Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina) – kuvar za decu

0
Hrana_zdrava_fina_bez_glutena

Da li ste znali da odnedavno postoji kuvar sa receptima za jela bez glutena i kazeina, namenjen svima koji žele zdravo da se hrane? Zove se Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina), autorka je mr Jasenka Lazić, a izdavač Centar za podsticajnu negu.

Kreiran je prvenstveno za decu, ali knjigu mogu da koriste i svi odrasli ljudi koji žele da se zdravo hrane uz pomoć sastojaka na koje možda nisu navikli, a koji se jednostavno i povoljno mogu nabaviti.

Kako vam zvuče: čorba sa kikirikijem, burgeri od cvekle u lisnatom testu, loptice od pečuraka, puding od pirinča sa smokvama, kokos hleb ili rabarbara sangrija? Otkrijte još niz zanimljivih recepata i uživajte u bogatstvima ukusa i kombinacija!

Bezglutenska_ishrana

Kao što znamo, mnogima je danas neophodna bezglutenska ishrana, i nekada nije lako osmisliti raznovrsni jelovnik za ovakva jela. Zato je tu kuvar kao inspiracija za mala gastronomska remek dela!

Od ogromne je pomoći svima koji ne smeju da konzumiraju namirnice sa glutenom i kazeinom, ali je podjednako inspirativan i onima koji svesno žele da izbegnu ove sastojke.

Kuvar sadrži preko 70 recepata, od kojih svaki sadrži i zanimljivu ilustraciju. Pored toga, svako od šest poglavlja knjige (Čorbe, Glavna jela, Užina, Hleb, Slatkiši, Pića) ima i svoju ličnu pesmu!

Bezglutenski_kuvar_Jasenka_Lazic
Autorka kuvara mr Jasenka Lazić

Autorka ove knjige recepata, mr Jasenka Lazić, ima višegodišnje iskustvo profesionalnog rada sa decom sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju, u okviru nevladinog sektora, osnovnoškolskog obrazovnog sistema i Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

Ovaj bezglutenski kuvar nastao je sa namerom da roditelji dece iz spektra i sa poteškoćama na jednom mestu imaju objedinjene recepte i, kao takav, potpuno je unikatan autorski projekat na našim prostorima.

Na početku knjige, Nenad Gladić-Lepi Brka, popularni Gastronomad, kaže da je ova publikacija “dobar saveznik za ishranu dece koja ne mogu baš sve da jedu“, uz preporuku roditeljima da ohrabre decu da samostalno spremaju hranu.

Bez_glutena

U svom uvodniku dr. sc. med. Vesela Milankov, dipl. defektolog-logoped objašnjava vezu ponašanja i raspoloženja dece i njihovog načina ishrane, govori o intoleranciji dece na određenu vrste hrane i zaključuje da je “postojanje ovakvog kuvara dragocen poklon za sve roditelje čija deca ispoljavaju smetnje u socijalnoj i verbalnoj komunikaciji ili imaju smetnje u ponašanju“. Ona posebno ističe značaj ove knjige za ishranu dece iz spektra autizma.

Kao uvertiru u ovo gastronomsko štivo, legendarni novinar, glumac i književnik Raša Popov, specijalno je napisao šaljivo-edukativnu pesmu o svom iskustvu sa glutenom i kazeinom.

Ovo je naša topla preporuka za ovaj brižljivo kreiran kuvar sa jelima bez glutena i kazeina, a predlažemo da kulinarite zajedno sa svojim mališanima! Tada će, nema sumnje, i svaki obrok biti slađi!

Knjigu možete poručiti tako što ćete kontaktirati izdavača Centar za podsticajnu negu, u prodaji je u knjižari Bulevar books, a od oktobra i u svim knjižarama u Srbiji.

 

Fotografije: iz privatne arhive mr Jasenke Lazić

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde