Letnji izazovi: skok u hladnu vodu – uživancija ili opasnost?

skok u vodu

Skakanje ili nagli ulazak u hladnu vodu tokom leta nosi sa sobom izvesni rizik ukoliko to činite zagrejani. Iako se plivači često vrlo lako prilagođavaju na niže temperature vode, bez obzira na to što je ona dosta hladnija od temperature tela, treba biti oprezan. Krvni sudovi se tokom boravka na suncu šire, krvni pritisak pada, te u telu nastaju promene ukoliko ga naglo izložite hladnoj vodi. Čak iako ste iskusan plivač, u dobroj fizičkoj formi, treba biti oprezan.

Ko još nije doživeo grč u vodi?

Grčevi u mišićima mogu nastati u bilo kom delu tela, a najčešće pogađaju udove. Ukoliko se to desi, najvažnije je ne paničiti, već treba pozvati u pomoć i pokušati plutati na leđima.

Telo u stanju šoka

Temperaturni šok podrazumeva odbrambenu reakciju tela na iznenadnu hladnoću. Počinje snažnim udahom, a može se nastaviti nekontrolisanom hiperventilacijom. Zato ne bi trebalo skakati u vodu naglo, ukoliko ona nije barem iznad 20 ° C.

skakanje u bazen

Opasnost od infarkta

Ono što je takođe vrlo opasno, a može nastati kao posledica naglog skoka u hladnu vodu nakon leškarenja na suncu je srčani udar. Telo naglo počne da pumpa adrenallin, što veoma brzo dovodi do vazokonstrikcije – ili skupljanja krvnih sudova. Srce, da bi nadoknadilo količinu krvi u krvnim sudovima koji se naglo skupe usled dejstva hladnoće i adrenalina, mora jače da pumpa krv, te može doći do zastoja rada srca. Ovo se odnosi na sve, a pogotovo na one ljude koji su već u riziku od srčanih oboljenja.

Kad telo u vodi malaksa

Usled dužeg boravka u hladnoj vodi mogu nastati i nagli gubitak snage, slabost i malaksalost izazvani hladnoćom. Slično se dešava sa telom i kada ste prehlađeni. Uskočite u vodu, nakon par minuta telo se prilagodi, osećaj je prijatan, ali posle kratkog vremena, ponovo počinje osećaj hladnoće i telo gubi snagu. Telo gubi toplotu, krv se sliva do srži, da bi se organi ugrejali i bili topliji, pa mišići gube snagu, udovi postaju sve teži i sporiji, što otežava plivanje, pa može lako doći do utapanja.

Napad astme ili alergije

Asmatični napad takođe može biti izazvan skokom u hladnu vodu.
Alergijska urtikarija može nastati kao promena na koži usled dejstva hladne vode. Liči na crveni osip ili se formiraju plikovi (kako posle žarenja kože koprivom). Zahvaćeni deo kože svrbi, a koža je crvena i otečena.

skokovi u vodu

 

Ko su “rizični” kupači?

Ukoliko spadate u jednu od rizičnih grupa – npr. imate srčano oboljenje, aritmiju, povišeni krvni pritisak, astmu ili ste u drugom stanju, posavetujte se sa lekarom u vezi sa vašim boravkom na suncu i odlaskom na plivanje.
Takođe, ostanite trezni i izbegavajte plivanje ukoliko ste mamurni.

Kako ulaziti u vodu?

Postepeni ulazak u vodu će pripremiti vaše telo za nižu temperaturu. Prvo pokvasite noge i ruke, a zatim i vrat, pa ostatak tela, a potom kada se telo prilagodi, nakon par minuta, uđite u vodu.
Bez obzira na sve, hiljade ljudi svake godine pliva i uživa rashlađujući se u vodi, neki čak izvode vratolomije, skačući spektakularno u vodu, ne bi li zadivili posmatrače, ali treba da budete svesni kako vaše telo funkcioniše, pametno pristupite ovoj letnjoj aktivnosti i postarate se da sve protekne bezbedno i da vam odmor ostane u lepoj uspomeni.

 

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde