Česti zdravstveni problemi vrtićke i školske dece

Zdravstveni_problermi_dece

Neki zdravstveni problemi mnogo su češći kod dece koja borave u kolektivima, bilo da su to jaslice, vrtić i li škola. U ovom tekstu podsećamo na neke od tih problema o kojima smo već pisali s početka školske godine, a koji su i dalje aktuelni: vaške, šuga, virusne i bakterijske infekcije grla i sekret u nosu.

Vaške kod dece

Epidemije vaški češće su po vrtićima i jaslicama, a neretko se javljaju i među školskom decom, zatim po igraonicama i bolnicama.

Ranije su vaške bile privilegija socijalno ugroženih kategorija. Danas je situacija znatno drugačija. Danas ti mali paraziti mnogo više vole čistu kosu!

Jedna ženka položi dnevno od 100 do čak 500 jaja, u narodu nazvanim gnjida. One se lepe za dlaku, pa se veoma teško skidaju. Iz gnjide se za nekoliko dana izleže larva, koja za dve nedelje postane odrasla, polno zrela jedinka i ciklus se ponavlja.

Cime_ukloniti_vaske

Vaške se prenose kontaktom, dakle lako predju iz jedne kose u drugu.

Ostatak teksta, o tome kako prepoznati vaške i čime ih ukloniti pročitajte u tekstu Vaške i šuga – higijenski problemi dece u kolektivu.

Šuga kod dece

Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem (Sarcoptes scabiei), čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula, vezikula ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja. Rezervoar zaraze je čovek. Šuga se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom već zaražene osobe.

Iako je u prošlosti šuga bila pripisivana siromaštvu, lošim higijenskim uslovima i prenaseljenosti, činjenica je da od šuge obolevaju ljudi svih socioekonomskih nivoa bez obzira na pol, uzrast, rasu ili nivo i standard lične higijene. Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smeštaja, u predškolskim ustanovama ili u vidu porodičnih epidemija. Članovi porodice su u visokom riziku od zaražavanja.

Suga_kod_dece

Nakon perioda inkubacije od 2-6 nedelja, javljaju se simptomi bolesti. Osoba je zarazna od momenta ekspozicije, pa sve dok se šugarac i njegova jajašca ne unište odgovarajućim lekovima.

O tome koji su simptomi šuge i kako se ona leči, opisano je u tekstu Vaške i šuga – higijenski problemi dece u kolektivu.

Virusne i bakterijske infekcije grla i kako ih razlikovati

Budite se ujutro, a vaš mališan je neraspoložen i plačljiv? Odbija da jede, ne želi da pije. Izmerili ste mu temperaturu – visoka! U strahu ste za svoje dete. Jedno od pitanja koje muče svakog roditelja: da li je aktuelna infekcija virusna ili je možda ipak bakterija razlog povišene telesne temperature i lošeg opšteg stanja deteta? Da razrešimo i tu dilemu.

Pokušaćemo da napravimo grubu razliku kako bismo roditeljima olakšali odluku da li i kada treba da se obrate izabranom pedijatru.

VIRUSNE infekcije: oko 90% infekcija u ovom periodu je virusno.

Virusne_infekcije_grla

Manifestuju se sekrecijom iz nosića (najčešće providna do beličasta), bolom u grlu, blago povišenom telesnom temperaturom, često praćeno glavoboljom. Retko se mogu javiti pridruženi simptomi kao što je povraćanje, što dodatno otežava ionako loše opšte stanje deteta. Relativno kratko traju, 3-5 dana i simptomi bolesti se spontano povlače.

BAKTERIJSKE infekcije: Bakterijske infekcije grla su ređe u odnosu na virusne, ali imaju težu klinički sliku. U dečjem uzrastu najčešće su bakterijske upale grla, sinusa, donjih disajnih puteva.

Odlika bakterijskih infekcija je da počinju naglo, češće obolevaju deca 5-15 godina, obično u zimskim mesecima. Najčešće se javlja upala sluznice ždrela praćena izrazitim bolom u grlu, otežanim gutanjem, uvećanim krajnicima. Često se pojavljuju bele naslage na krajnicima uz uvećanje limfnih žlezda na vratu, bol u stomaku, povraćanje, mučnina.

Više detalja na ovu temu naći ćete u članku Kako razlikovati virusnu od bakterijske infekcije grla.

Sekret u nosu i pozitivan bris nosa kod deteta

Kod dece se uobičajeno u toku godine pojavi 4-6 (pa i više) prehlada. Ulaskom u kolektiv, stvaramo kolektivni imunitet, deca se prokuže velikim brojem infektivnih agenasa pa se u narednim godinama broj prehlada smanjuje, jer naš imunitet ima osobinu da pamti. Tako lakše savladavamo svaku sledeću infekciju i jačamo imunitet.

pozitivan_bris_nosa_dete

Pojedine predškolske ustanove, što privatne, što državne, zahtevaju od roditelja da donesu urađen i, naravno, negativan bris nosa i ždrela. Tu nastupaju nesuglasice između pedijatara i vaspitača a roditelji se nalaze između dve vatre.

Podrazumeva se da ukoliko je izolovana bakterija u ždrelu, neophodna je poseta pedijatru koji će proceniti na osnovu nalaza i kliničke slike da li je dete za kolektiv, te će eventualno započeti antiboitsku terapiju.

Međutim, mnogo veća dilema i nesuglasica je oko pozitivnog brisa nosa.

Ovu dilemu razrešavamo u tekstu Pozitivan bris nosa kod deteta.

 

Fotografije: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde