Dostojanstveno i kroz razvod

0
razvod

Jedan od najstresnijih događaja u životu, nakon smrti bliske osobe, je razvod. Svakako, sa razlogom. Dinamika života se menja, porodica se razbija, neretko i mesto stanovanja, a pod bujicom emocija često se kroz sve ovo i pomešaju pa čak i zamene životne uloge roditelja i dece.

razvod

Ostati u braku zbog dece?

Da odmah odgovorim na ono – ostati u braku radi dece – nemojte se zavaravati – razvod je svakako bolja opcija nego život u jednoj kući gde se svi non-stop svađaju, gde su ukućani nesrećni i nezadovoljni. U takvoj sredini ničije potrebe nisu zadovoljene, a najmanje dečije.
Želja svih je da do razvoda ne dođe, a ako je razvod bolja opcija, evo par stvari na koje morate obratiti pažnju, naročito ako u braku ima dece.

Razvod, očima deteta

Pisaću ovaj tekst iz pozicije deteta, tj. kako zaštititi dete (decu) kroz razvod, poštovati njegovu ličnost i ne koristiti dete kao alat za borbu (svesno ili nesvesno).

Za početak, nemojte misliti da deca nemaju pojma šta se u porodici dešava. Deca svašta i načuju (čak i ako se ne svađate pred njima), a i osete jako dobro kada nešto nije u redu.
Jasno je da ne može svaki brak da se okonča sporazumno i mirno, a čak i ako ste vi ugrožena strana, nemojte dozvoliti da igrate „prljave“ igrice partnera. Zaštitite svoju decu, budite fer, verujte da se na duže staze samo to isplati.

razvod

Šta nikako ne smete raditi?

 • Nemojte terati decu da biraju strane – nisu vas oni ni spajali, pa ni razdvojili. To što vi više nemate muža/ženu, ne znači da oni nemaju a još manje da im ne treba otac ili majka. Razdvojte partnerske odnose od roditeljskih i objasnite detetu da iako više ne živite zajedno, ne znači da ga onaj drugi roditelj manje voli. I zapamtite, ma koliko se vaš svet ruši, detetu to deluje još strašnije.
 • Nemojte deo krivice svaljivati na dete. Objasnite deci da su to problemi između mame i tate i da to nema nikakve veze, niti da je bilo kakvo njihovo ponašanje dovelo vas do razlaza.
 • Dete nije vaša „radio Mileva“….koristiti dete kako biste došli do informacija o bivšem partneru pa da mu još tim informacijama pomutite planove više je nego nekorektno…budite dostojanstveni i kada je teško.
 • „Pljuvanje“ po partneru od strane vas i šire porodice sa vaše strane u malim glavicama će samo stvoriti konfuziju, a na duge strane verujte će vam se vratiti kao bumerang kada pre ili kasnije shvate šta ste radili….a shvatiće…
 • razvod
 • Manipulacija deteta radi teranja inata bivšem partneru je užasna stvar….nekada se to radi i nesvesno, jer u loncu emocija svojih niste u stanju da shvatite šta radite, ali to je jako loše, i deca često budu u stresu da em što se porodica raspada, em ako Vas ne poslušaju i Vi ćete ih napustiti i to dalje može samo sa se iskomplikuje….
 • Tretirati dete kao glavnu podršku u razvodu, takođe nije fer….deca nisu Vaši prijatelji/roditelji/terapeuti i ne treba sve da znaju. Ne možete ih tretirati kao odrasle i ne možete takve zahteve stavljati pred njih. Jasno mi je da u celom tom procesu Vama treba podrška i dodatna snaga i da nemate vremena da razmišljate i posvećujete se potrebama dece, ali morate naći način….
 • Vaspitne metode u toku rastave neretko popuste i roditelji lako upadnu u zamku da previše popuštaju deci i počnu da kupuju koješta iz krivice. Zapamtite da deci ne trebaju skupi pokloni već mama i tata i emocionalna podrška…
 • Uključivati decu u probleme odraslih i tražiti od njih da budu deo rešenja. Jasno je da je ovo besmisleno, ali mnogo je ljudi koji nesvesno ovo rade….

  Šta možete da uradite za dete?

Probajte da zaštitite svoju decu, da budete podrška, da budete deo rešenja a ne problema..verujte da će vam kasnije biti vrlo zahvalni za to….
Razvod nije bauk i katastrofa…emocionalno zlostavljanje dece tokom istog jeste….

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde