Pozitivan bris nosa kod deteta – lečiti ili ne?

bris_nosa_pozitivan_mamin_sajt

Početak jeseni podrazumeva za naše najmlađe sugrađane i polazak u vrtić. Za neke je to i prvi put da se odvajaju od svoje porodice i ulaze u veliki kolektiv pun vršnjaka. Osim očekivane emocinalne traume, deca nam se po prvi put izlažu velikom broju virusa i bakterija. To podrazumeva da će u početku češće biti bolesno, prehlađeno. Kada ga voditi u vrtić, a kada ne? Kada ga i kako treba lečiti?

Stvaranje „kolektivnog“ imuniteta

Kod dece se uobičajeno u toku godine pojavi 4-6 (pa i više) prehlada. Ulaskom u kolektiv, stvaramo kolektivni imunitet, deca se prokuže velikim brojem infektivnih agenasa pa se u narednim godinama broj prehlada smanjuje, jer naš imunitet ima osobinu da pamti. Tako lakše savladavamo svaku sledeću infekciju i jačamo imunitet.

curenje_nosica_mamin_sajt

Pojedine predškolske ustanove, što privatne, što državne, zahtevaju od roditelja da donesu urađen i, naravno, negativan bris nosa i ždrela. Tu nastupaju nesuglasice između pedijatara i vaspitača a roditelji se nalaze između dve vatre.

Podrazumeva se da ukoliko je izolovana bakterija u ždrelu, neophodna je poseta pedijatru koji će proceniti na osnovu nalaza i kliničke slike da li je dete za kolektiv, te će eventualno započeti antiboitsku terapiju.

Međutim, mnogo veća dilema i nesuglasica je oko pozitivnog brisa nosa. Da razrešimo dilemu…

Šta kada je bris nosa pozitivan?

Sluznica nosa je dom za mnogobrojne bakterije. One tu žive kao saprofiti, dakle ne izazivaju bolest niti su razlog curenja nosića.

pozitivan_bris_nosa_dete

Pravi razlog sekreta u nosiću su virusi (preko 200 tipova) i alergija. Neretko se brisom nosa izoluju bakterije koje tu dospevaju pri čačkanju nosa (što veliki broj dece radi). Čak i kada se izoluje neka bakterija u nosu, NIJE JE POTREBNO LEČITI.

Dete sa pozitivnim brisom nosa nije izvor zaraze i to ne treba da bude prepreka da dete ide u kolektiv. Decu koja nemaju visoku temperaturu, ne kašlju, a imaju bakterije u nosu – NE TREBA lečiti antibioticima.

Situacija se menja samo u slučaju kada se iz nosića pojavi gnojni sekret, a bris je pozitivan. Tada dete treba odvesti pedijatru da isključi mogućnost komplikacija po tipu upale sinusa.

U ovom periodu, takođe aktuelni teksovi su i ovi: Vaške i šuga – higijenski problemi dece u kolektivu i Kako razlikovati virusnu od bakterijske infekcije grla?

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde