Mama ili supruga – pitanje je sad

0
Mama_supruga_mamin_sajt

Moderno roditeljstvo svakog dana dobija nove dimenzije, dinamika porodice se pretvorila u trčanje oko dece i podmirivanje dečijih „potreba“ ili onog što mi mislimo da su njihove potrebe: trčanje na treninge, časove engleskog, šaha, klavira… Kada u 9/10 uveče svi popadamo u krevet, šta ostane?

Život nije samo danas

Tako je, život nije samo danas… Ne trebamo mi toj deci samo danas, nego dok smo živi.

I znate šta mi roditelji često zaboravljamo?

Da je bilo života i pre dece.

I znate šta još?

Treba da bude života i posle dece.

Mama_i_tata

Zašto kažem treba? Zato što se većina mladih, kada postanu roditelji, pretvore u „samo“ mame i tate. Zaborave da su momak i devojka ili muž i žena i da je taj odnos takođe intenzivan i da ga treba čuvati.

Ko je bitniji – muž/žena ili dete/deca

Kada babe kažu: “Meni je moj muž najbitniji”, većini se diže kosa na glavama. Moderna porodica, zaboga, PODRAZUMEVA da su deca centar sveta… A da li je to ispravno? I da li moramo da biramo? Ako dozvolimo da se sve vrti oko dece, šta mislite da će ostati od tog braka za 20-30 godina kada sva deca odu od kuće?

Kako odvojiti MAMU I TATU od MUŽA I ŽENE

Jasno je da su obe životne uloge bitne, i ne osporavam koliko je energije, vremena i strpljenja potrebno za decu, ali moramo osvestiti da je i bračna uloga bitna i da i ona zahteva negovanje, pažnju i vreme.

Muz_i_zena_Mamin_sajt

Temelji porodice

Još nismo kuće počeli da pravimo počevši od krova, zar ne?

Zdravi bračni odnosi ne samo da su temelji porodice, temelji zdravog psihičkog razvoja te dece, nego predstavljaju i najglasniji glas i primer deci u porodici kako sutra da kreiraju odnose sa drugima, najpre sa prijateljima u socijalnom okruženju, kasnije i u partnerskim odnosima. Mislite i o tome.

Budite primer svojoj deci

Da – volim te, ali volim i vašeg tatu/mamu. Da, volim vas najviše na svetu, ali tatu/mamu volim duže, jer smo mi postojali i pre nego što ste se vi rodili.

Da, mama i tata vole da provode vreme zajedno, da odu u bioskop, pozorište, šetnju ili jednostavno da pričaju kada vi legnete. To ne znači da vas ne volimo, mi smo se ceo dan igrali sa vama, sada je red da imamo malo vremena i za nas.

Supruznici_Mamin_sajt

Bitan je kvalitet

Znamo da slobodnog vremena nema puno, pa ga iskoristite najbolje što je moguće. Pustite neki film, pričajte, šetajte ili izađite, povremeno otputujte na koji dan, ako možete sami, bez dece. To je sasvim OK i deci neće ništa faliti, obećavamo.

Jer, da se razumemo,

VAŠA PORODICA NE BI POSTOJALA KAO TAKVA DA NEMA I MAME I TATE!

NEGUJTE BRAK, BUDITE PRIMER SVOJOJ DECI, BIĆE VAM ZAHVALNA I VAŠA DECA I VAŠA STAROST

 

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde