Pet novogodišnjih aktivnosti za razvoj fine motorike

novogodišnje aktivnosti

Praznici su sve bliže, pa zašto im se ne bi radovali uz igru. Predlažemo vam pet jednostavnih aktivnosti koje možete da sprovedete kod kuće, a cilj im je razvoj fine motorike, odnosno preciznosti pokreta.

1. Tačkasta jelka

Potreban materijal: papir, tempere, štapići za uši;
Na papiru nacrtajte konturu jelke, recite detetu da umoči deo štapića sa vatom u zelenu temperu i da tačka po linijama. Unutrašnjost jelke možete zajedno istačkati različitim bojama.

jelka uradi sam

2. Sjajna zvezda

Potreban materijal: karton, ukrasne šljokice, lepak, makaze;
Karton zamotati u rolnu, potrebno ga je malo pritisnuti na sredini (napraviti ovalni oblik) i zalepiti. Zatim izrežite karton na “trake“ širine oko 1cm. Izrezane trake spojiti tako da se napravi zvezda (za jednu zvezdu potrebno je četiri trake). Na kraju ukrasite zvezde šljokicama.

3. Puž jelka

Potreban materijal: papir u boji, makaze, lepak;
Zeleni papir A4 formata isečemo u oblik trougla (trudimo se da taj trougao bude što veći). Papire različitih boja sečemo u trake širine 1cm, koje kasnije savijamo u “puža“. Savijene trake lepimo po trouglu kao da su ukrasi za jelku. Na vrh jelke stavljamo zvezdu koju možemo posuti zlatnim prah šljokicama.

4. Božićni džemper

Potreban materijal: blok papir, kolaž papir, makaze;
Na papiru od bloka nacrtajte sa detetom flomasterom džemper. Od kolaž papira isecite različite oblike koje vas podsećaju na Novu godinu, Božić i praznike, a zatim krenite sa ukrašavanjem džempera.

novogodišnji ukrasi

5. Veju pahuljice

Potreban materijal: lepak, štapići za uši, plavi papir
Na plavom papiru nacrtajte pahulje i kažite detetu da proba da napravi isti model od štapića, nakon toga pomozite detetu da ih zalepi lepkom. Možete ih iseći i napraviti ukrase za jelku od njih.

U predstojećim danima trudite se da što više vremena provodite zajedno, u igri, u zagrljaju.
Dete ne pamti ono što kupimo, već vreme koje smo proveli zajedno.

 

Autor teksta: Marija Končar, master defektolog, https://pitajtedefektologa.com

 

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde