Budimo davaoci krvi – dopunimo smanjene letnje zalihe

0
budimo_davaoci_krvi_mamin_sajt

Da li ste znali da je u Srbiji svakih 100 sekundi potreban davalac krvi? Da li ste znali da se nas 97% oslanja na 3% građana koji dobrovoljno daju krv? Kada bi svaki čovek dao krv makar jednom, ne bi dolazilo do problema sa potrebnim zalihama krvi. Da li ste znali da možete i treba da date krv ukoliko ste zdravi i imate između 18 i 65 godina?

Svakog leta Zavod za transfuziju krvi nađe se na granici sa zalihama neophodnim za pomoć svakom pacijentu, što zbog godišnjih odmora, što zbog visokih temperatura. Na žalost, baš tokom leta, pacijenata kojima je krv potrebna je i više nego tokom drugih godišnjih doba. Pored svakodnevnih obaveza kojima smo svi rastrzani, u ovom periodu godine ljudi zapostave ovaj nadasve humani čin: dobrovoljno davanje krvi.

zavod_za_transfuziju_krvi_vojvodine
Zorica Bjelić, saradnik za javnost Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine

Posetili smo ovu instituciju, gde je nam je Zorica Bjelić, saradnik za javnost u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, dala informaciju da je Zavod od početka godine do sad prikupio oko 15 000 jedinica krvi, ali su potrebe daleko veće.

Trenutno deficitarne krvne grupe

Naša sagovornica navodi da su trenutno deficitarne krvne grupe O i A, kao i sve krvne grupe sa negativnim Rh faktorom.

Trombociti su komponenta koja je uvek deficitarna, jer im je rok trajanja svega pet dana, te je nemoguće obezbediti zalihe na duže. Stoga je veoma važno da davaoci dolaze u kontinuitetu.

dobrovoljno_davanje_krvi

Jedno davanje krvi spašava tri života!

Možda ste mislili da jednim davanjem krvi pomažete jednoj osobi? Najčešće ne. Najčešće time spašavate čak tri osobe. Zorica Bjelić objašnjava da se od svake uzete jedinice krvi izdvajaju komponente krvi: eritrociti, krvna plazma i trombociti i svaki pacijent dobija komponentu koja mu je potrebna.

Ipak, potrebno je da postoji mnogo više davalaca krvi nego što je trenutno slučaj. Na primer, da bi se zadovoljile dnevne potrebe za zalihama krvi kod pacijenata sa akutnom leukemijom, potrebno je da svaki dan krv da po sedam osoba! To je veoma teško postići, pogotovo kada je potrebna retka krvna grupa kao što je AB.

upotreba-krvi

Ko može dati krv

Krv mogu dati sve zdrave osobe :

 • ako su zdrave i dobro se osećaju
 • ako imaju između 18 i 65 godina
 • ukoliko zadovoljavaju granične vrednosti hemoglobina
 • svaka 4 meseca (osobe ženskog pola) i svaka 3 meseca (osobe muškog pola)
 • nakon primene INAKTIVNE vakcine (virus gripa)

dobrovoljni_davalac_krvi

Pre davanja krvi, lekari će proveriti vaše zdravstveno stanje. Davalac je na prvom mestu i stoga se krv uzima samo od osoba koje u datom momentu ispunjavaju sve norme.

Žene kao davaoci krvi

Žena može da da krv šest meseci nakon porođaja, ukoliko ne doji. Dojenje nije kontraindikacija za davanje krvi, ali su žene tada neretko iscrpljenje, te im je hemoglobin ispod dozvoljene granice. Stoga, preporučuje se da davanje krvi sačeka prestanak dojenja.

Krv se ne uzima od trudnica i žena koje su u periodu menstrualnog ciklusa.

Ono što mnoge žene ne znaju, davaoci ne mogu biti žene koje piju bilo kakve lekove za štitnu žlezdu.

Iz ovih, potpuno opravdanih razloga, manji je broj žena davalaca – svega 22% na nivou cele Srbije. Naša sagovornica naglašava da se neretko dešava da žene imaju dobru volju da daju krv i dođu u Zavod, ali zbog nekog od navedenih razloga, bivaju odbijene. Naravno, veliki deo njih će moći da bude davalac u nekom narednom periodu.

zorica_bjelic_zavod_za_transfuziju_krvi


Krv još ne mogu dati osobe koje:

 • imaju manje od 50 kg
 • imaju simptome prehlade, neke bolesti ili se jednostavno ne osecaju dobro
 • imaju promene na koži (infekcije, osip, gljivična oboljenja …
 • imaju suviše visok ili suviše nizak pritisak
 • su pod terapijom ili nije prošlo najmanje 7 dana od terapije antibioticima
 • se nalaze u fazi redovnog mesecnog ciklusa (za osobe ženskog pola)
 • kod kojih nije prošlo 7 dana od vađenja zuba i manjih stomatoloških intervencija
 • kod kojih nije prošlo 6 meseci od probadanja tela i kože (pirsing), tetoviranja ili pojedinih hirurških intervencija i transfuzije krvi.

Detaljnu tabelu kontraindikacija za privremeno ili trajno odbijanje za davanje krvi možete pogledati preko ovog linka.

Apel velikim kolektivima!

Prestankom rada gigantskih fabrika u našoj zemlji, smanjio se i broj organizovanih davanja krvi u kojima je bilo moguće okupiti i više stotina davalaca. Iz Zavoda apeluju na ljude koji rade u velikim kolektivima da im se jave radi organizovanja kolektivnog davanja krvi. Zavod ima mobilne ekipe koje dolaze na adresu.

Ne postoji zamena za krv

Danas postoji zamena za kuk, zamena za zub, zamena za srce… Zamena za krv ne postoji. Krv mora da čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Zbog toga, kako kaže Zorica Bjelić, moramo zajedno da dižemo društvenu svest o važnosti dobrovoljnog davalaštva.

Nikada ne znamo kada mi ili neko nama blizak može biti u situaciji da mu zatreba krv. Zato, budimo solidarni i društveno odgovorni i, ukoliko smo zdravi, budimo davaoci krvi!

ko_moze_dati_krv


Zavod za transfuziju krvi Vojvodine nalazi se u Hajduk Veljkovoj 9a
, radno vreme je:
Radni dan: 7-14 časova
Svaka prva subota u mesecu: 8-12 časova
Svaki utorak u mesecu: 7-18 časova

Informacije o ostalim službama za transfuziju krvi Vojvodine nalaze se na ovom linku.

Službe za transfuziju krvi u drugim gradovima Srbije možete pronaći preko ovog linka.

Hvala što delite ovaj tekst!

 

Fotografije: Svetlana Bogićević – Mamin sajt,  Zavod za transfuziju krvi Vojvodine

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde