način za skidanje kilograma i predstavlja idealan kondicioni trening, jer jednu koreografiju igramo 7, 8 minuta bez prestanka.

Mame_novosadjanke_folklor

Sa druge strane, Ivana ističe društveni aspekt, jer članice sastava postaju deo ekipe koja se druži ne samo na probama, nastupima i putovanjima, nego i privatno.

– Uz folklor, mame barem na kratko zaboravljaju sve probleme, misli im skrenu sa kućnih obaveza na nešto drugo, što ih čini rasterećenijim. – nastavlja Ivana. Takođe, dobre strane folklora su i mogućnost da se nauče igre i pesme sa našeg podneblja i da se bolje upozna sopstvena kultura i tradicija. A najlepši je osećaj kada, nakon silnog vežbanja i truda, izvedemo to što smo naučile pred publikom.

Kako mame pronalaze vreme za rekreaciju?

Zanimalo nas je kako ove nasmejane i energične mame uspevaju da odvoje vreme za redovne probe folklora.

– Uz sve obaveze koje prosečna majka ima, jasno je da se dodatno vreme za rekreaciju teško organizuje. No, uz jaku volju i želju, uspevamo! – objašnjava Ivana i dodaje da se neretko dešava i da na probe dovedu i decu, jer nemaju kome da ih ostave. – Da bismo i svom podmlatku približile narodne igre, nedavno smo organizovale javni čas za njih, gde su imali priliku da se i sami oprobaju u folkloru. Pošto se mališanima dopalo, od septembra kreće sa radom i dečija folklorna grupa.

Na kraju smo pitali Dušana kako je sarađivati sa mamama, a on ih je pohvalio da su disciplinovane, lepo sarađuju, veoma se trude i, pre svega, predstavljaju sjajno, raspoloženo društvo.

KUD_nera_mame

Probe su im ponedeljkom i sredom od 20 do 21 čas, pa pozivaju i ostale mame da dođu, vide, pokrenu se u ritmu kolca. Ko zna, možda i one požele da odenu jelek, obuju opanke i pridruže se ovoj vedroj ekipi na nekoj od sledećih proba i nastupa.

Fotografije: Maša Pavlović, Mladen Novaković, privatna arhiva KUD-a Nera

Video: Maša Pavlović

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde