Uređenje sobe za dečake

0
Uredjenje_sobe_za_decake

Kada vaš dečak preraste svoj krevetac i potraži svoj prvi „pravi“ dečački krevetić, tada je vreme da ozbiljno i podrobno razmislite o tome kako ćete urediti prostor koji će biti njegov. To treba da bude prijatan kutak u kome će moći bezbrižno i ušuškano da provodi svoje detinjstvo.

U ovoj fazi odrastanja, zaista se ne morate brinuti o kvadraturi tog prostora. Važno je da makar jedan ćošak prilagodite njegovim budućim dečačkim danima, a sklanjanje igračaka iz dnevne sobe je još jedan plus ovoj ideji. Novac i veličina prostora jesu ključni faktori uređenja dečije sobe, ali dopustite da kretivnost, mašta i volja nadvladaju ovo kamenje spoticanja.

Ne tako lak zadatak za roditelje, sa nekoliko praktičnih saveta, ali i pomoću mojih već isprobanih trikova, učinićemo mnogo lakšim i zanimljivijim za rešavanje. Podeliću sa vama i nekoliko omiljenih fotki sobe moga sina.

Zidovi u sobi za dečaka

Na prvi pogled čini se da su zidovi najveće površine sa kojima možete da se „igrate“. Međutim, iako su mogućnosti velike, najbolja rešenja za njih su zapravo veoma jednostavna.

Pastelne boje i mirni tonovi će sobi dati širinu i toplinu. Ukoliko ste, pak, zaljubljenik jarkih boja, nađite kompromis sa pravilima i željama i okrečite samo jedan zid tom bojom. Time ćete obezbediti fokus sobe, ali pokušajte da ga uklopite i sa ostalim dekorom.

Ko je vešt u oslikavanju, može da proba i da jedan zid oslika. Za pomoć se obratite svome mališanu. Jedva će čekati da vam kaže koje likove da mu prenesete na zid.

Tapete_sobe_za_decake

Tapete, stikeri i nalepnice

Fantastičan vizuelni efekat ostvarićete korišćenjem ovog kreativnog alata. Danas je zaista ogromna ponuda tapeta sa dečijim motivima, i meni je za sinovljevu sobu trebala samo jedna rolna, što je zaista bilo ekonomično, a konačan rezultat bio je izvanredan.

Izbegavajte suviše bebeće motive, jer će ih vaš dečak brzo prerasti, pa ćete morati sve „Jovo na novo“. Prodavnice tapeta imaju i svoju on-line prodaju i galeriju ponude, tako da možete skratiti vreme zadržavanja u radnji, time što ćete odbrati šta vam se sviđa kod kuće uz kafu.

Stikeri i nalepnice efikasno su rešenje za zidove. Vrlo su laki za postavljanje i u proces lepljenja možete uključiti i dete. Zabavno je i bezopasno. Ponude za ovaj vid dekoracije stalno nam iskaču po društvenim mrežama, a cene su zaista pristupačne. Pored toga što se lako lepe, lako se i odlepljuju, pa ih s vremena na vreme možete i menjati u skadu sa interesovanjima vašeg mališana.

Moja je topla preporuka da u jednoj sobi ne mešate tapete, stikere i nalepnice jer će nastati vizuelni haos, ali ukusi su, naravno, različiti, i za jednog pretrpano, za drugog je dinamično. Stoga – mašti na volju.

Rasveta_sobe_za_decake

Rasveta u dečijoj sobi

Rasveta je važna ne samo za stvaranje pravog ambijenta i atmosfere, već i za vid vašeg klinca. Zato je značajno da osvetljenje bude adekvatno. Ne dozvolite da vam dete škilji od preslabog ili pak prejakog svetla.

Savete oko pravilnog osvetljenja možete pronaći na internetu i obavezno ih pročitajte. Ukoliko vam je budžet manji, nemojte se libiti da preko različitih sajtova za kupovinu i prodaju polovnih stvari, naručite neku super lampu i luster po znatno nižoj ceni. Od skoro je kod nas otvorena svetska robna kuća koja, između ostalog, nudi i odlična rešenja za dečiju rasvetu, pa i tu pokušajte da nađete nešto po vašoj meri. Lampe u obliku zvezda, meseca ili životinja daće sobici pravi pečat.

Soba mog dečaka uvek je ukrašena i novogodišnjim lampicama, a one stvaraju čaroliju, posebno u ovim tmurnim danima.

Galerija dečijih slika i crteža

Oduvek sam volela da bodrim svog dečaka kada nešto lepo nacrta, i često sam njegove radove lepila na vrata ili ormar, kako bi i sam bio ponosan na sebe.

Ali onda sam se setila da bih tu malu izložbu mogla da okačim ukrasnim štipaljkama na ukrasni kanapčić. Efekat je stvarno ispao divan, i ovaj način prezentovanja dragih slika, fotografija i crteža, pruža nam mogućnost stalnog menjanja „veša“ na kanapu.

I stari ramovi mogu isto tako biti zanimljivi ako im farbom, u boji sobnog dekora, vratite stari sjaj. Uramite sliku vašeg sina sa najboljim drugom, vašu porodičnu sliku, uramite mu omiljenog crtanog junaka i ta mala galerija činiće da i kad je sam u sobi bude okružen najvoljenijim ljudima koji čine njegov svet.

Namestaj_sobe_za_decake

Posteljina, jastučnice i zavese za dečaka

Prvi odabir posteljine možete prepustiti i vašem mališanu. Sa dve, tri godine oni već postaju svesni šta im se sviđa, pa mu dopustite da se oseti važnim.

Obično se predlaže da posteljina i prekrivač budu jarkih boja, jer će se tako stvoriti vizuelni balans sa neutralnim zidovima. Ukoliko imate posteljinu u nežnim i blagim nijansama, i ne planirate da kupujete novu, poneka nova jastučnica učiniće šta treba. Zaista sam bila oduševljena kada sam za samo 100 dinara kupila ove dezenirane jatučnice.

Internet stranice prepune su tutorijala kako da sami napravie jastuk u obliku oblaka, zvezde, ma šta god vam padne na pamet. Ako imate vremena i volje, probajte.

Zavese i venecijaneri isto su bitan deo dekora. Moj vam je savet da pri odabiru vodite računa da zavese budu lake za održavanje, u smislu da ne budu predugačke, teške i osetljive za pranje. Sve ostalo je stvar izbora. Trudite se samo da ne mešate previše printova i da ostanete u valeru posteljine i jastučića. Venecijanere baš i ne preporučujem, teški su za održavanje. Prašina se sa njih teško briše, i ja već uveliko razmišljam o vraćanju starih dobrih zavesa.

Nameštaj u dečačkoj sobi

Izbor nameštaja zavisi od finansijskih mogućnosti, ali i od vaše snalažljivosti i kreativnosti. Kako god bilo, kod nameštaja je najbitnije da bude siguran i funkcionalan. To znači da je kvalitetan dušek za spavanje bitniji od samog izgleda kreveta.

Uz malo dobre farbe, lako ćete transformisati stari nameštaj i učiniti ga dovoljno interesantnim za sobu vašeg klinca. Prašnjave merdevine iz podruma očistite i ofarbajte, dodajte koju neiskorišćenu dasku, i eto odlične police za odlaganje knjiga ili igračaka.

Odlaganje_igracaka

Stočić i stolica odlično su rešenje za jedenje užine, crtanje, slaganje drvenih kockica i slagalica. Ja često menjam postavku igračaka na stolu, pa se moj sin svaki put iznova oduševi igračkicama koje je i zaboravio da ima.

Ne zaboravite i mali, mekani tepih koji je podjednako bitan, ne samo zbog estetike, već i zbog toga što deca mnogo vremena provode na podu igrajući se.

Pre nego što smo sinu ubacili krevet u sobu, on je godinu dana koristio samo dušek, i to za skakanje i pevanje pesmice pet malih majmuna. Sad vidim da smo mu time učinili uslugu, jer je rano naučio da skače, održava ravnotežu i vežba koordinaciju. Taj dušek je toliko bio pun pogodak, da smo još jedan ubacili u dnevnu sobu. Drugari su oduševljeni koliko i on.

Soba_za_decake

Police, taburei, lejzi begovi i sve vrste šatora isto su kul rešenje. Ipak, pokušajte da im ne pretrpavate prostor, jer ćete ih tako sputati u igri i detinjarijama.

Odlaganje igračaka

Ovde važi parola SNAĐI SE! Stvarno nemojte bacati novac na ovu stavku, da biste postigli fenomenalan efekat.

Kartonske kutije oblepljene ukrasnim papirom, plastične kutije iz obližnje plastikarnice ili čak pijačne drvene gajbe, koje sam ja iskoristila, odradiće posao.

Sobe_za_decake_mamin_sajt

Grupisane i uredno složene igračke detetu pružaju potreban osećaj reda i stabilnosti. Ali to ne znači da ga nekad ne trebate pustiti da napravi i haos, jer svi znamo da ponekad iz haosa nastaju genijalne ideje.

Dragi roditelji, zasucite rukave, sklonite novčanike i zabavite se uređujući sobicu vašeg mališana. Neka to bude zabavan projekat cele porodice, a ne udarac za budžet. Kada umesto polica nabavite drvene gajbe za igračke, odvedite dete u zoološki vrt i sladoled – pa uštedeli ste, zar ne?!

 

Autor: Manja Gvozdenović Totić

Fotografije: iz privatne arhive autorke

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde