Vreli letnji dani nezamislivi su bez tikvica – čudesnog povrća blagog, neodoljivog ukusa. Jela od tikvica deo su mnogih nacionalnih kuhinja, uključujući i naše prostore. Mogu da se spremaju na više načina: barene, pečene, grilovane, pržene, sveže. Postoje razni recepti sa tikvicama, a mi smo odlučili da vam predstavimo jelo od tikvica koje se jednostavno i brzo sprema, iskombinovano tako da bude primamljivo svim članovima porodice, velikim i malim! Lagana pita od tikvica i sira postaće redovna na vašoj trpezi, a recept za nju nam otkriva vrsna kuvarica Mirjana Mirka Mutuc.
Zašto treba jesti tikvice
Tikvice su fantastičan izbor, posebno za letnje dane, jer su laganog, prijatnog ukusa, a sadrže dijetalna vlakna koja utiču na snižavanje holesterola. Folna kiselina, kao i vitamini A i C, kojima je tikvica bogata, čine je sjajnim antioksidantom, odličnim “saborcem” protiv kanncera. Tikvice sadrže i dosta magnezijuma i kalijuma, te su dobre i za prevenciju moždanog udara, infarkta, bolesti srca i povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze i astme.
Zbog svoje niskokalorijske vrednosti, tikvice su zastupljene u dijetalnoj ishrani i omiljene kod porodica koje žele zdravo da se hrane.
A sad – oproban recept za pitu od tikvica
Mamin sajt predstavlja samo oprobane recepte, a ima li boljeg načina od recepata iskusnih kuvarica? Gospođa Mirka Mutuc je dvostruka mama i petostruka baka, koja svojim ukusnim jelima uveseljava ne samo svoje potomke, već i širi krug ljudi. Mirkini specijaliteti često su spas mladim domaćicama koje nemaju vremena da kuvaju ili se ne snalaze dovoljno dobro u kuhinji. Mirkina pita od tikvica i sira osvojiće vaše simpatije!
Potrebni sastojci:
- jedna žuta okrugla tikvica – narendana
- jedna zelena okrugla tikvica – narendana
- jedna malo veća obična tikvica – narendana
- 100 g narendanog sira
- 100 g feta sira
- 100 g narendane salame
- 2 kašike senfa
- 3 jaja
- 1 dcl ulja
- 1 dcl jogurta
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 6 -7 kašika pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo vegete
- malo bibera
- beli luk u prahu
Priprema:
Sve sastojke, jedan po jedan, sjediniti i varjačom lagano promešati. Sjedinjenu smesu sipati u podmazan pleh. Peći na 220 stepeni, oko 35-40 minuta. Servirati uz preliv po želji.
Uživajte u brzom, lakom i vitaminskom letnjem ručku. Prijatno!
[…] obzirom na to da je Mirka vrsna kuvarica, pre nekoliko meseci smo ovde objavili i jedan njen recept. Fotografije: iz lične […]