Nega kože lica tokom zime

nega_lica

Zima je veoma zahtevno godišnje doba kada je nega kože u pitanju. Upravo zbog pogrešnog načina nege kože tokom zime, trudiću se da pojasnim šta se to zimi dešava i kako se zaštititi od nekih štetnih spoljašnjih uticaja tokom hladnih dana, kao i to kakva sredstva za negu koristiti.

Oprez: sunce vreba i zimi

Prva i osnovna greška ili zabluda jeste to da tokom zime nije potrebno nanošenje zaštitnog SPF faktora! Obzirom na štetnost sunca poslednjih godina, nanošenje SPF faktora NEOPHODNO je tokom cele godine. Nekada su samo neke od krema iz ponude u svom sastavu imale SPF faktor, dok sada skoro svaka dnevna krema MORA da ga ima u svom sastavu.

Tokom zimskog perioda koža je izložena različitim temperaturnim promenama (od temperature u minusu do visokih pluseva u toplim stanovima, suvog vazduha i drugog), te zbog dejstva hladnog vazduha trpi ozbiljna oštećenja zaštitne funkcije. Usled toga vrlo često dolazi do njene hiperosetljivosti, pojave kapilara, crvenila, perutanja, pojave različitih ekcema…

zimska_nega

Upravo je ovo jedan od suštinskih ciljeva kad je u pitanju nega kože tokom jeseni: pripremiti kožu za period zime, ojačati njenu barijernu funkciju i napraviti zaštitni film koji će je štititi. Ukoliko je koža adekvatno pripremljena i ojačana pred zimu i ako se tokom zime adekvatno štiti i neguje, nema bojazni da će štetna dejstva na bilo koji način ugroziti njeno stanje.

Kreme i druga kozmetička sredstva koje se zimi koriste

Tokom zime, moramo birati „okluzivne“ kreme. To su kreme koje će nakon nanošenja na našoj koži napraviti, veštački, zaštitni film. One su obično masnije i teže (kako se obično kaže kada pričamo o njima), bogate su različitim biljnim uljima koja treba da imaju visoku regenerativnu moć. Ovo je vreme kada možete da probate sve one kreme koje vam letos nisu nikako prijale.

Takođe, dnevna krema treba da sadrži SPF faktor, što je već spomenuto i dovoljno je da to bude 20-30, a ukoliko ste na skijanju i skloni ste nastanku flekica i drugih hiperpigmentacija, onda može i veći.

I sada da vas obradujem: DA, OVO JE PERIOD KADA JE PUDER POŽELJNO NANOSITI, jer će on štititi vašu kožu tokom dana. U ovom slučaju, kao izuzetak navešću problematične kože i napomenuti da su one sa posebnom negom i da njih nećemo generalizovati niti ovde ubrajati. O problematičnoj koži smo već pisali, ali biće još u narednom periodu.

puder

Uveče gledajte da se bazirate na aktivnu negu, a to znači da tada nanosite kreme po preporuci vašeg kozmetičara po tipu i stanju vaše kože. Kada postoji određena problemtika ili nešto što želimo ciljano da promenimo, onda je noć pravo vreme za to, jer je tada regenerativna sposobnost kože pojačana. Zima je vreme kada je serum poželjan za nanošenje tokom večernje nege, a pre nanošenja kreme.

Krema uveče može biti laganija i hidratantnija ukoliko vam više prija, ali neka svakako u svom sastavu sadrži aloju, kamilicu i sve one umirujuće, regenerativne sastojke, kako biste ojačali njenu barijernu sposobnost i nadoknadili vlagu koja se gubi u zagrejanim prostorijama gde je suv vazduh, a boravite u njima više sati tokom dana.
Možete se odlučiti i za mleka za umivanje i odstranjivanje nečistoća.

hidratacija_lica

Kozmetički tretmani lica idealni za zimu

Takođe bih napomenula da je upravo zima pravo vreme za aktivne, profesionalne tretmane lica. Sada je period kada se rade blago invazivni i invazivni tretmani lica, kao što su tretmani za uklanjanje hiperpigmentacija, ožiljaka i drugih nesavršenosti. Uglavnom su sada svi noviji tretmani sa minimalno invazivnom procedurom i bez perioda oporavka, a rade se tokom cele godine. Moje mišljenje je da se ovakvi jači i aktivniji tretmani rade upravo sada!

kozmetički_tretmani

Ono na šta bih vam skrenula pažnju tokom zimskog perioda je osetljivost kože. Pratite stanje svoje kože i kako i u kojoj meri ona reaguje i menja se pri promeni temperature (kada se zacrveni, kada se peruta, kada boli,…) i da ne pređe u hiperosetljivo stanje, jer tada su procesi narušeni, a koža gubi svoju otpornost i samim tim dolazi do pojave različitih problema na koži.

Svakako preporučujem pojačanu negu tokom zimskog perioda, a za sva vaša pitanja i nedoumice, a u vezi sa negom kože, tu sam da odgovorim i pomognem oko istih.

Autor teksta: Nataša Burka, strukovni estetičar-kozmetičar, specijalista medicinske estetike, Salon lepote Sensi skin

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde