Kupovina kolica za bebu – 11 praktičnih saveta

0
kolica_za_bebu

Kakva kolica kupiti za bebu? Koje detalje gledati? Kako naći bezbedna, udobna, a praktična bebi kolica? Kako se snaći među ogromnom ponudom i uklopiti vaše potrebe i cene kolica? Sve su to nedoumice budućih roditelja koji o tome ispituju prijatelje i traže savete na internetu dok uzbuđeno iščekuju prinovu. Kupovina kolica za bebu biće lakša uz savete koje smo vam pripremili, objedinjujući u njima kako sopstvena, tako i zajednička iskustva velikog broja majki sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Pokušaćemo da vam pomognemo skretanjem pažnje oko najvažnijih tehničkih karakteristika.

Težina kolica za bebe

Ovo je jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju kupovina kolica za bebe. Kada sami sa sobom rešite koje su vam potrebe, automatski će otpasti veliki broj ponuđenih modela. Najpre, razmislite da li ćete kolica često dizati (ukoliko nemate lift ili nečiju stalnu pomoć). Ukoliko će se to svakodnevno dešavati, bolje odaberite kolica koja nisu preteška. Neke majke kažu da je sve preko 10 kilograma preteško, ali težina zavisi i od raznih drugih opcija koje kolica pružaju, pa ih sve zajedno morate imati u vidu.

Bebi_kolica

Da li kolica staju u gepek vašeg automobila?

Ukoliko ćete se često voziti automobilom, ne zaboravite da proverite da li bebi kolica koja vam se dopadaju staju u njihov gepek.

Metar u ruke, pa za svaki slučaj proverite i dimenzije lifta u vašoj zgradi, kao i sviih  ulaznih vrata. Ne želite da se neprijatno iznenadite kada dopremite kolica kući. Dimenzije svih kolica su navedene u garanciji, a prodavac vam može pomoći oko svih pitanja.

Veličina točkova

Da li ćete kolica za bebu koristiti pretežno na asfaltiranim gradskim ulicama, travnatom terenu ili, možda, u nekom brdovitom kraju? Možda je vaša ulica još nesređena i ima dosta neravnina? U odnosu na odgovore, birajte veličinu točkova kolica za bebu. Veliki, glomazni točkovi su sjajni za brdovite i neravne terene, dok su za ravne gradske ulice odgovarajući i manji. Točkovi svakako utiču i na ukupnu težinu kolica, pa sve to morate imati u vidu.

Isprobajte sklapanje i rasklapanje kolica

Videli ste na koji način prodavac sklapa i rasklapa kolica koja vam se sviđaju? Ne odlučujte se za definitivnu kupovinu dok sami niste pokušali da to uradite. Kada probate kod nekoliko modela, videćete da negde prosto “klizi”, dok će vas neki modeli namučiti. Dobro razmislite i o ovoj stavki.

Gde želite da gleda vaša beba?

Da li ste od onih majki koje žele da prate svaki pokret svog potomka? Ili vam je svejedno u kom pravcu će beba biti okrenuta? U odnosu na to, odaberite položaj kolica. Ako želite da promatrate bebu dok je novorođenče, a kasnije da mu date mogućnost da znatiželjno posmatra okolinu (što je mnogima idealna kombinacija), onda na raspolaganju imate dve opcije: korpu koja se okreće po potrebi ili ručke koje se rotiraju na obe strane.

Lako korišćenje kočnice

Nema potrebe da ističemo značaj bezbednosti vaše bebe, to je nešto što je podrazumevajuće bitno. Na dobrim kolicima kočnica se može aktivirati lako i pokretom samo jedne noge. Isprobajte i ovo na licu mesta i ako ne ide, odaberite drugi model.

Kupovina_kolica_za_bebu

Sigurnosni pojasevi

Kad smo kod bezbednosti, onda moramo da skrenemo pažnju i na pojaseve kojima vezujemo bebu. Kopčaju se u 3 ili 5 tačaka kopčanja, u zavisnosti od modela.  Sami probajte kako funkcioniše otkopčavanje i zakopčavanje i da li su kaiševi udobni ili grubi za nežnu bebinu kožu.

Dovoljno širok ležaj za bebu

Svako novorođenče lepo staje u svaka kolica. A posle, kada bude poraslo i lepo napredovalo? Verovali ili ne, može se desiti da je ležište u kolicima uže od bebe, pa joj neće biti udobno da sedi ili leži u njima. Ovo je tačka u koju se autorka lično uverila, a na koju joj niko nije skrenuo pažnju, pa smatra da je značajno naglasiti budućim roditeljima.

Kako se spušta naslon kolica?

U prvo vreme, koristićete isključivo nulti stepen naslona kolica. Kasnije, a prema modelu koji odaberete, moći ćete da menjate stepen na tri ili na 5 položaja. Jedino neka kišobran kolica nemaju opcije spuštanja, ali se ona koriste kasnije. U prvih godinu dana sigurno ćete svakodnevno koristiti ove opcije i zato je veoma bitno da to možete da obavite bez ičije pomoći, lako i brzo.

Korpa, navlaka, tenda…?

Zgodni dodaci u kolicima mogu vam dodatno olakšati dane sa vašom bebom. Korpa ispod kolica ume da bude odlično mesto za poneti bebine stvari, vaš džemperak, pa čak i odložiti stvari nakon kupovine.
Tenda je bebi veliki spas, pogotovo leti, a nemaju svi modeli kolica jednako duboku tendu. Postoje kolica čija tenda se može navući skoro celom dužinom kolica i praviti bebi maksimalan hlad, u bilo kom položaju da je.

Kišnu navlaku za kolica ćete možda koristiti samo dva puta, ali i ta dva puta će zaštititi vašu bebu. Uvek je dobro da je imate i da znate da je tu, zlu ne trebalo.

Zimska navlaka se dobija uz kolica, a ukoliko bebu budete oblačili u skafander i ušuškavali u ćebe, možda vam neće ni trebati. Ipak, u slučaju hladne zime, nije na odmet da je imate u kolicima.

Na kraju, čisto praktičan savet: proverite koji delovi navlake se mogu skinuti, kako biste ih mogli oprati.

Ručka koja može da se spoji

Ovaj, naizgled ne toliko bitan detalj, izuzetno može da vam olakša svakodnevno kretanje sa bebom u kolicima. Mogućnost spajanja ručke olakšava vam da kolica gurate i samo jednom rukom, što će vam, kada dobijete bebu, veoma značiti.


NAJVAŽNIJI SAVET
: u kupovinu kolica idite smireni, bez ograničenog vremena i žurbe, a prethodno naoružani barem osnovnim informacijama. Informisanje o tome šta je važno kod kupovine kolica uštedeće vam vreme u samom razgledanju u prodavnici i olakšati kranji izbor. Ovaj spisak možete i odštampati i poneti sa sobom u kupovinu, jer ćete tačno znati na šta da obratite pažnju.

Vrste kolica

  • klasična – za uzrast od 0+
  • 3 u 1 – kolica + korpa za nošenje bebe + autosedište
  • kišobran kolica – u zavisnosti od modela, namenjeni su ili od 0+ ili za bebe preko 6 meseci, a uglavnom se koriste kasnije, kada beba uveliko sedi. Sklapaju se na drugačiji način od klasičnih
  • kolica za blizance

Nema sumnje da želite da vaša bebuška uživa dok je vozate ili ljuljuškate u kolicima, stoga iskoristite sva saznanja i imajte na umu sopstvene mogućnosti i potrebe. Verujemo da će vaš izbor biti pravi i da ćete uskoro obožavati zajedničke šetnje.

Foto: Pixabay.com, Tijana Jovanović

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde