Život u Portugalu – aranžman Novosađanke udate za Portugalca

0
Zivot_u_Portugalu

Nina Aleksić je rođena Novosađanka udata za Portugalca, kojeg je upoznala dok je radio u Beogradu. Ona je diplomirani pravnik na doktorskim studijama i vodi butik koji se zove Pop.up.world, a njen suprug je fudbaler Hugo Oliveira (poznat kao Hugo Vieira), koji je igrao za mnoge svetski poznate klubove, ali i našu Crvenu zvezdu. Sa kćerkicom Bjankom već tri godine žive u mestu Barcelos, pored Brage, ali su trenutno u Turskoj, gde Hugo igra za klub Sivaspor.

Hugo_Oliveira_Nina
Nina i Hugo

Iako 90% Portugalaca ne zna ni šta je Srbija kada kaže da je odatle, Nina ovu zemlju definitivno oseća kao svoju kuću.

– Već sam savršeno pričala španski kad sam se ovde doselila, tako da mi savlađivanje portugalskog nije bilo teško, mada jezik nije nimalo lak. Ljudi su ljubazni i druželjubivi, te imam mnogo prijatelja. Potpuno sam se prilagodila, a kad idem u Srbiju, kažem da idem u posetu – kaže naša lepa zemljakinja koja se otisnula u inostranstvo.

Portugalija_zivot
Nina sa kćerkicom Bjankom na tvrđavi u Barcelosu

Mala Bjanka, prema rečima njene majke, takođe obožava Portugal, a nije ni čudo, jer je uvek cela familija oko nje, a tu na raspolaganju ima kuću i dvorište, pa se mnogo više zabavlja nego u Srbiji.

Nina se rado odazvala da za Mamin sajt ispriča deo svog iskustva u ovoj mediteranskoj zemlji i opiše nam život u Portugalu, a razgovorom smo obuhvatile mnoge životne teme.

Mali Portugalci kao sa žurnala

Nina je primetila da Portugalci veoma ulažu u imidž svoje dece.

Deca su uvek sređena, devojčice nose haljinice, lakovane cipelice i mašnice u kosi – opisuje ona i nastavlja – Čak i kad je dete bolesno, ono kod lekara mora da ide sređeno, inace bi ih bila sramota.

Nini se čini da je to bespotrebno, jer ta deca nekada treba da se igraju i prljaju u parku, a da se uz to osećaju prijatno, ali kaže da se i sama nekako navikla na to, pa i svojoj Bjanki stalno stavlja mašnice u kosu.

Hugo_Vieira_Nina_Aleksic
Porodica Oliveira: Nina, Hugo i mala Bjanka

Ono što je primetno je da su mali Portugalci lepo vaspitani, a neretko i dosta mirniji od naših mališana.

Nina ističe da su, za razliku od dece, odrasli prilično neugledno obučeni i ne prate naročito modu.

– Rekla bih da Srpkinje mnogo više vode računa o izboru garderobe, nezi kose, lica i tela od Portugalki – navodi ona.

Škole, parkovi, vannastavne aktivnosti…

Prema rečima naše sagovornice, u ovoj zemlji se maksimalno ulaže u decu, u svakom smislu. Školovanje se izuzetno ceni i maksimalno je uređeno. Kao dobru stranu navodi da tamo sva deca idu u školu. Uz to, bave se i vannastavnim aktivnostima.

Nina_Aleksic_Portugal
Jiš jedan portugalski ambijent

– Na sve strane postoje tereni za fudbal, staze za atletiku, teniski tereni i deca ih zaista posećuju u velikom broju – nabraja ova mlada mama.

Još neke od pozitivnih činjenica koje Nina ističe je da deca u Portugalu mnogo manje koriste elektronske uređaje, u smislu gledanja crtaća ili igranja igrica, a parkovi za manju decu su uvek puni.

Porodiljsko, zdravstvo, posao – gde smo pandan, a gde nas “šiju”

Činjenica koja će vas možda iznenaditi je da Portugalke počinju da rade samo dva do tri meseca nakon porođaja, što naša sagovornica navodi kao veliku manu.

– Mislim da je isuviše rano razdvajati majku i bebu na pola dana posle tako kratkog vremena – veli ona i dodaje da u drugim slučajevima majke u Portugalu imaju ista prava kao i majke u Srbiji.

Portugal_Mamin_sajt
Lisabon, grad prepun boja

Ipak, u ovoj državi, prema njenom iskustvu, dobro se živi, a minimalna plata je 580 evra. Radi se u dva navrata u toku dana, dok je za vreme ručka sve zatvoreno.

– Zdravstvo je, čini mi se, slično kao naše. Ja, doduše, uvek posećujem privatne bolnice, a
i one funkcionišu na isti princip kao i naše. U državnim je isti princip kao kod nas, zakazivanje uz zdravstvenu knjižicu i čekanje na red – završava Nina priču u ovom segmentu.

Druželjubivi Portugalci su veliki gurmani

Prema Nininim rečima, tipična portugalska porodica ima 20 članova porodice i svi se okupljaju u kući za ručak i večeru.

– Tako je bar u porodici mog muža, izuzetno vole da se druže i da su što češće sa ostalim članovima porodice – sa osmehom priča sagovornica Maminog sajta.

Nina_Aleksic_PORTUGAL
Lepi trenuci u Lisabonu

Ona dodaje i da su Portugalci veliki gurmani koji umeju da pojedu dobre količine hrane, a najviše preferiraju meso i ribu bakalar, koja i spada u njihova tradicionalna jela.

Kod ovog naroda izlasci i noćni život nisu naročito popularni, više im prijaju intimna druzenja kod kuće, a ova rođena Novosađanka tvrdi da se u 90% slučajeva odlučuju za večere i kućne posete.

Ukoliko vam se dopalo kako deluje život u Portugalu pa ste poželeli da se preselite baš tu, želimo vam da se snađete baš kao što se Nina snašla. Ukoliko ne, uvek ostaje opcija da ga turistički posetite i uživate u prijatnoj mediteranskoj klimi i druženju sa veselim narodom.

Portugalci_Mamin_sajt
Nina u Portugalu

Porodici Oliveira se zahvaljujemo na učešću u ovom tekstu i lepim fotografijama i želimo im sve najbolje i ubudućnosti, gde god ih sudbina odvede.

Tekst: Svetlana Bogićević

Foto: Privatna arhiva sagovornice

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde