Vaške i šuga – higijenski problemi dece u kolektivu

Vaske_kod_dece_mamin_sajt

Polaskom u vrtiće i škole, dete dolazi u kontakt sa velikim brojem vršnjaka. Radi se o deci iz različitih socijalnih sredina. Poslednjih godina dosta češće se susrećemo sa gotovo zaboravljenim problemima – vaške i šuga! Kako prepoznati rane znake ovih problema i kako adekvatno reagovati ako primetimo da su se pojavili kod dece?

VAŠKE KOD DECE

Epidemije vaški češće su po vrtićima i jaslicama, a neretko se javljaju i među školskom decom, zatim po igraonicama i bolnicama. Vaške su dosta otporne u spoljašnjoj sredini i mogu da izdrže bez domaćina i hrane i po 72 časa.

Ranije su vaške bile privilegija socijalno ugroženih kategorija. Danas je situacija znatno drugačija. Danas ti mali paraziti mnogo više vole čistu kosu!

Vaske_epidemija

Jedna ženka položi dnevno od 100 do čak 500 jaja, u narodu nazvanim gnjida. One se lepe za dlaku, pa se veoma teško skidaju. Iz gnjide se za nekoliko dana izleže larva, koja za dve nedelje postane odrasla, polno zrela jedinka i ciklus se ponavlja. Vaške se prenose kontaktom, dakle lako predju iz jedne kose u drugu.

Kako prepoznati vaške i čime ih ukloniti?

Dete se češe nekoliko dana, roditelji retko to uzimaju za ozbiljno ne očekujući da se dete češe zbog vaški. Dok se izdefiniše razlog češanja, obično su svi u porodici već zaraženi.

Iz tog razloga, ukoliko se kod dete konstatuju vaške, potreban je tretman specijalnim šamponima i to cele porodice. Ovi šamponi protiv vašaka su veoma efikasni, neki se koriste na vlažnu, a neki na suvu kosu, što je svakako navedeno na uputstvu za upotrebu.

Cime_ukloniti_vaske

S obzirom na to da postoji mogućnost da neka od gnjida preživi upotrebu šampona, svakako je potrebno gustim češljem ili ručno izvaditi svaku preostalu gnjidu. Tretman ponoviti za nedelju dana, a svakodonevno pregledati kosu i eventualno zaostale gnjide uklanjati rukom ili gustim češljem. Svakako, oprati sve posteljine, jastuke i tekstil sa kojim je dete bilo u kontaktu.

Dok je aktuelna epidemija u kolektivu, treba koristiti sprejeve koji deluju preventivno pre svakog odlaska u kolektiv, a za devojčice postoje i gumice za kosu protiv vaški koje su se pokazale kao delotvorne.

ŠUGA KOD DECE

Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem (Sarcoptes scabiei), čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula, vezikula ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja. Rezervoar zaraze je čovek. Šuga se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom već zaražene osobe.

Iako je u prošlosti šuga bila pripisivana siromaštvu, lošim higijenskim uslovima i prenaseljenosti, činjenica je da od šuge obolevaju ljudi svih socioekonomskih nivoa bez obzira na pol, uzrast, rasu ili nivo i standard lične higijene. Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smeštaja, u predškolskim  ustanovama ili u vidu porodičnih epidemija. Članovi porodice su u visokom riziku od zaražavanja.

Koji su simptomi šuge?

Nakon perioda inkubacije od 2-6 nedelja, javljaju se simptomi bolesti. Osoba je zarazna od momenta ekspozicije, pa sve dok se šugarac i njegova jajašca ne unište odgovarajućim lekovima.

Suga_kod_dece

Najčešći simptom infestacije je intenzivan svrab, pogotovo noću ili pri boravku u toploj prostoriji. Kod dece najčešće je zahvaćena koža glave, lica, vrata, dlanova i tabana, ali se mogu javiti i po trubuhu, obično u donjem delu.

Na koži se takođe vide promene nalik na bubuljice (tzv. papule) i plikove (vezikule), koje su posledica alergijske reakcije na antigene parazita. Morfološki karakteristične promene su kanalići u rožnatom sloju kože, koje buše ženka šugarca, jer u njima polažu jaja. Moguće su komplikacije u vidu sekundarne bakterijske infekcije lezija (povreda kože) nastalih češanjem.

Kako se leči šuga?

Lečenje šuge sprovodi se skabicidnim sredstvima prepisanim od strane lekara. Neophodno je lečiti sve članove porodice. Terapiju treba ponovo sprovesti ukoliko je svrab i dalje prisutan 2 do 4 nedelje nakon primene skabicida.

Sekundarne bakterijske infekcije leče se odgovarajućim antibioticima. Neophodno je pranje donjeg veša, odeće i posteljine koje je koristila zaražena osoba.

Pročitajte i tekstove pedijatra na druge aktuelne teme: Pozitivan bris nosa kod deteta – lečiti ili ne? i Kako razlikovati virusnu od bakterijske infekcije grla?

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde