Šta bake i deke treba, a šta ne treba da rade

1
babe i dede

Odlično je poznato da bake i deke imaju veoma pozitivan uticaj na odrastanje dece. Bake i deke imaju više vremena za decu, smireniji su i više su okrenuti ka uživanju sa decom nego roditelji koji su pretrpani svakodnevnim obavezama. U druženju sa bakama i dekama deca se uče strpljenju, mudrosti koje godine donose, vrednosti porodice, tradiciji i još mnogo čemu.

Međutim, kao i sve u životu, ako se ne nađe prava mera, uloga (tj. mešanje) baka i deka može da ima i kontraefekat.

bake i deke

„Baka i deka servis“

Savremenim roditeljima danas nije ni malo lako. Oni danas pored svih porodičnih obaveza, ludog radnog vremena, konstantne trke i stresa još imaju dodatnih problema oko nedovoljno mesta u državnim vrtićima, preskupim privatnim vrtićima, nepoverenju prema dadiljama, čestim razboljevanjima dece u najranijem periodu.. I sve to zahteva odsustvo roditelja sa posla i dodatno komplikuje stvari ako se ovakve situacije ponavljaju (a ponavljaju se).

Većina danas nema tu privilegiju „baka i deka servis“, a oni koji imaju iz svih gore navedenih razloga rado joj pribegavaju bez obzira na odnose u porodici. Naravno da je dedetu najbolje sa svojim najbližim ali ako se pravila ne postave na vreme od ovakvih aranžmana dugoročno može biti više štete nego koristi.

Ukratko ću navesti neke od situacija na koje treba obratiti pažnju i dogovoriti se sa bakama i dekama ako čuvaju mališane dok mama i tata rade:

babe i dede

Bake i deke – šta treba da rade?

• Poštujte pravila koja su roditelji postavili – ako nema slatkiša – to znači nema slatkiša (a ne – daću mu MALO slatkiša)

• Ako dete ima svoj ritam ručkanja, igranja, spavanja – POŠTUJTE GA – stavite dete na spavanje kada treba (nema – srela sam poznanicu na pijaci pa je dete plakalo pola sata dok smo stigli kući, pa nije moglo zaspati jer se premorilo). Ako poštujete ritam deteta, biće mnogo lakše i vama i tom detetu i roditeljima kada dođu sa posla.

Maziti i razmaziti dete nije isto – uživajte u vašim unučićima i u novim ulogama, mazite se, ali nikada nemojte gubiti iz vida da to dete mora da nauči da poštuje pravila i u socijalnim odnosima i u ponašanju i za stolom, i sa drugom decom i svuda gde će se kretati kako odrasta. Ono što ne želite da radi drugima, ne dozvoljavajte da radi ni vama pa ni kroz igru (da vas grize, baca hranu, baca se, histeriše i slično). Život će ga naučiti da takve stvari nisu ok, a najlakše se uči u najranijem dobu.

Ne mešajte se u odluke roditelja. Mi razumemo da volite vaše unuke, ali decu niko ne može voleti više nego roditelji. I vi ste pravili greške, i mi ćemo ih zasigurno praviti. Ako ste pitani – dajte svoje mišljenje, ali nemojte insistirati na njemu. To samo može da stvara nepotrebne konflikte.

• Nemojte upadati u ulogu roditelja – vi niste roditelj tom detetu. Ono ima roditelje, oni postavljaju smernice, vaše je da te smernice pratite.

Razgovarajte sa roditeljima, nije važno jesu li deca od ćerke ili od sina. Vaša deca su sada dovoljno odrasla i kao takvim treba i da ih smatrate. Vi ste njih podigli i sada je vreme da verujete i njima, a i sebi da ste obavili dobar posao. Saslušajte ih, pomozite šta možete i dogovarajte se. Nijedna strana ne treba da trpi i prećutkuje, pa posle prebacuje ili ogovara. Svi ste tu zato što želite, ako vidite da vam je previše, imate pravo da prestanete sa svakodnevnim obavezama i da nađete neki drugi aranžman i za vas i za roditelje.

Mame i tate – šta treba da rade?

Ne uzimajte bake i deke zdravo za gotovo. Imaju i oni svoj život i ne moraju da čuvaju vaše piliće 10 sati dnevno dok vi radite. Oni to rade iz ljubavi prema vama i prema toj deci. Cenite ih i poštujte.

Saslušajte ako imaju nešto da vam kažu. Možda će taj njihov neki predlog biti povoljan i za to dete/decu i za vas. Neko ko provodi 8-10 sati sa vašim detetom stekao je dovoljan uvid šta detetu odgovara ili treba. Naravno da ne morate sve usvojiti, ali saslušajte.

babe i dede


Pomozite i vi koliko možete. Naročito ako imate 2 i više male dece. Znate jako dobro koja je to obaveza i koliko snage treba za njih. Ako imate vremena, skuvajte ručak uveče za sutra, napravite užinicu, pomozite i bakama i dekama da i njima što lepše prođe dan.

  • I naravno ako vidite da je bakama i dekama preteško potražite drugi aranžman. Bolje je smanjiti obaveze pa pronaći još neku pomoć nego da deca ostaju sa osobama koje nisu u stanju da ih sačuvaju. I bake i deke imaju svoje kapacitete. U ovo ubrajam i neslaganje sa pravilima. Bolje neko drugi da čuva decu nego rat u kući ;)• I naravno uvek i svaki dan razgovarajte – trebaće i oni vama, a i vi njima još dugo 🙂

Fotografije – Pixabay.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde