Kad pijaca zamiriše

0

Proleće nam uvek donosi nešto novo, te predstavlja  osveženje posle jakih  zimskih hladnoća, a ove godine je baš bilo minusa. Većina nas je zimu provela uz citruse i sada kada se priroda budi prijaju ovi novi mirisi koje nam ono donosi.

Sada nam je na pijace uveliko stiglo povrće iz naših bašta ili staklenika sa svim divnim mirisima i ukusima. Pijaca je puna mladog luka, salate, rotkvica a tu su još i mladi spanać, keleraba, kreće i mladi krompir. Mada ono što najviše menja našu pijacu jesu jagode.  Pune,  crvene,  slatke,  mnogima omiljeno voće, tako lako svakoga mogu primamiti svojim izgledom i ukusom.

Hajde da vidimo kakvo bogatstvo nam nudi pijaca u maju!

Mladi luk

Iako nije baš preporučljiv pred izlaske ili posao, veoma je koristan za zdravlje. Bogat je vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, vitamine iz grupe B, vitamin E i provitamin A.  Možemo ga jesti kuvanogkada je korist njegobih vlakana najveća vlakana, što je bitno za dobru probavu. Mladi luk je dobar  za zdravlje srca, pa se preporučuje u ishrani dijabetičara zbog svog hipoglihemijskog delovanja. A neizostavna je namirnica u prirodi uz roštilj.

Zelena salata

Ovo lisnato povrće sa pravom možemo nazvati  riznicom vitamina i minerala. Zelena salata je bogata kalijumom, obiluje kalcijumom i natrijumom, sadrži veliki količinu vitamina C, vitamina E, a tu su i vitamini A i B2. Pored toga, sadrži i folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink. Deluje kao blagi analgetik – ublažava bolove, smiruje nerve i uspavljuje.

Ukoliko ste krenuli na neke vežbe ili samo pojačali kretanje, zelena salata će vam dati i dodatnu energiju. Jedno od najboljih svojstava jeste što sadrži veoma malo kalorija i možemo je jesti kad god to poželimo I koliko želimo, naročito ako imamo u vidu da nam predstoji leto …

Rotkvice

Male, crvene, slatke ili malo ljute rotkvice su idealne za promenljivo vreme.  Sadrže kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, vitamin C, vitamine iz grupe B, selen, folnu kiselinu.  One čiste krv i bubrege, stimulišu rad jetre i žučne kese. Vlakna iz rotkvica regulišu pražnjenje creva, pa efektnije izbacujete toksine i sprečavate pojavu zatvora. One se smatraju i veoma dobrim borcem protiv kancera.

Sve u svemu nije bitno da li ih jedete kao predjelo ili glavno jelo ili samo ponekad gricnete kao alternativu zdravoj užini, one treba da su uvek prisutne na vašem stolu.

Prava kraljica proleća – jagoda

Jagode sadrže vitamin C, vitamin K, vitamin B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, mangan.  Ublažavaju bol, imaju antiupalna dejstva, antikancerogen, jer su  bogate flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama sprečavajući  njigovu sposobnost da se umnože. One pomažu i u borbi sa dijabetesom i protiv starenja.

Iako imaju atialergeno dejstvo i pomažu kod alergija, postoje osobe koje su alergične upravo na jagode. Ovo voće sadrži sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorevanju masnih naslaga tako da su izuzetno dobre za mršavljenje.

Paradoks  svemu tome jeste da ih ipak najviše volimo zašećerene, sa šlagom ili sa čokoladom, a često se koriste u kolačima i neizostavan u ovom nabrajanju jeste sladoled od jagode. No, čini se da je ipak bolje jesti voće sa slatkišem nego ne jesti ga uopšte!

Dakle, ako želite šarenu trpezu punu vitamina, pravac pijaca i birajte ono što vaša porodica najviše voli!

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde