Poremećaji ishrane – kako ih prepoznati

0
poremecaji_ishrane

Svi smo mi ponekad stres ili tugu „lečili“ sladoledom ili kolačima… Ali da li znate da promene u načinu ishrane, promene u stavu prema hrani na duže staze mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja? Dozvolimo li da hrana i fizički izgled NAS definiše i kontroliše, a ne mi ishranu, posledice mogu biti prilično ozbiljne po zdravlje – i fizičko i psihičko.

Gubitak kontrole nad životnim problemima uglavnom je glavni okidač da se razvije poremećaj ishrane, jer iz nemogućnosti da kontrolišemo životne okolnosti okrećemo se „kontroli“ svog fizičkog izgleda.

Poremećaji ishrane se najčešće javljaju kod tinejdžera i mlađe populacije odraslih (mada se javlja i kod dece i starijih), pogađa sve slojeve društva, a najčešće je u zapadnim (modernim) kulturama.

Najčešči i najpoznatiji psihosomatski poremećaji ishrane su anoreksija nervosa, bulimija i prejedanje. (Psihosomatski poremećaj – služi da se time maskira, potisne negativna emocija/problem)

Anoreksija

anoreksija

Možda i najpoznatiji poremećaj ishrane, a svakako najlakše prepoznatljiv. Karakteriše ga namerno izgladnjivanje, neretko praćeno prekomernim vežbanjem. Osobe koje pate od anoreksije imaju veoma nisko samopouzdanje te veoma iskrivljenu sliku o svom telu, uvek su nezadovoljne i percepiraju sebe kao debele i neprivlačne. Često su depresivne i najveći strah im je dobijanje težine. Zdravlje ovih osoba često bude i životno ugroženo stanjem u koje anoreksija dovede organizam.

Bulimija

Osobe koje pate od bulimije se ne izgladnjuju, nego imaju epizode prejedanja izazvane nezasitim apetitom, koje prate epizode pražnjenja putem samoizazvanog povraćanja, laksativa, diuretika, tabletama za mršavljenje i sličnim preparatima. Smatra se da je bulimija najopasniji oblik poremećaja ishrane jer je najteže uočljiva (osobe nisu ni premršave, ni gojazne), pa samim tim se kasnije i kreće lečiti i duže traje.

Prejedanje/proždrljivost

prezderavanje

Konstantna patološka  patreba za hranom, nezasitost, razmišljanje samo o hrani i konzumiranje hrane u ogromnim količinama makar 2 puta nedeljno u epizodama, naziva se prejedanje. Ovo je veoma ozbiljan poremećaj jer vodi u gojaznost, depresiju, gubitak samopouzdanja i druge zdravstvene probleme.

Uzroci poremećaja ishrane

Većina onako logički i laički za poremećaje ishrane na prvu loptu uvek okrivi moderno društvo, propagiranje ekstremne mršavosti kao ideala, manekenke i modne časopise koji nam plasiraju nedostižno mršavo telo kao savršeno. Istina je pak mnogo složenija.

Na poremećaje ishrane veliki uticaj ima i genetski faktor, ali i faktori spoljašnje sredine u kojoj odrastamo. Naša ličnost, kako percepiramo stvarnost, koliko imamo samopouzdanja, naša iskustva, sadašnji i prošli problemi i kapaciteti da se sa istima izborimo. Složićete se da su neke osobe naprosto imune na to što mediji serviraju. Dok je drugima veoma teško da prihvate svoje „različitosti“.

depresija

Kako prepoznati osobu sa poremećajem ishrane

  • Osoba je stalno na dijetama i nije zadovoljna svojim izgledom
  • Preskakanje obroka
  • Izbegavanje obroka u društvu
  • Stalno se vagaju, mere svoju telesnu težinu više puta na dan
  • Jedu samo određene namirnice, ostale su NEDOZVOLJENE
  • Jedu jako sporo ili jako brzo
  • Pokazuje nervozno ili depresivno ponašanje
  • Nagle promene u raspoloženju ili ponašanju
  • Promena stila oblačenja, načina života (prekomerno vežbanje tj vreme provedeno u teretani).

merenje

Lečenje

Samo uočavanje problema nije jednostavno, jer u periodu puberteta većina tinejdžera prolazi kroz brojne faze. Ako se ustanovi da osoba pati od poremećaja ishrane, jako je bitno da se paralelno radi na fizičkom i psihološkom problemu. Ove osobe zbog manjka samopouzdanja, često i depresije, imaju iskrivljenu sliku o sebi. Zato je potrebno je razviti poseban pristup i njima i problemu.

Često je potrebno u lečenje uključiti i terapeuta i nutricionistu i lekara kako bi se stanje pratilo i celokupni organizam polako vratio u normalno funkcionisanje. Neretko to nije dovoljno i neophodna je i hospitalizacija.

I naravno najvažnije je da, ako primetite kod vaše dece ili nekog vama dragog da ima poremećaj u ishrani budete strpljivi, puni podrške i razumevanja. Shvatite da njima ni malo nije lako i da će im trebati puno vremena da se sa svojim problemom izbore.

 

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde