Kako zabaviti decu tokom putovanja: 5 igrica za superzabavnu vožnju

0
Kako_zabaviti_decu_tokom_putovanja

Da je sa klincima lako putovati, ne bi nam rodbina i prijatelji koji nemaju decu, po našem povratku, govorili: „Svaka čast! Mi se ne bismo usudili da krenemo sa malom decom na tako dalek put!” I stvarno, svaka nam čast! Put od nekoliko stotina kilometara zaista je ozbiljan, i ukoliko ne putujemo noću, 12 sati sa budnom decom u kolima deluje kao 48 hiljada pređenih milja.

Taman kad ste sipali kafu iz termosa da predahnete, nekome se piški. Sa cd-a upravo ide vaša omiljena stvar, ali već prve taktove prekidaju vrisak i plač. Neko je nekoga počupao. Širite mapu da razmislite gde biste još mogli svratiti, ali nekome se jede sendvič. Mama daj ovo, tata daj ono. Spava mi se, gladni smo, žedni smo. I tako u krug, dok ne stignete.

Dečiju dosadu lako možete da ignorišete u drugačijim uslovima, ali u toku vožnje nemate kud nego da osmislite pametne i kreativne igrice. Kada internet nestane, a baterija na tabletu se isprazni, na red dolazi naših 5 predloga za što “bezbolnije” putovanje sa decom.

Igrice_za_zabavnu_voznju

Na slovo na slovo

Svi smo obožavali da igramo ovu igru. Učinite da je i vašoj deca zavole. Ne morate se držati starih pravila, promenite ih i neka deca pogađaju zadati predmet tako što će govoriti sve što im pada na pamet na zadato slovo. Starijoj deci možete postaviti granice da zamišljeni predmet traže isključivo u automobilu, ali mlađima ipak malo popustite. Osim što se na ovaj način njihov fond reči proširuje, deci se podstiče i pamćenje.

Igra sa bojama

U uzrastu oko druge godine, deca su vrlo zainteresovana za boje. Pesmice o bojama, na YouTub-u uglavnom su na engleskom jeziku, te se vi potrudite da ih kroz igru naučite da boje prepoznaju i izgovaraju i na našem jeziku. Možete se igrati nabrajanja predmeta u jednoj boji. Na primer, koji su  predmeti žuti? Ako su vam deca još uvek mala, olakšajte im igru i dajte im pravo na izbor odgovora. Na primer,šta je zeleno? Trava ili nebo? Deca zaista vole da razmišljaju i pronalaze odgovore,a ova igrica je pravo rešenje za pametne glavice.

Slušanje pesmica – pričanje priče

Bez narezane dečije muzike, na put sa mališanima se ne ide. Stihovi koje oni tako dobro znaju da pevuše, pružaju im osećaj sigurnosti i ušuškanosti tokom vožnje. Igra je laka. Nakon preslušavanja, ugasite muziku, odaberite jednu pesmicu i probajte da deci postavljate pitanja o likovima iz nje. Na primer, pesmica „ Razbole se lisica“, uz pitanja: “Šta mislite gde je živela ta lija? Da li lisice žive u kući ili u šumi? Kako biste vi nazvali lisicu? Kakve su ribice bile u tim morima koje je lisac preplivao?”

putovanje_sa_decom

Na ovaj način stvarno možete da raspalite njihovu maštu. Ekranizacija ove i sličnih pesama na internetu veoma je slaba i pomoću odgovora koja deca daju na vaša pitanja, ona će stvoriti u svojoj glavi sliku koja je lepša i zanimljivija od bilo čega što su na tu temu već videli.

Igra o životinjama

Ova igra je jednostavna i lagana, a imajući u vidu da deca već od prve godine prepoznaju većinu životinja, predstavljaće im predah i opuštanje. Postavljajte im sva moguća pitanja o životinjama: “Šta jede krava? Gde živi vuk? Ko kaže kukuriku? Koje životinje žive na drvetu?”

Možete napraviti i mali kviz i tako igru napraviti još zanimljivijom za njih, a još ako smislite i nagrade, napravili ste pravu stvar. Kroz razgovor pokušajte da ih upoznate sa životinjama koje će videti u mestu gde putujete. Ukoliko idete na more, pričajte o ribama, delfinima i rakovima. Ako ste se zaputili na planinu, biće im zanimljivo da čuju priče o ježu, veverici i drugim životinjama koje ćete sretati kroz šetnje po šumi. Ako je vaše krajnje odredište selo, imitirajte domaće životinje i deca će se sigurno smejati i zabavljati.

Igra asocijacije

Asocijacije su igra namenjena malo starijoj deci, ali vrlo lako može da se prilagodi i mlađima. Pravila su jednostavna. Neko od vas zamisli određenu reč, odnosno osobu ili pojam, a ostali postavljajući pitanja pokušavaju da pogode ko ili šta je u pitanju. Odgovor na pitanje može da bude samo da ili ne, i to otežava dolazak do rešenja. Igra je baš zaniljiva i dinamična, a deca sa razvijenim takmičarskim duhom ovde će moći da pokažu šta znaju.

Ukoliko imate malu decu, možete vi stalno biti ti koji zamišljaju, ali im još olakšajte posao, na primer, sledećim rečenicama: “Ja sam Mašin najbolji drug, živim u prelepoj šumi, volim da pecam i sviram gitaru. Ko sam ja?” Oni će ko iz topa pogoditi da je to meda, iz crtanog filma „Maša i meda“. Ili, na primer : “Ja sam čupava, volim da jurim miševe, kažem mjau, mjau. Ko sam ja?” Zaista je bezbroj varijanti, a igra je jako zabavna pa će vam deca tražiti i u povratku da se igrate.

igrice_za_putovanje

Svi ovi predlozi za zabavu dece tokom putovanja, kao i mnogi na koje ćete tokom priprema za put naleteti, imaju istu suštinu, a to je porodica na okupu. Učestvujte svi u ovim igricama, glupirajte se i opustite, jer kada je porodica radosna i kada se iz vaših kola ori smeh i pesma, za decu nema veće sreće ni bolje zabave. Dokazano je da ljudi iz detinjstva najviše pamte kako su provodili vreme sa porodicom, pre nego kupljene igračke i skupe stvari. Potrudite se da im i ovo putovanje ostane u najlepšem sećanju!

 

Autor: Manja Gvozdenović Totić

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde