Hoćete li pomoći vrednim majkama?

0
Mama_biznis_klub_projekat

Koliko znate majki preduzetnica (registrovanih ili ne)? A od koliko njih ste čuli da imaju dobru biznis ideju, ali nemaju hrabrosti niti podrške da se odvaže i “ulete” u preduzetničke vode? Poznajete majke čija deca nisu upisana u vrtić, te su njihovi uslovi za rad skoro pa nemogući? A gde su tek one mame koje, i pored svih loših uslova, ipak rade od kuće?

Nema sumnje da i vi, kao i ja, znate velik broj majki koje spadaju u jednu od nabrojanih kategorija. I svaka svoju muku muči. Jednima je problem što nema ko da im čuva decu dok rade, drugima nedostupnost adekvatnog poslovnog prostora za sastanke ili prezentacije, trećima nedostatak samopouzdanja da postanu preduzetnice.

Nije vreme za žalopojke. Vreme je da se nađe rešenje, umesto da ga čekamo.

Majke koje vode udruženje Mame Novosađanke, među kojima sam i ja, su osmislile rešenje.

Vi nam možete pomoći da ga realizujemo, klikom na ovaj link, pa klikom na GLASAJ! I to svakog dana do 5. decembra.

Mama_biznis_klub_konkurs

Pre nego što objasnim detaljnije, hajde da vidimo…


Kako to izgleda na mom ličnom primeru?

Ja sam jedna od majki koje posluju od kuće. Otkako je firma za koju sam godinama radila ostala bez kancelarija, sve je prebačeno na posao od kuće. Nakon što se firma ugasila, postala sam frilenser (bogu hvala pa su kopirajteri sve traženiji) i počela da pišem za različite marketinške agencije i pojedinačne klijente.

Pored toga, volontiram. Moj dvogodišnji volonterski angažman u udruženju Mame Novosađanke svodi se uglavnom na onlajn komunikaciju, što opet znači – od kuće. Sa koleginicama iz udruženja (koje opet, verovali ili ne, svoje poslove rade od kuće) se sastajem po kafićima ili kod neke od nas. Nemamo kancelarije niti bilo kakav poslovni prostor, nemamo opremu, svaka od nas koristi svoje personalne računare, lične telefone…

Milena ima četvoro dece, Natašina mlađa ne ide u vrtić, Mirjana je dobila otkaz kad je ostala trudna…

Mame_preduzetnice
Nas četiri, autorke projekta Mama biznis klub, sa podmlatkom

Pored toga, pre šest meseci sam sa dve koleginice sam osnovala ovaj sajt. Imale smo dobru ideju, volju za radom i stvaranjem, kreativnost i entuzijazam. I ništa sem toga.

Pogađate gde i kako radimo? Od kuće.

Svaka radi sa svog računara. Sve koristimo lične telefone. Nijedna od nas nema štampač. Da ne pričamo o “poslasticama” poput projektora (a imamo takve ambicije da će nam uskoro zatrebati).

Naš prostor za sastanke sa klijentima, kao i naše interne sastanke? Kafići.

Džabe kažu da se najbolji poslovi sklapaju po kafanama, kad to nije poslovno.

Gde da dođem na potpisivanje ugovora, gde su Vam kancelarije? – pita me klijent.

– Ovaaaaj, nemamo još prostor, možemo se naći kod Vas ili negde u kafiću… – i samoj mi je neprijatno od sopstvenog odgovora.

Udruzenje_mame_novosadjanke
Milena, Mirjana, Nataša i Svetlana sa decom

Takođe, imamo super ideju za neke prezentacije, ali trenutno nemamo novca da priuštimo skupe prostore koji su opremljeni za to, jer smo ipak početnice u poslu, bez ikakve finansijske podrške. I tako te super ideje stoje i čekaju neku bolju priliku.

Mlađe kćerke obe koleginice ne idu u vrtić, pa su deca neretko prisutna na našim internim sastancima. Koliko god da su to slatke male devojčice, to liči na sve, samo ne na poslovni sastanak žena koje su vrlo ozbiljne u svom radu. Jedno dete plače, drugo bi da jede, treće se upiškilo, pa bi ovo prvo da se igra sa nama… Naši interni telefonski razgovori uvek su “ukrašeni” dečijom grajom, cikom ili svađom.

Natašina devojčica se doslovce vere po njoj dok Nataša radi ili zove klijenta. Sunčica je u nemogućnosti da se javi na klijentov poziv jer joj beba spava, a na sastanke sa klijentima uglavnom ne može da ide, opet, zbog deteta.

Mama_biznis_klub_mamin_sajt
Biznis mame i njihova deca

Ja sam još najbolje prošla u našem triju jer mi dete ide u vrtić, pa najveći deo svog vremena posvećujem upravo poslu, ali na mene zbog toga pada najveći teret. Da ne pričam kako mi je kad sednem da pišem noću, nakon što je uspavam, jer sam sastanke obavljala danju, pa nekad radim i po 14 sati dnevno.

Nije lako. Ipak, trudimo se. I ne odustajemo

Ali, rekosmo, kukati nećemo.

Mama biznis klub – rešenje za majke preduzetnice (i buduće preduzetnice)

Projekat koji je osmislila moja ekipa mama iz udruženja zove se Mama biznis klub i rešava većinu problema koje sam do sad nabrojala. Mamama pruža:

  • potpuno opremljeni prostor za rad i sastanke – (kancelariju, veliku salu za seminare/prezentacije/edukacije) koji će koristiti po potrebi
  • prostoriju adekvatno opremljenu za čuvanje dece, uz osobe edukovane za to
  • konstantne edukacije, predavanja, druženja – sve po željama i potrebama članica
  • mogućnost da članice izlože svoje proizvode u prostorijama kluba
  • aktivno učestvovanje članica u radu kluba
  • umrežavanje majki preduzetnica
  • marketinšku podršku
  • savete i informacije o započinjanju poslovanja, kao i ohrabrenje
  • i još mnogo toga

Mama_biznis_klub_Generator

Dakle, eliminisaćemo probleme čuvanja dece, zaboraviti na sastanke po kafićima i velike troškove koje iziskuje iznajmljivanje sala za prezentacije. Moći ćemo uvek da odštampamo ili skeniramo nešto, dobićemo priliku da se edukujemo, dok se deca igraju u prostoriji pored, potpuno zbrinuta. Povezaćemo se međusobno, davati ideje jedna drugoj i podržavati se.

Super zvuči, je l’ da?

Hajde onda da nam pomognete da to ostvarimo što kvalitetnije!


Pomozite tako što ćete glasati!

Naš projekat ušao je u top 40 od 780 prijavljenih na konkurs Generator. Za tih 40 projekata je aktuelno glasanje, a mi smo u vrhu. Ipak, glasovi svakodnevno variraju, a samo prvo mesto publike dobija novčanu nagradu, koja bi nam pomogla da sa radom kluba počnemo što pre i što kvalitetnije.

Glasa se SVAKOG DANA do 5. decembra, sa Fejsbuk profila.

Glasanje_mama_biznis_klub

Nije teško, nije dugotrajno, ne morate ništa listati. Dovoljna su DVA KLIKA, dakle vaših 10 sekundi dnevno, preko ovog linka.

Svaki glas je važan. Svaki glas nas može odvesti stepenicu više do pobede i ostvarenju ove ideje korisne za majke koje su vredne i trude se da rade i zarade.

A, kada su majke srećne, srećna je i cela porodica. .)

Hvala što ćete nas podržati!

 

Fotografije: Foto radionica uspomena Slobodan Manigodić, Sosijete ženeral banka / RAS Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde