Super žene. Super majke.

0
super žene

Sve češće, što u ženskom društvu, što po grupama, po internetu srećem istu temu – „Preumorna sam, nemam pomoć, deca traže svoje, kuća svoje, muž svoje, posao svoje i nikoga ne interesuje ako ne mogu vise!“…

Onda sednem da pričam sa svojom bakom o tome kada ćemo mi doći na red a ona kaže: „Pa zaboga Milice, imaš troje dece… pa nikada…“

I sednem i razmišljam da li zaista baš mora tako…

Žena nekad i sad

Ranije su žene koje rade i imaju decu bile pojam super žene, iako je većina tada mahom živela u zajednicama ili makar imala bezuslovnu pomoć i majke i svekrve i/ili i ostalih ženskih članova porodice. Odvedete dete i ostavite na par sati/dana. Čuli ste te priče, sigurna sam.

Danas većina majki, čast izuzecima (svekrvama i mamama koje pomažu oko unuka) sve radi sama. Moderne bake su valjda rešile da malo predahnu ili ko će već znati šta… I to je normalno i to je ok… Mislim, svima osim tim majkama.

Mamin radni dan

Moderna definicija normalnog maminog radnog dana – kako to izgleda? 

Normalno je ustati u 6 časova, spremiti i sebe i decu, pa vrtić, pa posao, pa kući, pa ručak, pa napolje, pa večera, pa okupaj sve redom, pa peglaj, spremaj za sutra, pa još imaj snage za muža i da ne zaspiš odmah nakon dece…

pomoć

I sedim tako i razmišljam, kada je ovo nenormalno postalo normalno?!

Kada je postalo sramno potražiti pomoć, požaliti se, da ne kažem zakukati….a ne biti slabić kada dođe preko glave da vise nismo ok i da treba nam treba „time out“!

Kada smo same sebi utuvile u glavu da moramo sve!!! I to savršeno?! Kada je nama samima postalo normalno da budemo super žene i super majke i sve ostalo što već zatreba?! Da svi budu srećni i podmireni – i na poslu, i deca, i ručak, i muž, a nas ko šiša!

podrška

E drage mame, da razbijemo tabu – ok je ne biti ok!

Ok je ne biti savršen, ok je da jednom nedeljno nema skuvan ručak, ok je nekada samo poslagati veš, a tih dva sata biti napolju sa decom umesto peglati, ok je otići kod frizera, ok je izaći pa prošetati sam (ili sa mužem, kako ko voli), ok je naći vremena za sebe!
Nije savršena majka najbolja majka na svetu, srećna majka je najbolja majka na svetu, ona koja je naspavana i zadovoljna!

Polna ravnopravnost… ali malo sutra…

Svašta novo nam je donela ta jednakost….samo što smo zaboravile da nas ni dosadašnje obaveze neće preskočiti, niti će ih neko drugi uraditi….već će nas samo sačekati.

podrška

Tako da drage mame, ako nemate pomoć baba, deda, muževa koji po ceo dan rade, komšinica, tetki, strina i slično, nađite dadilju na povremeno…. Za dva sata nedeljno možete se neke krpice odreći, izađite napolje, radite nešto što vas čini srećnima. Šetajte, plivajte, idite kod frizera, na kraju krajeva nemojte raditi ništa. Imate pravo na dva sata mira i tišine, imate pravo na sebe, a ja vam od srca želim da se za to pravo najpre same sa sobom izborite ❤

Autor teksta: Milica Rašević

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde